Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Irys - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

magpie podejrzewam, że sie bardzo cieszysz, że powoli wykańczacie domek. Trzymam kciuki :D

I czekam na zdjęcia :lol:

Aga bardzo sie ciesze, a najbardziej z nadchodzacych swiat, bo to pierwsze w nowym domku :p :p :p !

Bombki i lancuchy juz pomyte, stroiki i mokolaje odkurzone, a ciasto na pierniczki chlodzi sie w misce w garazu, po poludniu bedziie wycinanie, pieczenie i zdobienie. Z synem pojechalismy dzisiaj specjalnie do sklepu i kupilismy polewy: biala, zielona, rozowa oraz posypki i polewy w tubkach do wyciskania (wygladaja jak pisaki) zeby porobic ladne wzorki.

magpie jak 10 miesięcy te rzeczy nie były potrzebne to było juz ich nie brać :wink: . Oprócz ozdób oczywiście, te zabrać należy! Dąb mleczny? A jak to wygląda?

Pozdrawiam

TomKa tyle gratow i rzeczy przywiozlam, ze do 22 ukladalam wszystko, teraz widac ile jest rzeczy bez ktorych mozna sie obejsc, no bo skoro tyle miesiecy tego niepotrzebowalismy to sa to rzeczy zbedne (poza ozdobami).

A dab mleczny wyglada tak (struktura w paseczki ale delikatne i nieregularne, kolor bardzo jasny - nie widac kurzu).

http://images43.fotosik.pl/40/d64dbf1bfac841a4med.jpg

Obejrzałam fotorelację z pieczenia pierniczków. Ja wczoraj upiekłam niewielką ilość na moją choinkę (ubierałam wczoraj jodełkę i bez pierników ani rusz). Resztę będę piekła z dzieciakami brata w sobotę. No i oczywiście dla nich poza wycinaniem najlepsza zabawa to dekorowanie. Mam pytanie gdzie kupiłaś te cuda w tubkach, które pokazałaś na jednym ze zdjęć?

http://images33.fotosik.pl/424/de42bedda074ad5fmed.jpg

Z lukrem, nawet z kolorowym jakoś sobie radzę bez gotowców, ale takie malowanie po piernikach to fajna sprawa.

JoShi lukry w formie pisakow sa z dr oetkera, zapakowane byly w pudelko, koszt 6,50 zl za 4 sztuki. Wszystkie ozdoby kupilam w markecie eko - mieli caly stojak ozdob z dr oetkera. Byly tez juz gotowe polewy (ja mialam lukry) z bialej i ciemnej czekolady, ktore jadlam na pierniczkach od siostry, polewy smakuja jak czekolada.

http://forum.muratordom.pl/post2935089.htm?highlight=#2935089

Tutaj jest przepis, robi sie je szybko i juz od wczoraj sporo ich ubylo (synus ciagle podprowadza :roll: ).

Co do mebli to wlasnie siedze i rozrysowuje zeby jutro zamowic material to w przerwie swiateczno-sylwestrowej maz mi je zrobi.

oj, chyba jutro też spróbuję przygotować ciasto na te pierniczki... :p

i robiłaś je na drugi dzień po przygotowaniu ciasta??

Aniu ciasto zarobilam wczesnym rankiem, potem do garazu w zimne miejsce i wieczorem robilam. Ciasto powinno stac nawet kilka dni jak jest mozliwosc (u mnie nie bylo takiej mozliwosci, bo praca). Pierniczki sa od razu miekkie, trzymam je w plastikowej misce przykryte reczniczkiem bawelnianym.

Bardzo przyjemny domek :) , szczególnie kuchnia przypadła mi do gustu i jej spora powierzchnia. Faktycznie czarny okap bardzo dobrze się komponuje z meblami.

A pierniczki wyglądają niezwykle smakowicie :p

Ale i tak najbardziej spodobał mi się Wasz zwierzyniec. Mi też się marzy kot do kompletu, ale muszę do tego namówić męża i wytłumaczyć to jakoś psu :wink:

Pozdrawiam