Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Irys - komentarze

Recommended Posts

Z jakiego materiału budujecie dach? Przyznam, że również myślałam o kolorze grafitowym..(ewentualnie ceglastym) no i pewnie blachodachówce, chociaż ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła. Szczerze mówiąc nie mogę się doczekać kiedy zobaczę jak wygląda to w Twoim Irysku (niech dekarze się pospieszą bo do tych cierpliwych to ja nie należę) :wink: . Czekam na świeże fotki !!

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

W sprawie okien - z tego co sprawdziłam okna MS nie sa najdroższe na rynku. Różne opinie mogą wynikać nie tylko z jakosci okien, a i z rożną jakością MONTAŻU tych że.

Radziłabym ci kupować okna z montazem, gdyż w razie reklamacji firmy zwalają winę na innych - a to źle wyprofilowane, a to źle obsadzone itd.

Myśle też, że fuszerki zdarzaja się najlepszym firmom - niedawno słyszałam negatywne opinie na temat GEBAUER'a, a jest to król na rynku okien drewnianych. Jednak wiele osób chwali ją sobie dalej.

Myśle wiec, ze spokojnie możesz zamawiać okna MS.

Pozdrawiam. Natalia.

dziękuję, że jesteś tak wyrozumiała :) w przyszłości postaram się bardziej uważać

wczoraj dostałam wycenę od mojego wykonawcy, mogę spytać Cię o opinię w tej sprawie?

stan surowy zamknięty z dachem i jego pokryciem 30000 (robocizna) - co o tym myślisz? dodam jeszcze, że facet jest naprawdę godny zaufania - oglądałam jego budowy, zleceniodawcy wypowiadają się o nim w samych superlatywach

Witaj Mag! Udało mi się odnaleźć dystrybutora BudMat'u w trójmieście. Postanowiłam zlecić wykonanie kosztorysu, wczoraj otrzymałam wycenę dachu i tak: blacha, wiatrownice, gąsiory, membrana, rury, narożniki etc. (kompletny dach z rynnami) 11 091,95 zł brutto - co sądzisz o tej cenie? Zamawiać? Obiecali, że przetrzymają towar do wiosny (wybrałam ceglany polysk).

Pozdrawiam, Kasia

Magpie zobacz moje fotki w galerii na horyzoncie irys 14 czy źle ci postawili wykusz w kuchni,muszę ci sie przyznać że Rafał sam zobaczył jak żle wieniec położyli musieli od razu kuć i i robić skos inaczej dach by był jakiś dziwny brzydki widziała już jak ktoś zrobił nie poprawiając wykuszu i nie wyglądało to dobrze .

Więc lepiej niech ci poprawią niż miałoby ci się nie podobać .

Prawda jest taka że człóowiek musi się znać na wszystkim i sam sobie pilnować.

Koszt jaki musieli poprawiać nic nas nie interesował i oni też bez słowa to poprawiali.

We Wtorek mam mieć drzewo .HURA

monika35 co do wykuszu w kuchni to bylam na jego punkcie bardzo przewrazliwiona, poniewaz bardzo mi sie podobal i chcialam aby wygladal identycznie jak w projekcie. Chyba z piec razy mowilam im o tym wykuszu, wydrukowalam kilka zdjec z galerii horyzontu aby zrobili dobrze. Oni twierdzili, ze to iz jest wieniec zalany po skosie to jest tylko takie wrazenie :roll: . no to teraz maja wrazenie i jutro od 7 rano maja byc na budowie i poprawiac. No i jeszcze garaz przy domu jest nie tak, niepotrzebnie dali nadproze, bo tam nadprozem mial byc wieniec. Ciesze sie, ze wyjasnilo sie to przed polozeniem dachu, a nie po, bo wtedy juz raczej bym nic nie zrobila. A zaczelo sie od tego, ze ciesla powiedzial, ze wywiazke polozy inaczej niz w projekcie, bo tak mu wyjdzie i tak musi, na co ja mu narobilam halasu, ze chce tak jak w projekcie. dopiero on mi powieedzial, ze dachu tak zrobic nie moze, bo jest inaczej wymurowane. Niby ten nasz dom wydaje sie, ze to jest taka prosta wiejska chalupa, a jak sie przyjrzec projektowi to jest bardzo skomplikowany.

CAEN podaje Ci wycene calego dachu material + robocizna na sam dom.

krawedziak - 5149,38

impregnacja drewna - 632,38

nakretka M16 kl.5.8 oc - 16,08

podkladka M-16 oc - 25,41

gwozdzie bud. 3.0*80 - 3,28

gwozdzie bud. 4.0*100 - 3,28

deska - 39,90

gwozdzie budowlane 50*150 - 14,76

kontrlata 2,5*4,5 - 210

gwozdzie bud. 3,0*80 - 22,96

lata impregnowana 6*4 - 1326,80

gwozdzie bud. 4,0*100 - 78,72

gwozdzie bud. 50*100 - 11,07

ocynkowany gwozdz kalenicy - 80,50

gwozdzie bud. 8,0*250 - 47,97

membrana dachowa - 966

budmat blachodachowka sara polysk grafit - 6408,21

wkret amber roofer 4,8*35 - 327,80

uszczelka pod gasior - 92,40

budmat gasior polysk - 380,64

budmat bl. pł. 0,5*1250*2000 - 693

klin uniwersalny grafit - 140

silikon dekarski bezbarwny - 81,12

deska czolowa 139 - 143,64

impregnacja desek - 17,64

To sa ceny netto + 22%

CAEN oto dalsza czesc:

wykonanie wiezby dachowej - 5300

polozenie blachy - 3852

giecie blachy - 220

opierzenie komina - 200

opierzenie bocz.przed. i kosz na budynku - 862,50

To sa ceny netto + 7%

Ceny obejmuja sam dom:wywiazka, blacha no i najwazniejsze strop drewniany tez w tej cenie jest. Mam nadzieje, ze cos Ci to pomoze w negocjowaniu ceny. Przepisalam Ci wszystkie pozycje z faktury, pozdrawiam.