Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Irys - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z zamówieniami pewnie masz rację, ja chciałam kupić styropian do ocieplenia domu i przemiły pan odpowiedział żebym się wstrzymała bo z końcem stycznia z pewnością będzie tańszy, podobnie sprawa ma się z zakupem drewna na więźbę. Istny zawrót głowy :o sma już nie wiem co gdzie i kiedy (w pewnych sprawach trzeba poprostu liczyć na szczęście)

Drogie Panie!

Jak ocieplacie poszalejcie i kupcie styropian frezowany.Wiem jest droższy ale mój mąż robi w tym fachu i niestety styropian się kurczy każdy ale przy styropianie frezowanym nie zostaną takie szczeliny i utrata ciepła nie będzie tak znacząca.Jest trochę droższy a z tego co słyszała ma podrożeć więc nie wiem gdzie prawda leży.

Tak szczerze wiecie że budujemy się na przełomie wielkiego skoku na materiały budowlane, póxniej to dopiero będą ceny.

POZDRAWIAM

Wszystkiego anj naj naj naj w Nowym Roku!!

Heeej, może małe info na temat terminu wzrostu cen co?

Mnie (jak już wspomniełam) przemiły pan oświadczył, że styropian jest w tej chwili strasznie drogi ponieważ inwestorzy nie przerywają swoich budów ze względu na pogodę. W normalnych (zimowych warunkach) nikt o tej porze roku nie ocieplałby domu.

I komu teraz zaufać? Przecież marże mają stałe, prawda? Ja chciałam kupić teraz, płacę gotówką więc w czym problem?

Bardzo dobre jakościowo i względnie tanie okna ma Drutex http://www.drutex.pl/. To duża nowoczesna fabryka na Pomorzu w Bytowie. Spróbuj tam, może będzie taniej. Widziałam ich okna złoty dąb, są bardzo ładne.Ja mam w mieskaniu białe i jestem z nich bardzo zadowolona. Mój mąż jest jednym z ich dystrybutorów, ale na Śląsku w Gliwicach. Nie potrafię się odnieść do ceny bez specyfikacji, ale cena Oknoplastu wydaje się rzeczywiście bardzo wysoka. Różnice między 5 i 6 komorówką sa tak naprawdę nieznaczne, to głównie chwyt na klienta. Dwustronna okleina podraża o 25%. Dystrybutorzy dają różne ceny w zalezności od tego jaką sami mają marżę i upusty od fabryki lub promocje oraz jak "wyczują" klienta. Oczywiście gdy cena za duża klient ucieka, jak za mała "idą po kosztach" praktycznie bez zarobku. Czasem taki się robi, by utrzymać przerób i dobry upust od fabryki. Na ogół starają się zarobic nie mniej niż 15%, bo na montażu teraz raczej się nie da przeżyc.

Strasznie smutne to co piszesz o swoich fachowcach :( czy faktycznie chodzi o pogodę?

Mam zamiar skontaktować się ze swoją ekipą i zaproponować rozpoczęcie mojej budowy już teraz - póki co mam na myśli wylanie fundamentów. Materiał już czeka, pogoda też w miarę ok..

Płytki, które wybrałaś już u kogoś widziałam, są śliczne :D (chyba mamy podobne gusta)

Jestem pod wrażeniem... wooow, jakoś tak szybciutko się to u Ciebie dzieje Mag.

Ja postanowiłam rozpocząc budowanie fundamentów i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w przyszłym tygodniu zaproszę geodetę, ale to przecież Twój dziennik i nie o mojej budowie chciałam pisać.

Cieszę się, że fachowcy wreszcie postanowili wziąć się za dach, na jego fotki czekam z wielką niecierpliwością

Czy przedstawiona przez Ciebie wycena rynien obejmuje też gąsiory itd. ? ile sztuk rynien policzyli? przy drugiej wizycie u sprzedawcy dowiedziałam się, że mam o jeden spust więcej :roll: :-?

Caen podaje Ci wycene rynien na dom:

-gwizdzie budowlane 3kg-11.07

-lindab hak czolowy 59szt.-379.27

-lindab rynna 34 mb-473.98

-lindab lacznik rynny 4szt. - 38,64

-lindab zamkniecie rynny 12 szt.-83,04

-lindab sztucer 6szt.-109,50

-lindab rura spustowa 18mb-317,88

-lindab uchwyt rury 18szt-112,68

-uchwyt rurhaka TPI 210mm -18szt-129,78

-lindab kolanko 11szt-207,13

-lindab wylewka 5szt-116,60

-klej MONTAGEFIX-PU 1szt-14,97

Ceny netto + 22%

-montaz rynny na haku metalowym -434

-zalozenie spustu rynnowego-400

Ceny netto + 7%

Dzień dobry Mag!

Bardzo dziękuję za tę wycenę.. wiesz co? zastanawia mnie fakt, że niby budujemny te same domy, jednak zestawienie materiałów to zupełnie inna bajka - trochę się zakręciłam (różne nazewnictwo, odmienny sposób liczenia ilości etc. :o )

Wczoraj dostałam kalkulację cen za ułożenie klinkieru :evil: 70-80 za m2 :evil: !!!!

a brama fajniutka - osobiście wybrałabym rolowaną :D

U mnie wycena przedstawia się tak (ceny netto):

- blachodachówka Sara (BudMat) 240m2 - 5038,03

- pas nadrynnowy 20 szt. - 360,00

- wiatrownica 19 szt. - 408,81

- obróbka muru 8 szt. - 194,75

- gąsior poł. 16 szt. - 385,97

- uszczelka kron 37 szt. - 110,70

- wkręty 1500 szt. - 295,08

- membrana corotop strong 240 m2 - 855,74

- rynna - 457,30

- hak rynny długi - 371,36

- denko - 51,61

- złącze rynny - 80,82

- narożnik wew. - 41,71

- narożnik zew. - 83,43

- sztucer - 92,36

- kolanko - 194,07

- rura spust. - 284,80

- obejma ruy - 145,48

- wylewka 90 - 107,36

rynny metalowe podane ceny z założeniem

za położenie blachy 17 zł/m2 brutto

co do stropu cen materiału jeszcze nie znam, natomiast robocizna zawarta jest w ogólnej cenie budowy domu za którą płacimy 25000 zł (od zdjęcia humusu po dach)

Z wielką uwagą śledzę temat Twojego dachu i zastanawiam się czy to nasz projekt jest tak bardzo skomplikowany czy raczej fachowcy mało kompetentni? :-?

Również myślałam o wydrukowaniu dekarzom fotek z netu, ale teraz widzę, że to za mało i chyba (jeśli pozwolisz) zmuszę ich aby przeczytali co nieco z dziennika Mag..

Uważam, że postępujesz słusznie rządając prawidłowego wykonania ja również nie pozwoliłabym na taka fuszerkę, ostatecznie będziesz tam przecież mieszkała a wykusz to najbardziej widoczna i reprezentacyjna część elewacji, która ma być ozdobą a nie szpecić.

pozdrawiam i życzę wytrwałości :wink:

Witam Cię Magda!!

Witam Cię Kasiu!!

Nasz projekt jest inny i wymaga sprawdzenia i przemyślenia.Gdyby rynny szły dookoła dachu nie mieli by problemu dachowcy.

A tak w ogóle mi szykują też rzygacz i chyba skontaktuje się z nim czy dobrze szykuje mi tą blachę więc śliczne dzięki Madziu za ostrzeżenia przed nie myślącymi fachowcami.

Ja podałam panu stronę internetową i kazałam obejrzeć IRYS 9 mam nadzieję że pomyśli??!!

A byłam wczoraj w castoramie i te płytki które pokazywałaś na podłogę są w cenie 63,60 zł.

Powiedz czy miejsce gdzie woda będzie leciała z rzygacza będziecie mieć jakąś kratkę i odprowadzenie do kanalizacji czy deszczówki. Bo Irys 9 ma takie kółka z kamyszków ale czy pod tymi kamyszkami są kratki to noe wiem ??