sSiwy12 06.08.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 No to chyba cena robocizny za roboty budowlane, podskoczy. Jak doczytałem w Belgii istnieje TYSIĄCE wakatów dla budowlańców. Mają z tym taki problem, że debatuje nad nim rząd. Chcą otworzyć w tym zakresie swój rynek pracy. Nie jest to chyba dobra wiadomość dla inwestorów, bo jeśli wyjadą prawdziwi fachowcy, to nam pozostanie płacić grube pieniądze dla tych mniej fachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 06.08.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 I bardzo dobrze że wyjeżdzają może wreszcie doczekamy się godziwych cen za swoje usługi a kochani inwestorzy przekonaja się ile potrafi kosztować dobra robocizna bo jak czytam , że ktoś pisze , iż za ułożenie gontu 20zl od metra to duzo to mnie krew zalewa bo jak wam dużo to kładżcie sobie sami cwaniaczki a jak nie to szukajcie takich co robią poniżej 20 tylko nie płaczcie póżniej że coś spartolone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł297 06.08.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Już wyjechali, w tej chwili ciężko znalęść dobrych fachowców (nawet tych drogich) z wolnymi terminami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 08.08.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Trzeba rezerwować sobie fachowca minimum pół roku przed robotą, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 08.08.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Trzeba rezerwować sobie fachowca minimum pół roku przed robotą, niestety a pozniej i tak Ci nie przyjdzie bo znajdzie takiego ktory na ostatnia chwile zaplaci mu dwa razy tyle byleby wszedl na jego budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 08.08.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 E tam. To od razu trzeba mu zapłacić te 2 razy więcej albo 3 jeszcze lepiej i nie odejdzie I po co się martwić ? I nie będš wyjeżdżać na Zachód Najwyżej My Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 08.08.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Najlepiej robić samemu i w nosie mieć takich fachowców. Wszystkiego można się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł.m 12.08.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 I super niech jadą a ja zato mam tuaj we Wrocławiu bardzo dużo zleceń i ceny podniosłem i w końcu zaczne może niedługo zarabiać jak w np. jak Belgi lub Angli super ps. forum - lista płac wykonawców - cennik od firmy budowlanej. I ja mam ceny podobne do tamtych a słyszałem że są ponoć wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raru1 14.08.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Witam. Ja również podniosłem ceny ,ale najwazniejsze jest to że powyjeżdżało dużo tzw. TESKO-maistrów czyli sprzęt do pracy za 30.- i fachowiec pełną gębą.Z drugiej strony sam zaczynam budowę i nagle znalazłem się po drugiej stronie-zaczyna boleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maikel 30.08.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Tez mialem wyjechac. Zmienilem stawki i wychodze 20%-25% mniej niz na zachodzie zlecen do konca stycznia no i jestem w domu. Dobry fachowiec bedzie niedlugo bardzo doceniany w naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 30.08.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 A ja to widze tak. Tam wcale nie ma takiego miodu jak nam sie wydaje.Ci co tam wyjezdzaja to sa raczej "fachowcy z dolnej polki".Dobry fachowiec, zawalony robota nie mysli o tym zeby jechac tam by sobie polepszyc..............No i dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maikel 30.08.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 I tego samego zdania jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 31.08.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Wyjazdy wg mnie bardzo ksztalca , dzieki nim szkolilo mnie wielu mistrzow , dzisiaj znam swoja wartosc.Czesto podkreslali , ze to ja im powinienem placic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 10.06.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Odkopuję stary temat, ale ciekaw jestm jak to jest 5 lat później... IMHO: Najlepiej, aby zachowane były takie proporcje, by budowlańcy zarabiali godnie, ale by inwestorzy mogli sobie na to pozwolić. Dam taki przykład: przy remontowaniu domu nie stać mnie było, by za pracę którą wykonuję sfinansować gościa, który robił mi pewne wykończeniowe elementy (cięcie blatów w kuchni, trochę elektryki). Na bez faktury dostawał 22 euro / h. Jest dobrym fachowcem, nikt mu tego nie odbiera. Ja sam jestem pracownikiem naukowym, po studiach podyplomowych i znającym płynnie 3 języki obce. Nie zarabiam słabo, bo znacznie powyżej średniej krajowej, a i tak jest to mniej niż owe 22euro / h netto. I o to właśnie chodzi - człowiek zastanawia się, czy nie lepiej byłoby się przekwalifikować. A nie jest to tylko spekulacja, bo b. wielu rzeczy można się nauczyć i nie jest to rocket science: np. postawienie kominka - dla 2 gości za 3-4 dni ich pracy zażyczyli sobie 2,500 euro. Cena wydawał mi się horrendalna więc postawiłem kominek sam (pierwszy w życiu) i stoi i grzeje i wygląda b. dobrze. Nie mówię, że to łatwe, ale do zrobienia.Chodzi więc o proporcje, których wydaje mi się obecnie brakuje w stosunku do cen za prace budowlane (przynajmniej na Zachodzie, nie wiem jak jest w PL). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts