Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowlańcy do Belgii!???

sSiwy12

Recommended Posts

No to chyba cena robocizny za roboty budowlane, podskoczy. Jak doczytałem w Belgii istnieje TYSIĄCE wakatów dla budowlańców. Mają z tym taki problem, że debatuje nad nim rząd. Chcą otworzyć w tym zakresie swój rynek pracy. Nie jest to chyba dobra wiadomość dla inwestorów, bo jeśli wyjadą prawdziwi fachowcy, to nam pozostanie płacić grube pieniądze dla tych mniej fachowych.

I bardzo dobrze że wyjeżdzają może wreszcie doczekamy się godziwych cen za swoje usługi a kochani inwestorzy przekonaja się ile potrafi kosztować dobra robocizna bo jak czytam , że ktoś pisze , iż za ułożenie gontu 20zl od metra to duzo to mnie krew zalewa bo jak wam dużo to kładżcie sobie sami cwaniaczki a jak nie to szukajcie takich co robią poniżej 20 tylko nie płaczcie póżniej że coś spartolone

I super niech jadą a ja zato mam tuaj we Wrocławiu bardzo dużo zleceń i ceny podniosłem i w końcu zaczne może niedługo zarabiać jak w np. jak Belgi lub Angli

super

ps. forum - lista płac wykonawców - cennik od firmy budowlanej.

I ja mam ceny podobne do tamtych a słyszałem że są ponoć wyższe

• 3 weeks później...
  • 4 years później...

Odkopuję stary temat, ale ciekaw jestm jak to jest 5 lat później...

IMHO: Najlepiej, aby zachowane były takie proporcje, by budowlańcy zarabiali godnie, ale by inwestorzy mogli sobie na to pozwolić. Dam taki przykład: przy remontowaniu domu nie stać mnie było, by za pracę którą wykonuję sfinansować gościa, który robił mi pewne wykończeniowe elementy (cięcie blatów w kuchni, trochę elektryki). Na bez faktury dostawał 22 euro / h. Jest dobrym fachowcem, nikt mu tego nie odbiera. Ja sam jestem pracownikiem naukowym, po studiach podyplomowych i znającym płynnie 3 języki obce. Nie zarabiam słabo, bo znacznie powyżej średniej krajowej, a i tak jest to mniej niż owe 22euro / h netto. I o to właśnie chodzi - człowiek zastanawia się, czy nie lepiej byłoby się przekwalifikować. A nie jest to tylko spekulacja, bo b. wielu rzeczy można się nauczyć i nie jest to rocket science: np. postawienie kominka - dla 2 gości za 3-4 dni ich pracy zażyczyli sobie 2,500 euro. Cena wydawał mi się horrendalna więc postawiłem kominek sam (pierwszy w życiu) i stoi i grzeje i wygląda b. dobrze. Nie mówię, że to łatwe, ale do zrobienia.

Chodzi więc o proporcje, których wydaje mi się obecnie brakuje w stosunku do cen za prace budowlane (przynajmniej na Zachodzie, nie wiem jak jest w PL).