Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia chłonna

Recommended Posts

czy ktoś budował studnię chłonną, jakie są ceny, jakie trzeba załatwić formalności, czy wystarczy tylko zgłoszenie, czy jeszczce jakieś inne wymogi i dokumenty są potrzebne, studnia ma służyć do odprowadzania wody z przydomowej oczyszczalni i drenażu wokół fundamentów, w jakiej minimalnej odległości od domu budować

• 1 year później...

ja budowałem studnie chłonną do oczyszczalni

koszt kregu betonowego to u mnie 90 zł szt

taka sama cena na pokrywę

wykop pod studnie kopałem sam

pod pierwszy krąg podłożyłem geowłókninę by studnia nie zamulała się od spodu

całośc wypełniona drobnymi kamieniami (miałem dość dużo na działce więc po prostu poprzebierałem) dodatkowo zamierzam zasypać jeszcze z wierzchu

płukanym kamieniem 16-32 mm cena to 160 zł za tone

Czyli koszt mojej studni chłonnej to ok 500 zł + oczywiście moja praca nad nią.

Pozwolenie na studnie chłonną nie było wymagane bo była ona w pojekcie oczyszczalni zgłoszonym w starostwie.

Kurcze ja musiałem dać 156zł za 1m szer. krąg o wys. 50cm.Pokrywa 175zł ( to wszystko z 7 % zniżką) kupiłem cztery ale dałem trzy kręgi bo już miałem przy 1,4 wodę i nie wyrabiała pompa z wypompowywaniem. Ale przy każdej rurze spustowej (4szt) ma 1000l zbiornik na deszczówkę tak więc mam nadzieję że te 1.5m studni chłonnej starczy,

Nie pomyślałem o geowłókninie i zastanawiam się czy będę w stanie po wypompowaniu wody dołożyć ją i zasypać żwirem. Poczekam na upalne dni, poziom wody spadnie na pewno do dna.

ja budowałem studnie chłonną do oczyszczalni

koszt kregu betonowego to u mnie 90 zł szt

taka sama cena na pokrywę

wykop pod studnie kopałem sam

pod pierwszy krąg podłożyłem geowłókninę by studnia nie zamulała się od spodu

całośc wypełniona drobnymi kamieniami (miałem dość dużo na działce więc po prostu poprzebierałem) dodatkowo zamierzam zasypać jeszcze z wierzchu

płukanym kamieniem 16-32 mm cena to 160 zł za tone

Czyli koszt mojej studni chłonnej to ok 500 zł + oczywiście moja praca nad nią.

Pozwolenie na studnie chłonną nie było wymagane bo była ona w pojekcie oczyszczalni zgłoszonym w starostwie.

U mnie w starostwie stwierdzono że studnia chłonna to urządzenie wodne i należy wykonać operat wodno-prawny, samo zgłoszenie nie wystarczy. Osobiście się z tym nie zgadzam ale cóż począć z urzędasami.

Mam jeszcze kilka pytań związanych z użytkowaniem studni chłonnej. Z ilu kręgów jest ta studnia i z jaką oczyszczalnią współpracuje, na jakim gruncie jest posadowiona?