Gość 25.03.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Rozważam wstawienie kominka z niezależnym dopływem powietrza do spalania, jakie wymogi muszę spełnić, jakich wymiarów kanał wmurować. Proszę o podanie producentów takowych kominków.Czy dopływ powietrza ma być od dołu??Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 26.03.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Zależy od producenta.1 - nie przewidział takiej możliwości2 - brak specjalnego połączenia, ale kominek pobiera powietrze od dołu i można tam przystawić rurę dolotową3 - specjalne połączenie na rurę od dołu4 - specjalne wyprowadzenie na rurę od góry wkładu (Jotul) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewekm 10.05.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Czy ktoś mógłby polecić producenta wkładów kominkowych zasilanych powietrzem zewnętrznym? Najlepiej takich, które nie kosztują bardzo dużo Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 11.05.2009 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Czy ktoś mógłby polecić producenta wkładów kominkowych zasilanych powietrzem zewnętrznym? Najlepiej takich, które nie kosztują bardzo dużo Tarnava, mam, nie narzekam Tak z ciekawości - ile to jest "bardzo dużo" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz 11.05.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Kominki firmy Arysto mają doprowadzenie powietrza. Ja mam natomiast inne pytanie? Czy rura doprowadzająca powietrze (wychodzi pod kominkiem) powinna być połączona bezpośrednio z króćcem wychodzącym z wkładu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewekm 11.05.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Czy ktoś mógłby polecić producenta wkładów kominkowych zasilanych powietrzem zewnętrznym? Najlepiej takich, które nie kosztują bardzo dużo Tarnava, mam, nie narzekam Tak z ciekawości - ile to jest "bardzo dużo" ? Potrzebuję kominka z szybami na dwóch ścianach. Wiesz może czy ta firma takie produkuje? A co do tego "bardzo dużo", to jeżeli wkład kominkowy kosztuje ponad 10 tysięcy to dla mnie to jest co najmniej bardzo dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 11.05.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Wiesz może czy ta firma takie produkuje? http://www.tarnava.eu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 11.05.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Gościu - jeżeli masz kominek w pokoju to zewnętrzny napływ powietrza do tego pomieszczenia jest konieczny . Bez niego kominiarz nie odebierze Ci budowy. Inna sprawa to fakt, czy to powietrze skierujesz bezpośrednio do kominka czy też na pomieszczenie, z którego kominek zaciągnie je sobie do spalania. Jeżeli chodzi o wymagany przekrój to wymyśliłem sobie taką zdroworozsądkową teorię, że przekrój rury napływowej nie może być mniejszy niż powierzchnia "dziur w krateczce" służącej regulacji spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewekm 11.05.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Gościu - jeżeli masz kominek w pokoju to zewnętrzny napływ powietrza do tego pomieszczenia jest konieczny . Bez niego kominiarz nie odebierze Ci budowy. Inna sprawa to fakt, czy to powietrze skierujesz bezpośrednio do kominka czy też na pomieszczenie, z którego kominek zaciągnie je sobie do spalania. Jeżeli chodzi o wymagany przekrój to wymyśliłem sobie taką zdroworozsądkową teorię, że przekrój rury napływowej nie może być mniejszy niż powierzchnia "dziur w krateczce" służącej regulacji spalania. Chodzi właśnie o to żeby nie korzystać z "dziur w krateczce" i żeby to zimne powietrze nie wyziębiało przy okazji pomieszczenia, tylko zostało doprowadzone bezpośrednio do paleniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.05.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Gościu - jeżeli masz kominek w pokoju to zewnętrzny napływ powietrza do tego pomieszczenia jest konieczny . Bez niego kominiarz nie odebierze Ci budowy. Inna sprawa to fakt, czy to powietrze skierujesz bezpośrednio do kominka czy też na pomieszczenie, z którego kominek zaciągnie je sobie do spalania. A niby na jakiej podstawie takie twierdzenie? Ile osób nie ma doprowadzenia z zewnątrz i jakoś ma odbiory. U mnie też wykonawca mówił, że takie doprowadzenie to polecane przy wentylacji mechanicznej. Gdyby takie doprowadzenie było tak konieczne, to większość wkładów miała by miejsce na bezpośrednie doprowadzenie z zewnątrz - a jak patrzę to ma ich miejszość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 12.05.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Każdy wkład ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Jedne mają mniejsze czy większe krateczki nawiewowe a inne specjalny króciec na rurę. Jeżeli masz doprowadzenie powietrza specjalną rurą do wkładu to nie musisz mieć koniecznie nawiewu do pomieszczenia bo pwietrze do spalania doleci z zewnątrz rurą. Jeżeli jednak masz wkład "z krateczką" to jakiś napływ musisz mieć bo inaczej powietrze zaciągnie z pomieszczenia, w którym siedzisz. Mój kominiarz tego się uczepił. Nie wiem czy wszyscy tak robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.05.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Każdy wkład ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Jedne mają mniejsze czy większe krateczki nawiewowe a inne specjalny króciec na rurę. Jeżeli masz doprowadzenie powietrza specjalną rurą do wkładu to nie musisz mieć koniecznie nawiewu do pomieszczenia bo pwietrze do spalania doleci z zewnątrz rurą. Jeżeli jednak masz wkład "z krateczką" to jakiś napływ musisz mieć bo inaczej powietrze zaciągnie z pomieszczenia, w którym siedzisz. Mój kominiarz tego się uczepił. Nie wiem czy wszyscy tak robią.De facto jedynie bezpośrednie doprowadzenie powietrza do wkładu zapewnia brak zabierania powietrza z pomieszczenia. Jeżeli masz jakiś wkład z krateczką czy to mniejszą czy większą, to nie masz pewności, że z wewnątrz nie będzie Ci zasysać powietrza. A na takich kominiarzy to zawsze jak i w przypadku innych mądrych - poprosić o stosowny paragraf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 12.05.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Jaka powinna byc średnica rury dolotowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 12.05.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Jaka powinna byc średnica rury dolotowej Ok. 200 cm2 co odpowiada rurze fi 160 mm lub kanał kwadratowy 14x14 cm. Ja mam niestety fi 110 ale jeszcze nie użytkuje więc nie wiem czy to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viron 12.05.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Jaka powinna byc średnica rury dolotowej kolega "piejar" napisał; Jeżeli chodzi o wymagany przekrój to wymyśliłem sobie taką zdroworozsądkową teorię, że przekrój rury napływowej nie może być mniejszy niż powierzchnia "dziur w krateczce" służącej regulacji spalania. Ja też tak uważam.Mam wkład sparke 13 Kw dolot wkładu ma fi 100 a szyberek na dolocie 3/4 tego przekroju, więc nie widzę potrzeby ciągnąć rury fi 200 jak niektórzy radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brato 12.05.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Korzystając z okazji również chciałem zapytać. Mam doprowadzoną rurę z zewnątrz, której wylot znajduje się w centralnym miejscu pod planowanym kominkiem. Wkład który planuję kupić nie ma bezpośredniego przyłączenia od dołu. Kupując standardową obudowę z marketuw jaki sposób rozwiązać dolot powietrza?Czy wystarczy zostawić rurę nie podłączoną pod obudową kominka i ewentualnie założyć przepustnicę która można zamknąć w razie gdy kominek nie będzie używany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 13.05.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Jaka powinna byc średnica rury dolotowej Ok. 200 cm2 co odpowiada rurze fi 160 mm lub kanał kwadratowy 14x14 cm. Ja mam niestety fi 110 ale jeszcze nie użytkuje więc nie wiem czy to za mało Też po przeczytaniu forum wstawiłem fi 160 - tylko teraz nie wiem po co? Wkład Tarnavva który kupiłem ma wlot fi 80!!! Inne kominki mają podobno ciut więcj - fi 100, ale nadal nie rozumiem czemu tutaj ludzie doradzają rury fi 160... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 13.05.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Jaka powinna byc średnica rury dolotowej Ok. 200 cm2 co odpowiada rurze fi 160 mm lub kanał kwadratowy 14x14 cm. Ja mam niestety fi 110 ale jeszcze nie użytkuje więc nie wiem czy to za mało Też po przeczytaniu forum wstawiłem fi 160 - tylko teraz nie wiem po co? Wkład Tarnavva który kupiłem ma wlot fi 80!!! Inne kominki mają podobno ciut więcj - fi 100, ale nadal nie rozumiem czemu tutaj ludzie doradzają rury fi 160... Bo lepiej kijek ścienić niz pogrubasić. Na poważnie: lepiej miec zapas powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.05.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 ...ale nadal nie rozumiem czemu tutaj ludzie doradzają rury fi 160... Bo zdrowy rozsądek (własny) jest niezastąpiony. Za wszystko inne zapłacisz kartą Mastercard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 13.05.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 ...ale nadal nie rozumiem czemu tutaj ludzie doradzają rury fi 160... Bo zdrowy rozsądek (własny) jest niezastąpiony. Za wszystko inne zapłacisz kartą Mastercard. Widać mój rozsądek nie jest zbyt zdrowy, bo podpowiada mi dodanie rezerwy na poziomie 40% a nie 400%... Na szczęście na wszelki wypadek mam Mastercard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts