Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek - niezale?ny dop?yw powietrza do spalania

Gość

Recommended Posts

wrk

Jeśli chcesz zrozumieć dlaczego fi160mm zalecają, to weź pod uwagę, że nie wiedzą:

- o jakiej mocy będzie Twój kominek,

- czy podłączasz tę rurę bezpośrednio do paleniska wkładu czy tylko wypuszczasz powietrze pod wkład,

- jaką długość będzie miała ta rura i ile załamań stanowiących opór dla przepływu powietrza,

- jaką masz wentylację w domu: mechaniczną, a więc nadciśnieniową, czy grawitacyjną, a więc podciśnieniową,

- a jeśli grawitacyjną, to jaki masz nawiew w ramach wentylacji:

- żaden (zgroza - przy szczelnych oknach funkcje nawiewu pełni najsłabszy kanał wywiewny przeważnie w łazience na piętrze, a w całym mieszkaniu jest spore podciśnienie i dlatego częsta cofka spalin z kominka),

- nawiewniki podokienne,

- nieszczelności w oknach starego typu (jeśli nie są uszczelnione na amen w czasie zimy).

Jeśli zainteresujesz się tymi zagadnieniami głębiej, to szybko stwierdzisz, że Twoje dotychczasowe porównywanie przekroju wlotu dla powietrza we wkładzie do przekroju rury jest .... hm .... prymitywnym uproszczeniem.

Ja mam kominek 16kW bez króćca dla powietrza do spalania i rurę fi200mm wyprowadzoną do obudowy kominka pod wkład. I wcale nie uważam, że przesadziłem z tą średnicą. Bo zaspokaja ona zapotrzebowanie na świeże powietrze nie tylko kominek, ale również wszystkich domowników. Nie chcę zanudzać innymi szczegółami mojego domu. Nadmienię jedynie, że w tej rurze nie ma żadnej przepustnicy, a mimo to nie wyziębia mieszkania gdy kominek jest wygaszony, bo o ilości wpływającego powietrza mogą decydować (i tak jest u mnie) przepustnice na wywiewach.

Pozdrawiam

Flexus

Dzięki za zaspokojenie mojej ciekawości! :D

Oczywiście jeżeli powietrze z tej rury ma być nie tylko do spalania ale również ma służyć jako czerpnia powietrza dla domu - to mój "niezdrowy rozsądek" całkowicie się z tym zgadza!

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!

wrk

Tym razem już praktycznie i krótko.

Jeśli okna nie mają szczelin dużych, tzn. nie są stare i wypaczone, tylko są w miarę szczelne z konstrukcyjnym rozszczelnieniem tylko, względnie są nawiewniki podokienne, lub jeśli wentylacja jest mechaniczna, to rura dostarczająca świeże powietrze z zewnątrz do spalania w kominku o mocy tylko kilku kW musi mieć średnicę minimum 100mm. Dla kominka o większej mocy odpowiednio większą - dla kominka ok.18kW minimum 160mm.

Pozdrawiam

Flexus