Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Modrzewiowy Ani, Andrzeja i Pawła

Recommended Posts

Jeżeli zmieniasz wymiar garażu zastanów się czy nie zmienić miejsca wjazdu do garażu. My zmieniliśmy na "z czoła". Przewidźcie sobie usytuowanie poziomów wjazdu i wejścia do domu.

Wjazd do garażu pozostanie tak jak w projekcie-tak nam pasuje do planu zagospodarowania działki, ale poszerzenie da nam możliwość odsunięcia bramy garażowej od drzwi wejściowych. Dzięki temu łatwiej będzie rozplanować różnice poziomu między garażem a resztą domu.

• 4 weeks później...
  • 10 months później...
Wczoraj miałem zły dzień :( stwierdziłem, że mój wykonawca kradnie materiał :evil: :evil: Wcześniej zasugerował mi to jego pomocnik. W czwartek będąc na budowie rekreacyjnie policzyłem bloczki keramzytu i wyszedł mi brak około 20szt.Przy 960 bloczkach już wymurowanych nie robiłem zamieszania jakieś straty mogą być. Jednak powtórne policzenie bloczków w sobotę wykazało że "wyparowało" 13szt. :evil: a w piątek tylko układali strop tak więc o stratach w tym momencie nie może być mowy. Dzisiaj czeka mnie zasadnicza rozmowa z wykonawcą :evil: :evil:

Jakoś nikt się tu nie wpisuje.

Jak zakończyłeś powyższą sprawę.

Widzę, że budowa przystopowała przez "życzliwych" współwłaścicieli :(.

Witaj

Starałem się załatwić sprawę dyplomatycznie. Rano w poniedziałek zebrałem całą ekipę i zapytałem wszystkichjak zabezpieczyć się przed kradzieżą materiałów, czy nikogo nie widzieli kręcącego się w okolicy. Nikogo z nich nie oskarżałem, ale oficjalnie powiedziałem że teraz dokładnie liczę bloczki, cegły, pustaki itd. Powiedziałem ile zginęło materiału i od tego momentu, odpukać w niemalowane, nie mam, jak na razie, żadnych strat. Nikogo za rękę nie złapałem ale liczę że już nie będę miał problemów z ekipą. Profilaktycznie co jakiś czas mówię im że na razie materiał się zgadza ale daję do zrozumienia, że kontroluję sytuację na bieżąco.

Co do "życzliwych" :-? współwłaścicieli znajomi ostrzegali mnie przed nimi abym uważał. Przez pewien czas było w porządku znajomi nawet dziwili się że nic nie nie wywinął. Jednak jak im powiedziałem o "opłacie" za podpis u notariusza to stwierdzili że wszystko jest w normie (współwłaściciela). Do listopada będę chciał zadaszyć domek i w takim stanie niech czeka do wiosny lub lata. Gmina przystąpiła do sporządzenia planu zagospodarowania i w wersji optymistycznej styczeń-luty a w realnej czerwiec-lipiec powinien być gotowy i wtedy będę miał kredyt.

Witaj

Starałem się załatwić sprawę dyplomatycznie. Rano w poniedziałek zebrałem całą ekipę i zapytałem wszystkichjak zabezpieczyć się przed kradzieżą materiałów, czy nikogo nie widzieli kręcącego się w okolicy. Nikogo z nich nie oskarżałem, ale oficjalnie powiedziałem że teraz dokładnie liczę bloczki, cegły, pustaki itd. Powiedziałem ile zginęło materiału i od tego momentu, odpukać w niemalowane, nie mam, jak na razie, żadnych strat. Nikogo za rękę nie złapałem ale liczę że już nie będę miał problemów z ekipą. Profilaktycznie co jakiś czas mówię im że na razie materiał się zgadza ale daję do zrozumienia, że kontroluję sytuację na bieżąco.

Co do "życzliwych" :-? współwłaścicieli znajomi ostrzegali mnie przed nimi abym uważał. Przez pewien czas było w porządku znajomi nawet dziwili się że nic nie nie wywinął. Jednak jak im powiedziałem o "opłacie" za podpis u notariusza to stwierdzili że wszystko jest w normie (współwłaściciela). Do listopada będę chciał zadaszyć domek i w takim stanie niech czeka do wiosny lub lata. Gmina przystąpiła do sporządzenia planu zagospodarowania i w wersji optymistycznej styczeń-luty a w realnej czerwiec-lipiec powinien być gotowy i wtedy będę miał kredyt.

To rzeczywiście załatwiłeś sprawę w sposób asertywny :).

Dlaczego sprawa kredytu jest uzależniona od zatwierdzenia planu zagospodarowania przestrzennego ?

Dlaczego sprawa kredytu jest uzależniona od zatwierdzenia planu zagospodarowania przestrzennego ?

Nasz grunt jest rolny i nie można go podzielić w tym momencie na 4 działki a jedynie znieść współwłasność z podziałem na 2 działki. Po wprowadzeniu planu grunt zmieni status na budowlany( taki jest w zatwierdzonym studium) i wtedy bez problemu podzxielimy grunt na 4 działki zgodnie z wcześniejszą umową między nami. W tej sytuacji nie będzie mógł nic zrobić gdyż mamy pisemną umowę co do podziału i od umowy raczej nie odstąpi.