Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brzoza samosiejka

Recommended Posts

Im większe drzewko tym trudniej będzie je wykopać, bo będzie miało bardzo długie korzenie (mogą się uszkodzić). Żeby nie przedobrzyć w drugą stronę i nie uśmiercić - najlepiej żeby miało ok. 1 metr. Aha, żeby sukces był pewniejszy trzeba zachować sporo ziemi między korzeniami (w żadnym wypadku nie obtrząsać, prostować korzeni, skracać i.t.p.). Własnoręcznie wsadzone drzewo (takie, które w dodatku rośnie) to naprawdę wspaniała sprawa. :smile:

My wykopalismy samosiejkę..ma 2,5m wysokosci

moja polowa obkopała brzozke na okolo 0,5m od pnia..wykopal powoli..i nie wytrzepujac ziemi pzrenieslismy ja na dzialke..dolek wykopany zlany woda..zasadzilismy

Okolo 2 tyg liscie brzozki wyschły..ale podlewalismy dalej codziennie i za okolo 3 tyg...patrzymy a tu nowe listki sa..przyjeła sie..przesadzalismy w lipcu..

Aż tak duże - jestem pod wrażeniem tych 2,5 m.

Lipiec - to był świadomy wybór czy tak wyszło?

Jak długo była podlewana, wspomniane trzy tygodnie, czy dłużej? Mam za sobą jedną nieudaną próbę "oswojenia" brzozy i za drugim razem chciałabym to zrobić skuteczniej.

Potwierdzam opinie Teski - istotne jest podlewanie, przesadzałem przy letniej suszy

Woda powoduje szybką regeneracje uszkodzonych korzeni i duże przyrosty.

Pora sadzenia schodzi na drugi plan, gdy jest możliwość podlewania.

Od kilku lat wraz z teściem przesadzamy kilkuletnie drzewka .

Drzewka wykopujemy (bezpłatnie, oczywiście za zgodą właściciela) z pobliskiego terenu (ok 20 min. jazdy samochodem) na który dość agresywnie wkracza przemysł i sadzimy na naszym gruncie. W tej chwili mamy już jakieś 10 arów lasu liściastego. Drzewa obecnie są już nawet 5-6 metrowej wysokości. Wykopujemy drzewka o wysokości nawet ok 1,5 m. Ziemi która uwięzła między korzeniami oczywiście nie wytrząsamy ale i też specjalnie nie staramy się o to by było jej jak najwięcej. Poczatkowo drzewka sadziliśmy gęsto licząc się z tym, że spory ich procent może się nie przyjąć ale nasze obawy były bezzasadne - usycha niewiele z tych drzew. Co do terminu nasadzeń to właśnie teraz lub w październiku. Uszkodzony system korzeniowy powinien wystarczyć na zmniejszone w porze wiosennej lub jesiennej zapotrzebowanie na substancje odżywcze z gleby. Ponadto sama gleba powinna obecnie mieć więcej wilgoci niż powiedzmy w miesiącach letnich.

Sądzę, że jeśli się chce przenieść drzewo z maksymalnie pełnym systemem korzeniowym wypełnionym ziemią to pora roku nie ma znczenia.

Życzę powodzenia.