Marbo 25.03.2003 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Czy ktoś ma doświadczenia jak i kiedy można przesadzić brzozę rosnącą w polu do ogrodu. Jakie są optymalne rozmiary drzewka, by operacja mogła zakończyć się sukcesem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewek 25.03.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Im większe drzewko tym trudniej będzie je wykopać, bo będzie miało bardzo długie korzenie (mogą się uszkodzić). Żeby nie przedobrzyć w drugą stronę i nie uśmiercić - najlepiej żeby miało ok. 1 metr. Aha, żeby sukces był pewniejszy trzeba zachować sporo ziemi między korzeniami (w żadnym wypadku nie obtrząsać, prostować korzeni, skracać i.t.p.). Własnoręcznie wsadzone drzewo (takie, które w dodatku rośnie) to naprawdę wspaniała sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.03.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 My wykopalismy samosiejkę..ma 2,5m wysokosci moja polowa obkopała brzozke na okolo 0,5m od pnia..wykopal powoli..i nie wytrzepujac ziemi pzrenieslismy ja na dzialke..dolek wykopany zlany woda..zasadzilismyOkolo 2 tyg liscie brzozki wyschły..ale podlewalismy dalej codziennie i za okolo 3 tyg...patrzymy a tu nowe listki sa..przyjeła sie..przesadzalismy w lipcu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 25.03.2003 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Aż tak duże - jestem pod wrażeniem tych 2,5 m. Lipiec - to był świadomy wybór czy tak wyszło? Jak długo była podlewana, wspomniane trzy tygodnie, czy dłużej? Mam za sobą jedną nieudaną próbę "oswojenia" brzozy i za drugim razem chciałabym to zrobić skuteczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Potwierdzam opinie Teski - istotne jest podlewanie, przesadzałem przy letniej suszyWoda powoduje szybką regeneracje uszkodzonych korzeni i duże przyrosty.Pora sadzenia schodzi na drugi plan, gdy jest możliwość podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 25.03.2003 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Ale generalnie najlepiej jest przesadzać gdy drzewo jest w stanie spoczynku, późna jesień, wczesna wiosna, Teraz ostatni dzwonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 26.03.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Teraz przesadzić z ziemia na korzeniach a przyjmie sie na 100%Trzeba pamietać że brzoza płytko ale szeroko się korzeni! I mówi się ,że brzoza to chwast!Bo rośnie wszędzie! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 26.03.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Ja jeszcze słyszałem, że przy przesadzaniu ważne jest utrzymanie stron świata. Tak, żeby drzewo "patrzyło" tą samą stroną na północ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.03.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Od kilku lat wraz z teściem przesadzamy kilkuletnie drzewka .Drzewka wykopujemy (bezpłatnie, oczywiście za zgodą właściciela) z pobliskiego terenu (ok 20 min. jazdy samochodem) na który dość agresywnie wkracza przemysł i sadzimy na naszym gruncie. W tej chwili mamy już jakieś 10 arów lasu liściastego. Drzewa obecnie są już nawet 5-6 metrowej wysokości. Wykopujemy drzewka o wysokości nawet ok 1,5 m. Ziemi która uwięzła między korzeniami oczywiście nie wytrząsamy ale i też specjalnie nie staramy się o to by było jej jak najwięcej. Poczatkowo drzewka sadziliśmy gęsto licząc się z tym, że spory ich procent może się nie przyjąć ale nasze obawy były bezzasadne - usycha niewiele z tych drzew. Co do terminu nasadzeń to właśnie teraz lub w październiku. Uszkodzony system korzeniowy powinien wystarczyć na zmniejszone w porze wiosennej lub jesiennej zapotrzebowanie na substancje odżywcze z gleby. Ponadto sama gleba powinna obecnie mieć więcej wilgoci niż powiedzmy w miesiącach letnich.Sądzę, że jeśli się chce przenieść drzewo z maksymalnie pełnym systemem korzeniowym wypełnionym ziemią to pora roku nie ma znczenia.Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.03.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 z ta brzozka to wypadlo ..po prostu była podlewana wlasciwie codziennie bo bylismy na budowie.. nie pamietam ale chcyba podlewalam az do wrzesnia...( dlatego ze byly upały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 28.03.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 w zeszłym roku przesadziłam dwie brzozy samosiejki z działki do DONICY na balkonie (południowa wystawa),przeżyły zimę i już wypuściły listki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.03.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 AGACKA już??? a moja..nic:sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 28.03.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Tez byłam zdziwiona! wychodżę ja parę dni temu na balkon pozciągać osłony zimowe i patrzę a tu listki takie malutkie! Na klonie palmowym i róży też!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 28.03.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 A u mnie pączki pączkują ptaszki ptaszkują a posadzki się posadzkują i drewutnie.....(no co robią drewutnie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.03.2003 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 smoku...drewutnie...własnie..drewutnią.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 29.03.2003 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Wielkie dzięki. Mam nadzieję, że tym razem się uda. Pozdrawiam wszystkich wiosennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts