Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie i narożniki -jak to jest ??

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie ocieplania ścian styropianem . Czy narożniki które mają swoją siatkę należy jeszcze zatapiać drugą warstwą siatki zbrojącej wywijając ją na drugą ścianę czy dotyczy to tylko narożników bez "własnej" siatki (na marginesie nie wiem czy jeszcze takie istnieją w sklepach) . W kilku stronach internetowych jest pokazane że należy siatkę wywijać na drugą scianę przykrywając narożniki jednak nigdzie nie jest napisane czy dotyczy to narożników z siatką czy bez . Jeśli tak to były by one przykryte dwiema warstwami siatki .

pozdrawiam D.RZ

najlepiej używac narożniki z siatką

sa równiez dostepne narozniki bez siatki

Czy narożniki które mają swoją siatkę należy jeszcze zatapiać drugą warstwą siatki zbrojącej wywijając ją na drugą ścianę czy dotyczy to tylko narożników bez "własnej" siatki
zatopic siatke własną kątownika i następnie zatopić druga siatke siatkę

Jeśli tak to były by one przykryte dwiema warstwami siatki
wpłynie to tylko ma zwiekszenie wytrzymałości strefu naroznika.

Też właśnie jestem na etapie docieplania styropianem i nie zawijam dodatkowej, drugiej siatki na narożnik. Siatką na ścianie dochodzę do krawędzi minus 2-3 cm. Zakładam narożnik z siatką - w tym momencie siatka narożnika i siatka ściany mają kilkucentymetrowy zakład. zacieram klejem i jest ok.

A czy te narożniki z siatką montuje się tylko na zewnętrznych narożnikach czy na wew. też?

do kątów wew są specjalne profile z PCV ( łamane kąty można ustawiac dowolnie kat).

jezeli chodzi podwóne siatkowanie na narożniku - mam tak na kominku - wyszło ok więc to kwestia dokładności wykonania wykonawcy

A ja potrzebuje najnormalniejszy kat prosty 90stopni - nic nie trzeba ustawiac. Takiego zwyklego naroznika sie nie da zamontowac odwrotnie? :lol:

I jeszcze szukajac postów o ociepleniu doszukalem sie ze w strefie cokołowej powinna byc podwójna siatka.

A ty Rezi odpisz mi please o Ceresicie na priv :lol:

A ja potrzebuje najnormalniejszy kat prosty 90stopni - nic nie trzeba ustawiac. Takiego zwyklego naroznika sie nie da zamontowac odwrotnie? :lol:

I jeszcze szukajac postów o ociepleniu doszukalem sie ze w strefie cokołowej powinna byc podwójna siatka.

A ty Rezi odpisz mi please o Ceresicie na priv :lol:

wewnętrznych innych nie ma - przynajmniej ja nie znam

normalnego kątownika nie da sie zamontowac odwrotnie

podwójne siatkowanie pod okładziny elewacyjne

odp juz dawno posłałem na priv