Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny

MARKOG

Recommended Posts

Ze względu na brak finansów od pewnego czasu noszę się z zamiarem wykonania "jednostki centralnej" do mojej instalacji OC która zrobiłem podczas budowy. Do tego celu chcę wykorzystać odkurzacz który mam tj Einhell 1250 - jest tani, ma pojemny zbiornik 20l, naprawdę mocno ciągnie i najważniejsze ma wpust na rurę wylotową a nie jakąś kratkę. Jeśli ciąg będzie za słaby to pomyślę o równoległum połączeniu dwóch takich odkurzacy- będzie trocę głośno ale co tam odkurzacze i tak stoją w "kotłowni". Koszt jednej "jednostki centralnej" około 250 zł. Muszę tylko dokupić gniako naścienne i zrobię test na krótkiej rurze. Czy ktoś myślał już o rozwiązaniu zastępczym. Czy ktoś zna cenę 9m rury ssącej do odkurzacza centralnego?

Mój znajomy, w podobnej sytuascji zrobił jeszcze inaczej.

Kupił na wyprzedaży w likwidowanej firmie odkurzacz przemysłowy, taki duzy do sprzatania powierzchni biurowych.

Nie wiem jakiej marki i parametrów, ale dał za niego chyba ze 150 zł. podłaczył to do instalacji CO i ciągnie.

Może nie jest to , to co typowa jednostka centralna - ale jakoś tam dział i sobie chwali!

Pozdrawiam.

Mój znajomy, w podobnej sytuascji zrobił jeszcze inaczej.

Kupił na wyprzedaży w likwidowanej firmie odkurzacz przemysłowy, taki duzy do sprzatania powierzchni biurowych.

Nie wiem jakiej marki i parametrów, ale dał za niego chyba ze 150 zł. podłaczył to do instalacji CO i ciągnie.

Może nie jest to , to co typowa jednostka centralna - ale jakoś tam dział i sobie chwali!

Pozdrawiam.

Ten tez jest taki duży worek ma duży i ciag niezły- wciąga wode itp przemysłowy prawie - może nie za dobrej firmy ale zawsze

Ten tez jest taki duży worek ma duży i ciag niezły- wciąga wode itp przemysłowy prawie - może nie za dobrej firmy ale zawsze

Skoro ten odkurzacz i tak masz to podłączaj !

Niczym nie ryzykujesz nawet gdyby nie działał jak należy.

Jeśli instalacje masz niedużą (krótkie odcinki rur) powinno być dobrze.

Rura ssąca 9 m. kosztuje pewnie ze 150 zł. (bez włącznika).

z w łącznikiem sa co najmniej 2 razy drozsze.

Dokładnie nie wiem, bo odkurzacz mam od kilku lat, ale poszperaj a znajdziesz.

Powodzenia.

• 2 weeks później...