magpie101 06.08.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Mam pytanie, chce brac kredyt na budowe, pod zastaw domu ktory bede budowac, wiem ze trzeba ubezpieczyc taki dom, poniewaz bedzie to budowa, wiec nie bedziemy tam mieszkac. Moje pytanie - czy firma ubezpieczajaca mi dom bedzie wymagala jakiegos zabezpieczenia np. w postaci alarmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 12.08.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Nie sądzę. Budowa to budowa. Jak można mury zamknąć na kłódkę? Zazwyczaj dodatkowe zabezpieczenia potrzebne są już w gotowym domu, ale tylko wtedy gdy chcemy dodatkową zniżkę w ubezpieczeniach. Wtedy alarm daje jakieś kolejne 10%. Do standardowego ubezpieczenia wystarczą drzwi z dwoma zamkami wielozastawkowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 12.08.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wedlug mnie nie powinno byc z tym problemu,ale chyba najlepiej, najprosciej i najszybciej jest zadzwonic do zaprzyjaznionego agenta ubezpieczeniowego,albo do samej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 13.08.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 przeczytaj warunki OWU, bo sa bardzo różne, czasem jest tak, że jak ubezpieczasz tylko mury to nic nie potrzebujesz, ale jak i środek to owszem - ubezpieczycieli wielu i każdy ma inne wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 14.08.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Magpie - oczywiście rady przedmówców sa istotne (szczególknie jeśli chodzi o OWU - a głównie o wyłączenia ) Co do zabezpieczenia - pod kredyt wystarczy ubepieczenie "OD ognia i innych zjawisk losowych" Do takiego ubezpieczenia nie potrzebujesz żadnego zabezpieczenia. Określasz za ile już wybudowałę domek i za ile wybudujesz w ciągu roku. Na tej podstawie agent wyliczy Ci składkę. Jeżeli będziesz chciała ubezpieczyć materiały budowlane lub elementy stałe zamontowane w domu (okna, piec, kaloryfery, kominek, kible itp) to tutaj zależy od ubezpieczyciela. Jedni nie przyjmują wogóle. NIektórzy (Warta, Compensa) wymagają zabezpieczeń w postaci alarmu lub monitoringu (z interwencją załogi). Osobiście polecam (nie firmę tylko sposób ubezpieczenia) - zrobić dwie polisy (gdzieś już o tym pisałem). Jedna polisa - od zdarzeń losowych (ogień, powódź, itp) z cesją na bank, druga polisa - od kradzieży (elementów stałych /mat. budowlanych) dla siebie (bez cesji). Zresztą po odbiorze technicznym domu zbudowanego, też proponuję rozdzielać ubezpieczenie. Oddzielna polisa dla banku,. oddzielna dla CIebie. Ułatwi Ci to likwidację szkody (pominiesz bank, któy musi wydać zgodę na wypłatę jeśli jest cesja). Jednym słowem - pare dni wcześniej otrzymasz odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts