Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wypowiedzenie umowy OC PROBLEM

shok2

Recommended Posts

Witam.Mam problem.Zmieniłem ubezpieczalnie i powstał problem.Napisze od poczatku.Umowe ubezpieczenia OC miałem do03.07.2006r(poniedziałek).Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia wysłałem listem poleconym priorytetem 30.06.2006r(piatek).04.08.06r otrzymałem pismo z Warszawy(listem zwykłym).Cyt>

" W odpowiedzi na Pana pismo ,dotyczace rozwiazania umowy odpowiedzialnosci cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych (OC) uprzejmie informujemy,iż może ona zostać rozwiazana wyłacznie w przypadku zaistnienia sytuacji określonych w ustawie z dnia 22maj 2003 o ubezpieczeniach obowiazkowych,ubezpieczeniowym funduszu gwarancyjnym i polskim biurze ubezpieczycieli komunikacyjnych(Dz.U.Nr.124,poz.1152 z dnia16 lipiec2003r z pózn. zm.)

W zwiazku z tym pragniemy zwrócic pana uwage na art.28 wymienionej ustawy,zgodnie z którym jezeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie pózniej niz jeden dzień przewd upływem okresu 12 miesiecy,na który umowa ubezpieczenia OC została zawarta,nie powieadomi na pismie zakładu ubezpieczen o jej wypowiedzeniu uwaza sie,ze została zawarta nastepna umowana kolejne 12 miesiecy.Jednoczesnie pragniemy poinformowac,iz z zgodnie z art.61KC o ogólnej teorii doreczania,o skutecznosci wypowiedzenia decyduje data powiadomienia zakładu ubezpieczeń.

Złozone przez pana wypowiedzenie nie skutkuje rozwiazaniem umowy.Jednoczenie prosimy o udanie sie do najblizszego oddziału wcelu otrzymaniapolisy i opłacenia należnej składki za udzielaną ochronę ubezpieczeniową." Agent ubezpieczeniowy zapewniał mnie ,że wypowiadam tę umowe prawidłowo i podpisałem polise z inna firmą.Co mam zrobic bo płacenie dwóch polis jest chore i nie stac mnie na to. Prosze poradzcie co mam zrobić.Czy liczy sie data stepla pocztowego(listu poleconego)?

Witam

w takim przypadku TU uzna date wplyniecia listu do jej siedziby! więc jezeli list polecony wpłyna do dnia 02.07 to wypowiedzienie jest skuteczne! jezeli wpłyną 03 to już nie jest!

Masz w takim momencie dwa wyjścia! albo próbowac rozwiązac umowę w pierwszym albo w drugim przypadku! może któreś TU zgodzi się i odstapi od umowy!

prawda jest taka że jeżeli oba TU uprą sie to masz przechlapane! jeżeli nawet dojdzie do sprawy sądowej to sąd uzna ich racje a nie twoją! i nawet nie będzie tutaj możliwości wykrecenia sie ze podwójne ubezpieczenie nie ma sensu!

prosze podaj jakie to firmy ubezpieczeniowe? może cos się da zrobić? czekam na PW jak nie chce na ogólnym.

Pozdrawiam

Garfield

Witam.Nazwy TU posłałem na PW.Własnie jesli chodzi o termin wpłyniecia to nie mógł dojsc 02.07.06r gdyż była to niedziela czyli dzien wolny od pracy.I wydaje mi sie ,ze w takim przypadku dzien ostateczny przypada na dzien kolejny czyli poniedziałek.Jezeli ja wysłałem w piatek to w sobote ani w niedziele nie mógł byc dostarczony.

Dzwoniłem do nowego TU i twierdza ,ze forma wypowiedzenia jest skuteczna.Powinienem jedynie przesłac faksem dowód nadania z dniem 30.06.06.Jezeli chodzi o termin dostarczenia-to wydaje mi sie ,ze wystarczy ze przesyłka doszła na poczte i zakład został powiadomiony o jej przybyciu czyli mógł zapozanc sie z jej trescia.Sam juz nie wiem co mam robić .Zeby nie doszło do sytuacji,ze sprawa przycichnie az dowala mi jakies odsetki i nie wiadomo co jeszcze.