anka5 06.08.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Może ktoś sie z tym spotkał i ma jakis sposób na usunięcie plamy z blatu stołu. Stół jest stary ale mial piękny blat nie wiem czy to była politura czy może coś innego , po jakiejś uroczystości na której wylał się kieliszek alkoholu została brzydka biała plama jaki jest sposób na jej usunięcie Teraz musi być cały czas przykryty . Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 07.08.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Całkiem usunąć będzie trudno (bez renowacji w postaci wymiany całej politury). Tak mi się wydaje, choć pewnie trzeba byłoby to zobaczyć. Takie plamy są raczej po gorących płynach. Na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże uczynić plamę znacznie mniej widoczną - następujący zabieg: Do małego słoiczka wlej kieliszek denaturatu, kieliszek oleju (nie śmierdzącego), kieliszek octu. Zakręć i mocno potrząsając doprowadź do powstania białawej emulsji. Weź miękką (najlepiej z sukna lub flaneli) szmatkę i zanurz częściowo w emulsji (nie wylewaj płynu bezpośrednio na blat, bo zrobi się plama) i mocno wetrzyj w plamę pociągając wzdłuż słojów. Potem okrężnymi ruchami natrzyj emulsją cały blat i na koniec wypoleruj do sucha. Znakomicie myje, odświeża i konserwuje wszystkie drewna, nadaje się też do antyków. Lekkie przebarwienia znikają, silniejsze bledną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.08.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 spróbuj nasmarować masłem i zostawić na dłuższy czas później wytrzyj i wypoleruj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 07.08.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 A może znajdziecie radę na moją różową plamę na stole - nowiuteńki stół z guatambu + lakier wodny i ktoś położył na nim mokrą reklamówkę. Następnego dnia nadruk z reklamówki (różowe esy-floresy) wpieczątkował się w stół i już nie schodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 07.08.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 moja mama chwali Starwax,moze ktos z was tez sprobuje http://www.starwax.pl/main_oferta.php?id_dzial=11#id_produkt_6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 09.08.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 spróbuj nasmarować masłem i zostawić na dłuższy czas później wytrzyj i wypoleruj NIEEE! Bo będzie plama tylko, ze ciemna. I już nie do usunięcia, bo nawet jak talkiem tłuszcz wyciągniesz, to masła mają teraz jakieś barwiniki (położyłam kawałek koło białej cebuli, a to po godzinie była żółta ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 27.08.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Może ktoś sie z tym spotkał i ma jakis sposób na usunięcie plamy z blatu stołu. Stół jest stary ale mial piękny blat nie wiem czy to była politura czy może coś innego , po jakiejś uroczystości na której wylał się kieliszek alkoholu została brzydka biała plama jaki jest sposób na jej usunięcie Teraz musi być cały czas przykryty . Anka postaraj się dostać " renuwell " http://www.renuwell.com/prod01.htm na pewno pomoże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts