Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak trwoga to do bo(or)ga!!!

aleksandra syta

Recommended Posts

doradź, guru nasz wielki,

marzy mi się podłoga jasna, beżowa, niemal biała, bardzo jednolita w fakturze, a przy tym mocna. chciałam połozyć ją w salonie i kuchni. myślałam, że jesion/dąb biały załatwi tę sprawę, ale niedawno zobaczyłam guatambu, który też mi się podoba. tylko: czy nadaje się na podłogi, a po drugie, czy nie zmieni koloru? i czy go olejować czy lakierować? podłoga naprawdę ma być biała na zawsze, a nie daj bóg żółta czy różowa. czy guatambu ma tendencję do zmian koloru?

informacja dodatkowa: mam psa, który jest strasznie skoczny, co prawda niezbyt duży, ale kwestia pazurów etc. szkód już mi się dała we znaki przy starym dębowym parkiecie. poradź coś, please!! :(

a może jest jakis gatunek zupełnie mi nieznany, który spełniłby te wymagania, a jednocześnie dostępny u nas w zdroworozsądkowej cenie? :lol: :(

marzy mi się podłoga jasna, beżowa, niemal biała, bardzo jednolita w fakturze, a przy tym mocna. chciałam połozyć ją w salonie i kuchni. myślałam, że jesion/dąb biały załatwi tę sprawę, ale niedawno zobaczyłam guatambu, który też mi się podoba. tylko: czy nadaje się na podłogi, a po drugie, czy nie zmieni koloru? i czy go olejować czy lakierować? podłoga naprawdę ma być biała na zawsze, a nie daj bóg żółta czy różowa. czy guatambu ma tendencję do zmian koloru?

informacja dodatkowa: mam psa, który jest strasznie skoczny, co prawda niezbyt duży, ale kwestia pazurów etc. szkód już mi się dała we znaki przy starym dębowym parkiecie. poradź coś, please!! :(

a może jest jakis gatunek zupełnie mi nieznany, który spełniłby te wymagania, a jednocześnie dostępny u nas w zdroworozsądkowej cenie? :lol: :(

Hmmm...

Przy Twoich założeniach natura wymięka - jeszcze takiego drewna nie wymyśliła. :(

Każde jasne drewno z czasem zmienia kolor (żółknie, szarzeje lub różowieje). Ty ograniczasz moja poradę do stwierdzenia faktu: kup sztuczne panele. Przykro mi ale albo zmienimy kryteria albo będziesz niezadowolona... . :(

Guatambu.

Jest twarde, ale stabilność ma słabą. Dlatego zrobią się szpary. A dodatkowo pod większością lakierów i wszystkimi olejami robi się żółte. Mniej lub bardziej niemniej jest żółte a nie białe. :(

Psie pazurki.

Każdy lakier prędzej czy później im ulegnie. Chodzi o to aby rysy nie były zbyt widoczne. :(

Reasumując:

Proszę o nowy poprawiony zestaw pytań. :wink:

dzięki, borg, że się odezwałeś. nie ukrywam, że sprowadziłeś mnie nieźle do parteru. :cry: przemyślę nowy zestaw pytań, a jeszcze lepiej znajdę w necie tę nieszczęsną jasną podłogę i wkleję zdjęcie (ale to juz po weekendzie). może uda ci się ją zidentyfikować.

pozdrawiam,

ola