Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzić pokoik dla 3-latki ?

Paweł76

Recommended Posts

No cóż ja urządzałam pokój dla trzylatki i szczerze mówiąc nie ma tam za dużo cudów. Sciany są żółto zielone dodatkowy szlaczk z miśkami. Komoda, szafa, łóżko - żadne cuda, standardowe. Jedna ściana cała w półkach gdzie stoją wszystkie jej laleczki, miśki, domki i inne pierdoły. Mały stoliczek, krzesełka. Jak chcesz poszaleć to szalej z kolorami i obrazkami na ścianie ale meble polecam przyszłościowe. Kupisz małe łóżko dla księżniczki, które będziesz musiała szybko zamieniać na normalne.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DZIESIĘĆ PRZYKAZAŃ DLA RODZICÓW :p

1. Pokój niech będzie różnobarwny - wystrój w jednym kolorze ograniczy rozwój dziecka.

2. Barwy powinny być jasne, ciepłe i nieagresywne - żadnych czerwieni, jaskrawych żółci, zjadliwych zieleni itp.

3. Wzory na obiciach, wykładzinie, zasłonkach powinny być różnokształtne lub koliste - unikaj prostych linii (typu pasiaki łowickie).

4. Łóżko dziecka powinno mieć zagłówek, najlepiej drewniany, by chronił czakram koronny.

5. Łóżka piętrowe są niedobre, ale jeśli musisz je mieć, upewnij się, że pod spodem wyższego nie ma wystających belek, a jeśli są, schowaj je pod kolorowym obiciem. Uchronisz w ten sposób dziecko śpiące na dole przed odbitą energią.

6. Nad głową śpiącego dziecka nie mogą wisieć żadne półki, lampy, obrazy.

7. Podczas snu dziecko powinno być skierowane głową na północ, ostatecznie na północny wschód lub północny zachód.

8. Jeśli pokój, gdzie śpi dziecko, jest zbyt duży i używany do różnych celów, oddziel łóżko parawanem czy np. półką z książkami. Miejsce do spania powinno być przytulne, a nie wyglądać jak hangar lotniczy.

9. W dobrym śnie dziecku pomogą ciepłe stopy - niech śpi w skarpetkach.

10. Pamiętaj - dowodem na to, czy pokój odpowiada dziecku, jest to, jak zachowuje się ono podczas snu - czy leży spokojnie (dobrze!), czy kręci się jak na karuzeli (źle!).

• 2 weeks później...
  • 7 months później...
Ja bedę urządzać małej pokoik dopiero w sierpniu. Niestety względy finansowe zmuszają mnie do trochę innej koncepcji poza tym moja córcia obliguje mnie do użycia koloru różowego na co nie miałam na poczatku ochoty ale cóz - jej pokój jej sprawa. Babcia kupiła jej już rózowe firanki z kreszu a ścianki pomaluję na bardzo blady róż i być może na górze zrobię jakiś szablon albo zaszaleję i nakleję jakieś naklejki z barbie:) poza tym mały zestaw mebelków z ikei i w Berlinie wiziałam świetne dekoracje w kolorach nasyconego różu i zieleni - (różne motylki, koraliki itp.) to jest wzystko lekko kiczowate i nie bardzo w moim stylu bo jak wolę styl rustykalny ale jak powiedziałąm jej pokój - jej sprawa. ma dopiero 4 latka ale już potrafi podejmowac decyzje:)

śliczne te pokoiki, ale przy mojej 2-letniej małej, która wszędzie wejdzie na pewno nie byłoby tak układnie :roll: :lol:

moim zdaniem ważne jest, aby w pokoiku dziecka było dużo miejsca do przechowywania zabawek, ubranek i innych skarbów

druga sprawa to łóżko; jak juz ktoś napisał: piekne są te kolorowe, ale lada moment bedą za małe; fajne łóżko widziałam w IKEA - było rozsuwane na długość, a jednocześnie miało po bokach częściowe zabezpieczenie przed wypadnięcie - rama z dnem i materacem to była cena ok.800zł, ale naprawdę ciekawe rozwiązanie

ewa