Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kupiłem płytki gresowe , ale ich uroda jest taka że wyglądają jak obtłuczone na krawędziach , zastanawiam się jak to fugować żeby nie zafugować tych "obtłuczeń" bo płytka straci urok , a jak zrobię to normalnie , tzn. ponakładam fugę a potem zetrę , to niestety te miejsca też pozostaną zafugowane.

• 6 months później...

Dużo zależy od rodzaju płytek i ich formatu. Im większa powierzchnia tym rozszerzalność większa. 3mm to takie minimum przy ogrzewaniu podłogowym, ale 2mm też widziałem przy płytkach 30x60

Pamiętaj o odtłuszczeniu płytek polerowanych po ułożeniu i zaimpregnowaniu ich przed fugowaniem. Fugowanie min. 2 tygodnie od ułożenia (ryzyko przebarwienia fugi wilgocią z kleju). Fuga koniecznie elastyczna.

Impregnacja jednorazowa (tak by fazowana część płytki polerowanej była w stanie przyjąć fugę). Póżniej możesz ponowić impregnację, ale już całości (jeden preparat) lub płytki i fugi z osobna (2 rodzaje preparatów).

• 4 months później...
  • 4 years później...

Witajcie,

Jestem we wścieklej rozpaczy. Co mnie podkusiło, aby posłuchać się 'majstra' i zrobić wklęsłe fugi w kuchni.

Męczę się już tak kilka lat, ale już nie mogę.

Frustracja przerodziła się w rozpacz. Nie mogę całe życie na kolanach co tydzień czyścić fug :(

Ale do meritum.

Jak już napisałam - między płytki podłogowymi jest fuga, ale nie położona równo z rantem płytki, ale lekko wgłębiona. Na początku wyglądało to ślicznie, ale teraz jest przedmiotem mojej rozpaczy. Jak mogę zniwelować rowki między płytkami? Czym zalać podłogę? Jakąż żywicą? Nie chcę zrywać podłogi, nie chcę zmieniać jej koloru - nic na nią kłaść w sensie wykładziny, chcę tylko spokojnie sprzątać, aby okruszki nie wchodziły w rowki fugowe.Chciałabym mieć "gładką" podłogę.

Tak więc proszę - help :(

Odradzam pokrywanie starej fugi nową. Wiem, że to pracochłonne, ale znacznie bezpieczniej będzie wydrapać starą i dopiero wtedy użyć nowej, już bez wklęsłości. :) Inaczej ryzykujemy, że fuga się odspoi i będziemy robić wszystko od nowa. Pisałam o tym tutaj:

http://paniglazurnik.blogspot.com/2011/10/wymiana-starej-fugi.html

• 3 weeks później...

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) dało mi to do myślenia, i podjełam decyzje: wywalam starą fugę i kładę nową. Wiem, że czeka mnie droga przez mękę i pewnie nie raz jej pożałuję - w czasie pracy ;) ale cóż - już nie mogę patrzeć na podłogę :/

I teraz kolejna prośba: będę tą czynność wykonywać sama, niestety nie stać mnie na wynajęcie majstra :(

Proszę napiszcie mi od czego mam zacząć, jaki sprzęt kupić? co mam zrobić po "wygrzebaniu " fug? Czymś przecierać? Czymś czyścić? Słowem jak krowie na rowie, od czego zacząć i na czym skończyć, bo ja całkiem zielona :)

Z góy wielkie dzięki :)

• 2 months później...
  • 10 months później...

Należy przygotować porcję fugi którą jest się w stanie samemu wbudować i oczyścić .

Do czyszczenia najlepiej stosować gąbkę do fugi epoksydowej.

Podłoga musi być na bieżąco dokładnie myta , bardzo dokładnie .

Po związaniu , fuga jest nie do usunięcia z powierzchni płytki .