pawelurb 07.08.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 kupiłem płytki gresowe , ale ich uroda jest taka że wyglądają jak obtłuczone na krawędziach , zastanawiam się jak to fugować żeby nie zafugować tych "obtłuczeń" bo płytka straci urok , a jak zrobię to normalnie , tzn. ponakładam fugę a potem zetrę , to niestety te miejsca też pozostaną zafugowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 18.02.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Hey Mam układać płytki gresowe (poler) 50x50 na podłodze z ogrzewaniem podłogowym, tu pytanie : jaka może być najmniejsza bezpieczna fuga? za każdą pomocną odp. z góy thx dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 18.02.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Zadzwoń do przedstawiciela producenta płytek. My mamy Porcelanosę 33x33 - bez podłogówki fuga 1 mm (nanofuga PCI); z podłogówka - fuga 2 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.02.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 chcialabym polozyc plytki bezfugowe (albo przynajmniej jak najmniejsza fuge)na podłogówce czy oprocz zaleceń producenta płytek jest jeszcze cos o czym powinno się pamietac? sposob ulozenia rurek itd ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 20.02.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Dużo zależy od rodzaju płytek i ich formatu. Im większa powierzchnia tym rozszerzalność większa. 3mm to takie minimum przy ogrzewaniu podłogowym, ale 2mm też widziałem przy płytkach 30x60 Pamiętaj o odtłuszczeniu płytek polerowanych po ułożeniu i zaimpregnowaniu ich przed fugowaniem. Fugowanie min. 2 tygodnie od ułożenia (ryzyko przebarwienia fugi wilgocią z kleju). Fuga koniecznie elastyczna.Impregnacja jednorazowa (tak by fazowana część płytki polerowanej była w stanie przyjąć fugę). Póżniej możesz ponowić impregnację, ale już całości (jeden preparat) lub płytki i fugi z osobna (2 rodzaje preparatów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 ja mam 60x60 i fugę 3 mm. Gość powiedział, że to bezpieczna grubość, nawet przy dobrej chemi typu Mapey. I na razie odpukać trzeci sezon ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 11.07.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 a jak obliczyć ile potrzebuję fugi?kupuję epoksydową na płytki 40x60 25m2, 10x10 3m2 i 30x60 20m2fuga droga, opakowania 2kg i 5kg, szkoda kupić za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.07.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 a jak obliczyć ile potrzebuję fugi? kupuję epoksydową na płytki 40x60 25m2, 10x10 3m2 i 30x60 20m2 fuga droga, opakowania 2kg i 5kg, szkoda kupić za dużo Co to znaczy droga ?? - ile kosztuje ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 11.07.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 tak, kosztuje 3xwięcej niz zwykła i po prostu niec chce jej kupić za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilajla 19.10.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witajcie, Jestem we wścieklej rozpaczy. Co mnie podkusiło, aby posłuchać się 'majstra' i zrobić wklęsłe fugi w kuchni. Męczę się już tak kilka lat, ale już nie mogę. Frustracja przerodziła się w rozpacz. Nie mogę całe życie na kolanach co tydzień czyścić fug Ale do meritum. Jak już napisałam - między płytki podłogowymi jest fuga, ale nie położona równo z rantem płytki, ale lekko wgłębiona. Na początku wyglądało to ślicznie, ale teraz jest przedmiotem mojej rozpaczy. Jak mogę zniwelować rowki między płytkami? Czym zalać podłogę? Jakąż żywicą? Nie chcę zrywać podłogi, nie chcę zmieniać jej koloru - nic na nią kłaść w sensie wykładziny, chcę tylko spokojnie sprzątać, aby okruszki nie wchodziły w rowki fugowe.Chciałabym mieć "gładką" podłogę. Tak więc proszę - help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalutka 19.10.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 mnie też tak kiedyś "fachman" próbował uszczęśliwić ale się nie dałam. Położył fugę drugi raz, na tę pierwszą warstwę i pięknie się trzymało. Myślę, że w przypadku starszych fug powinno się usunąć starą (wydrapać) i położyć drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harimex 22.10.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Najlepiej położyć nową fugę na ta starą, ale trzeba wybrać dobrą fugę epoksydową np firmy Litokol . Odradzam zakupu fugi w marketach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 26.10.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Pomoc w rozpaczy:http://olazience.pl/montaz-lazienki-cersanit/42-renowacja-glazury-i-fug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glazurnik_Ekspert 28.10.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Odradzam pokrywanie starej fugi nową. Wiem, że to pracochłonne, ale znacznie bezpieczniej będzie wydrapać starą i dopiero wtedy użyć nowej, już bez wklęsłości. Inaczej ryzykujemy, że fuga się odspoi i będziemy robić wszystko od nowa. Pisałam o tym tutaj: http://paniglazurnik.blogspot.com/2011/10/wymiana-starej-fugi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilajla 12.11.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi dało mi to do myślenia, i podjełam decyzje: wywalam starą fugę i kładę nową. Wiem, że czeka mnie droga przez mękę i pewnie nie raz jej pożałuję - w czasie pracy ale cóż - już nie mogę patrzeć na podłogę :/ I teraz kolejna prośba: będę tą czynność wykonywać sama, niestety nie stać mnie na wynajęcie majstra Proszę napiszcie mi od czego mam zacząć, jaki sprzęt kupić? co mam zrobić po "wygrzebaniu " fug? Czymś przecierać? Czymś czyścić? Słowem jak krowie na rowie, od czego zacząć i na czym skończyć, bo ja całkiem zielona Z góy wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glazurnik_Ekspert 22.01.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 http://www.dom.pl/wymieniamy-fugi-miedzy-plytkami.html pewnie troche pozno z ta sciagawką ale moze ktos inny skorzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 10.12.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witam, Położyłem w holu ,kuchni, wiatrołapie(ogrzewanie podłogowe) gres masto bianko 60x60 z paradyża koloru beż. I teraz chciałbym dać jasną fugę. Standardowa ponoć szybko się brudzi i zastanawiam się czy nie dać fugi epoxdyowej. Jak myślicie dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.12.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Myślę ,że to dobry pomysł.Uwaga, fuga epoksydowa trudna w układaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 10.12.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 a na czym polega ta trudność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.12.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Należy przygotować porcję fugi którą jest się w stanie samemu wbudować i oczyścić .Do czyszczenia najlepiej stosować gąbkę do fugi epoksydowej.Podłoga musi być na bieżąco dokładnie myta , bardzo dokładnie .Po związaniu , fuga jest nie do usunięcia z powierzchni płytki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts