Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka działek na sprzedaż - kłopoty....

mapeti

Recommended Posts

Witam Serdecznie!

Jestem w posiadaniu kilku działek budowlanch (w tym roku zakończył sie proces przekształcania z działki rolnej).

Działki te nabyłem z umowy darowizny ponad 9 lat temu.

Dowiedziałem się w US, że chcąc sprzedać jedną działkę mogę to zrobić nie płacąc podatku (oprócz opłaty adiacenckiej dla Urzedu Gminy)

Natomiast jeśli chce sprzedać wiecej niż jedną muszę zapłącić podatek dochodowy 19% i VAT 22%... i mam założyć firmę?!?!?!!?!?!

Oczy mi wyleciały z oczodołów!

Czy to jest prawda... czy to tylko jakieś wyimaginowane spojrzenie pani w US?

Pyt. 2 Jeśli sprzedam Działkę powinienem sam szulkać Urzędu Gminy, numeruy konta itp... by zapłacić opłatę adiacencką - czy sami się przypomną?

Proszę o jakieś linki do ustawy lub wyjaśnienia jeśli mieliście podobne przypadki.

Mapeti

Sporo było na ten temat na forum

sprzedajac wiecej niz jedna dzialke traktuja to jako dzialalnosc gospodarcza (czerpiesz dochody ze sprzedazy dzialek) stad moze byc podatek dochodowy, dodatkowo VAT (jako przedsiebiorca musisz go odprowadzic)

Mozna zakombinowac, robisz darowizne na kogos z rodziny po jednej dzialce i wtedy nie placisz tych podatkow ja (dochodza oplaty notarialne i jakis podatek od spadkow, kt. maja ograniczyc w najblizszym czasie)

Mozesz tez sprzedawac po jednej dzialce rocznie, wtedy nie powinni sie czepiac

Radzę poczytać na forum na temat opłaty adiacenckiej i renty planistycznej, np.: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71728&highlight=renta+planistyczna

Z chwilą sprzedaży więcej niż jednej działki budowlanej stajesz się wg Urzędu Skarbowego przedsiębiorcą, który musi odprowadzić 22% VAT. Można to rozłożyć w czasie, ale tu tez jest problem. Nie ma określonego czasu po którym można już sprzedawać bez VATu. Zależy to od US. Ten temat też był wielokrotnie poruszany na forum.

Dzieki za podpowiedź....

Chyba darowizna po 1.1.2007 (jesli przejdzie ustawa) bedzie najlepszym wyjsciem.

Wracając do tematu 1 działka / rok -to Pani w US poinformowała mnie ze to nie jest do konca jasne i raczej 1 / cale zycie - absurd!

Co urzad to inna interpretacja...

macie moze linka do ustawy która to reguluje?

Jesli chodzi o opłate adj. to juz troszke poczytałem i faktycznie to bedzie renta planistyczna...

ale wracając do zapłacenia tej renty - czy Gmina mnie bedzie szukać w zwiazku z ta opłata i czy ja powinienem za tym chodzic... ew. czy jest mozliwosc (czy sie to stosuje) przy rozlozeniu na raty?

Pozdrawiam,

Mapeti

.......

Z chwilą sprzedaży więcej niż jednej działki budowlanej stajesz się wg Urzędu Skarbowego przedsiębiorcą, który musi odprowadzić 22% VAT. Można to rozłożyć w czasie, ale tu tez jest problem. Nie ma określonego czasu po którym można już sprzedawać bez VATu. Zależy to od US. Ten temat też był wielokrotnie poruszany na forum.

A co w takim razie z przedsiebiorcami,ktorzy nie sa platnikami VAT????

A czy mozna sprzedac dwa mieszkania ,albo trzy samochody nie bedac "przedsiebiorca???

Przedsiebiorca stajesz sie po zlozeniu odpowiednich dokumnentow w odpowiednich urzedach z wlasnej woli,a nie z woli US.

Najprosciej jest zwrocic sie do odpowiedniego US w trybie art.14 ustawy Ordynacja podatkowa o wiazaca interpretacje prawa podatkowego.

A co w takim razie z przedsiebiorcami,ktorzy nie sa platnikami VAT????

A czy mozna sprzedac dwa mieszkania ,albo trzy samochody nie bedac "przedsiebiorca???

Przedsiebiorca stajesz sie po zlozeniu odpowiednich dokumnentow w odpowiednich urzedach z wlasnej woli,a nie z woli US.

Najprosciej jest zwrocic sie do odpowiedniego US w trybie art.14 ustawy Ordynacja podatkowa o wiazaca interpretacje prawa podatkowego.

Tacy i tacy musza zaplacic VAT od sprzedaży gruntów art. 43 i art. 113 wyjasnia sprawe,

jesli chodzi o mieszkania i samochody (uzywane) to i tak nie podlega to VAT

czytaj:

Art. 43. USTAWY O VAT

1. Zwalnia się od podatku:

1) usługi wymienione w załączniku nr 4 do ustawy;

2) dostawę towarów używanych, z zastrzeżeniem pkt 10, pod warunkiem że w stosunku do tych towarów nie przysługiwało dokonującemu ich dostawy prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego; zwolnienie dotyczy również używanych budynków i budowli lub ich części, będących przedmiotem umowy najmu, dzierżawy lub innych umów o podobnym charakterze;

......

2. Przez towary używane, o których mowa w ust. 1 pkt 2, rozumie się:

1) budynki i budowle lub ich części - jeżeli od końca roku, w którym zakończono budowę tych obiektów, minęło co najmniej 5 lat;

2) pozostałe towary, z wyjątkiem gruntów, których okres używania przez podatnika dokonującego ich dostawy wyniósł co najmniej pół roku.

Art. 113.

1. Zwalnia się od podatku podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 10 000 euro. Do wartości sprzedaży nie wlicza się kwoty podatku.

13. Zwolnień, o których mowa w ust. 1 i 9, nie stosuje się do importu towarów i usług,

wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca,

oraz podatników:

1) dokonujących dostaw:

a) wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali,

b) towarów opodatkowanych podatkiem akcyzowym, z wyjątkiem: energii elektrycznej (PKWiU

40.10.10), perfum i wód toaletowych (PKWiU 24.52.11), kosmetyków upiększających do ust i oczu

(PKWiU 24.52.12), kosmetyków do manicure i pedicure (PKWiU 24.52.13), pudrów kosmetycznych i

higienicznych z wyłączeniem przeznaczonych dla dzieci (PKWiU ex 24.52.14-00), pozostałych

kosmetyków upiększających do twarzy (PKWiU 24.52.15-00.10), dezodorantów osobistych i preparatów

przeciwpotowych (PKWiU 24.52.19-50.00),preparatów do higieny intymnej (PKWiU 24.52.19- 90.10),

środków higienicznych kosmetycznych, gdzie indziej niewymienionych (PKWiU 24.52.19-90.3),

preparatów toaletowych dla zwierząt (PKWiU 24.52.19-90.60), kosmetyków i wyrobów perfumeryjnych,

pozostałych, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 24.52.19-90.90), kart do gry z wyłączeniem kart

do gry dla dzieci (PKWiU ex 36.50.41- 00), cygar, również z obciętymi końcami, cygaretek i papierosów z

tytoniu lub namiastek tytoniu (PKWiU 16.00.11), tytoniu do palenia (PKWiU 16.00.12-30), tabaki (PKWiU

ex 16.00.12-90.20),

c) nowych środków transportu,

d) terenów budowlanych oraz przeznaczonych pod zabudowę;

Dziekuje za wywod.

Wszyscy wiemy,przepisy mamy jedne,ale interpretacji tyle ilu urzednikow.

Najprosciej jest ,tak jak juz pisalem wystosowac zapytanie do odpowiedniego US w trybie art.14 ustawy...........Jezeli Izba Skarbowa nie zmieni tej interpretacji,to jest ona obowiazujaca,nawet jak pozniej by sie okazalo ze jest ona nie zgodna z przepisami.Poprostu bedzie to wtopa US i podatnik nie moze byc za to pociagniety do odpowiedzialnosci.

W Ordynacji podatkowej jest wzmianka o tym,ze przepisy podatkowe nie moga szkodzic podatnikowi.Ten zapis moze byc niezrozumialy i wydawac sie smieszny,ale chodzi o to ze niejasnosci powinny byc roztrzygane na korzysc podatnika.Niestety,nie wszystkie US o tym pamietaja i postepuja tak jak postepuja.

PS.Jesli chodzi o te samochody i mieszkania to nie chodzilo o Vat,lecz o sprzedaz jako "przedsiebiorca"lub tez nie.