_weynrob_ 20.09.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Niestety niektórzy nie wpadają na pomysł zakupu gatunku, który nie rośnie kilkudziesięciu m , dla mnie sadzenie takiego drzewa to przejaw egoizmu i arogancji. Geno nie mozna tak uogolniac , wiele pospolitych drzew osiaga spore rozmiary , ale nie znaczy to ze nie powinno sie ich sadzic w ogrodzie. Tak jak napisal Kryspin , sa granice wyczucia i kultury. Rozumiem , ze nie mozna cieniowac sasiadowi calej dzialki , nie powinno sie sadzic drzew zbyt blisko ogrodzenia ..... ale zasady powinny dzialac w obie strony i nie ma chyba powodu zabraniac sasiadom sadzenia drzew takich jak swierk , brzoza , dab ...... i rozpaczac z powodu cienia. Chcialbym miec w ogrodzie wiele krajowych gatunkow drzew , dlatego prosze napiszcie moze w jakiej odleglosci od ogrodzenia drzewa mozna posadzic. Tak aby nie zlamac prawa i zachowac zasady dobrego sasiedztwa. Wg mnie 1,5 m dla swierka wystarczy , ale moze sie myle. Dla mnie nie powinno się sadzić drzew ,które rosną powyżej 2 m w pobliżu sąsiedniej działki - jak ktoś chce się odciąć - proszę bardzo tuja, jak chce mieć dąb na działce - niech kupi tak dużą działkę aby innym nie zawadzać, nie wyobrażam sobie sadzenia ebu na ogrodzie o wym. 15x15m z sąsiadami z każdej strony. Jak proponujesz komus zakup duzej działki by mógł sadzic duze drzewa to ja zaproponuje ci zmiane miejsca zamieszkania lub równiez zakup zajebiscie duzej działki by cien z duzego drzewa do ciebie nie dotarł :D załatwiłes sie własna bronia stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts