aga81 07.08.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Czy ktoś z Was w ogóle składał w Urzędzie Skarbowym taką właśnie prośbę, tzn. o zwolnienie notariusza z obowiązku pobrania podatku od czynności cywilnoprawnych? Ja dowiedziałam się od notariusza, że coś takiego jest możliwe więc złożyłam takie pisemko. Ale dowiedziałam się za późno, bo do notariusza mam mieć już to pismo, a w US powiedzieli, że gmina (bo wysyłają to do gminy, gdzie znajduje się nabywana nieruchomość) ma na to 2 tygodnie, ale niewiadomo czy zmieści się w tym czasie Do natoriusza pójdę najprawdopodobniej w tym tygodniu. i teraz moje pytanie: czy czekać z pójściem do notariusza aż dadzą mi odpowiedź czy dać sobie spokój, bo i tak mnie nie zwolnią od tego podatku. czy ktoś może wie czy w ogóle zwalnianją od tego i czy warto czekać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana49 08.08.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Gmina w wyjątkowych przypadkach (rzadko) zwalnia od zapłaty podatku.Przecież dla niej to dochód.Żeby uzyskać takie zwolnienie musisz wyspowiadać się przed US ile masz i co masz, wysokość dochodów.Sprawdzają z zeznaniem podatkowym. Jak coś nie gra możliwe sprawdzanie-inspekcja w domu .Mi miła urzędniczka podpowiedziała żebym szybko wycofała się z tego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 22.08.2006 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 no widzisz dana a mi się udało wprawdzie nie 2%, ale 1, ale to też jest coś nie wiem czemu powiedzieli Ci żebyś od razu zrezygnowała. i wcale nie wygląda to tak jak opisałaś. zeznanie o stanie majątkowym składa się w UG, a nie w US. U mnie panie były bardzo miłe. Tylko czeka się na to chwilkę - ja czekałam 3 tygodnie, ale warto było Nie rezygnujcie, wszystkiego trzeba spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 22.08.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam...lada dzień mamy nabyć nieruchomość za sumę 120tys zł więc zwolnienie nas z takiego podatku to jakby nie patrzeć 2,4 tys zł ... ...mamy pytanie do aga81... jak wygląda takie pismo, czym umotywować(bo chyba nie złą sytuacją materialną?)...czy napisać, że wspomagamy się kredytem hipotecznym, dom wymaga remontu , ... i rodzina ma się nam powiększyć ? proszę o odpowiedź...e-mail w moim profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 23.08.2006 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 ja napisałam pismo, że proszę o umożenie 2% podatku od czynności cywiloprawnych w kwocie (tu wpisać 2% od całej kwoty kupna). prośbę swoją umotywowałam tym, że nie mam żadnego wkłądu własnego (biorę kredyt na 100% inwestycji), dom wymaga remontu i złą sytuacją materialną w związku z tym, że kredyt mam już spłacać od września. takie powymyślać, żeby ten podatek umożyli (tylko w miarę zgodne z rzeczywistością, bo oni sprawdzają sytuację finansową). napisz, że powiększa ci się rodizna (zawsze to wydatek ) ale powiem ci od razu, że potrzebujesz na to ok. 2 miesięcy. ja się właśnie załamałam, bo mam już decyzję od burmistrza, że mi umorzył, poszłam dziś do US i tam mi powiedziano, że teraz oni wyślą postawnowienie, potem po 7 dniach najwsześniej mogą napisać decyzję i potem czeka się 14 dni na jej uprawomocnienie. a ja niestety nie mam 3 tygodni (kredyt muszę zrealizować do 10.09 bo mi przepoadnie). a do notariusza trzeba mieć prawomocną decyzję, bo inaczej nici z tego. a pieniędzy zapłaconych nie zwracają. także umorzyli mi 1120, ale nici z tego bo i tak muszę zapłacić 2240 idzie się zastrzelić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 23.08.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 hymm...dzisiaj byłem w UG i powiedzieli mi, że takie rzeczy to tylko i wyłącznie należy składać w US...czyli jak widzę co urząd to inne prawo... ... tak przemyśleliśmy to wszystko i wyszło nam, że gra warta świeczki... wkład własny mamy prawie 30%... nikt nam nie uwierzy , że mamy ciężko ... dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 23.08.2006 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 zgadza się - pismo składa się do US, ale oni wysyłają to później do UG, bo to oni dostają te 2% i do nich należy decyzja czy umożą czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts