żubek1719500587 07.08.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Mam zamiar buować dom w Jonkowie (warm-maz). Mam już komplet wszystkich dokumentów ale wciąż czekam na uprawomocnienie pozwolenia na budowę kanalizacji. Gmina nie mapieniędzy i nie wie kiedy zrobi kanalizę mimo to uwarunkowała wydanie pozwolenia na budowę od podłączenia do kanalizy. Oczywiście i tak będę musiał budować szambo , a do czasu budowy kanalizy nie będę mógł dokonać odbioru budynku. POŚ też nie pozwalają robić!!!! Czy to jest wszystko zgodne z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 07.08.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Najrozsądniej byłoby wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę i zgodę na budowę zbiornika bezodpływowego na okres przejściowy. Z dopiskiem bezwzględnego obowiązku przyłączenia się do kanalizy w teminie pół roku od jej uruchomienia. Dziwię się, ze nie masz takiego zapisu od razu. Moim zdaniem to jakieś niedopatrzenie, bo w dniu wydawania pozwolenia nie było kanalizy więc nie można uzależnić pozwolenia od podłączenia do czegoś co nie istnieje. Urząd nie może żądać spełnienia warunku niemożliwego albo uzależniać decyzji od zdarzeń przyszłych niepewnych i niezależnych od woli inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 07.08.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Masz pozwolenie na budowę i czekasz na uprawomocnienie czy nie masz pozwolenia?Jeśli jest plan zagosp. przestrz. to przeczytaj ustalenia, jeśli planu nie ma to z jakiegoś powodu nie pozwalają na szambo, a w prawie wodnym z tego co pamiętam jest taki zapis że tam gdzie ma być budowany wodociąg to ścieki mają być odprowadzane do kanalizacji a jeśli jest wodociąg to dopuszcza się szambo albo oczyszczalnię przydomową do czasu zbudowania kanalizacjinie pamiętam art. i sprawdź, żebym nie wprowadziła cię w błąd, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żubek1719500587 08.08.2006 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Ja jeszcze nie dostałem swojego pozwolenia gdyż czekam na uprawomocnienie się pozwolenia na budowę kanalizy przez gminę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.08.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 żubek zajrzyj do nas może ktoś poradzi :http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=9429&start=4680J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.08.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Ja jeszcze nie dostałem swojego pozwolenia A napisałeś że masz komplet dokumentów. Pozwolenie na budowę to raczej podstawowy dokument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żubek1719500587 08.08.2006 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Trochę namieszałem Moja decyzja o wydaniu pozwolenia "wisi" w starostwie bo je wstrzymaliśmy z powodu nie uprawomocnienia się pozwolenia na budowę kanalizy przez gminę. Kanaliza jest w trakcie uprawomocniania zostały jeszcze 2 osoby. Cała zabawa trwa od marca. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że moje pozwolenie zależy od czegoś czego nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Gmina nie wie kiedy wybuduje bo nie ma kasy!!!! Tak jak pisałem i tak będę musiał budować szambo a budynku nie odbiorę dopóki kanalizy nie będzie- tak mi powiedziano w starostwie. Jeśli w którymś punkcie sie mylę to proszę o korektę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.08.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Tak jak pisałem i tak będę musiał budować szambo a budynku nie odbiorę dopóki kanalizy nie będzie- tak mi powiedziano w starostwie. To źle ci powiedziano. Na okres przejściowy - do czasu wybudowania kanalizy powinieneś dostać pozwolenie na budowę szamba. Inaczej pozwolenie będzie niezgodne z rozp. w spr. war techn jakim pow. odp bud i ich usyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żubek1719500587 16.08.2006 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Czy mam rozumieć że mogłem już dawno dostać pozwolenie ale coś namieszane jest we wniosku? Wniosek składany jest przez mojego Developera. Byłem w starostwie i oni powiedzieli ,że oni tylko sprawdzają czy wszystko jest zgodne z prawem . W związku z tym, że gmina ustanowiła,że ma być kanaliza to wnioski mają być z tym zgodne? TO JEST JAKAŚ PARANOJA NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 17.08.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 to w końcu jest u ciebie Plan miejscowy zag. prz. czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.08.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 dziwne, U nas też wg WZ mamy się podłączyć do nieistniejących jeszcze części kanalizacji (w dodatku osobno deszczowej i sanitarnej) - więc to chyba częstsza praktyka. Ale te sieci nie miały pozwolenia na budowę, gdy załatwialiśmy PNB dla domków, i mimo to bez problemu je wydali. Dopiero teraz, ładne kilka miesięcy później załatwiamy pozwolenia dla sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 18.08.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 To rzeczywiście bardzo dziwne. I napisali, że "istnieje możliwość przyłączenia"???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.08.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 jeśli o nas chodzi, to nie pisali, że istnieje możliwość przyłączenia. W uproszczeniu - napisali, że wody należy odprowadzać do sieci takiej, ścieki do owakiej. I tyle. Co się będą przejmować czy istnieje czy nie Zgryz był przy warunkach dostawy mediów, bo najpierw twierdzili, że chcą, jak to bywa w takich przypadkach zapewnienia możliwości podłączenia, a z drugiej strony firma wodociągowa stwierdziła, że nie wyda czegoś takiego dopóki przynajmniej projekt nie jest opracowany. Zostało to rozwiązane tak, że wodociągi napisały, takie dość lakoniczne kilku zdaniowe pisemko, że będzie istniała teoretyczna możliwość podłączenia, jeśli powstanie projekt, i jeśli zostanie zbudowana sieć od naszego osiedla do ich głównej sieci gdzieśtam. A architektura z małymi oporami, ale jednak, zdecydowała się to potraktować tak jak prawdziwe zapewnienie/warunki przyłączenia. Tak to bywa, 1.5 roku nam zajęła papierkologia :/ Przetrenowaliśmy chyba już wszystko Teraz już tylko czekam aż się odnajdzie zagubiony list/zwrotka (mówiłem, że wszystko) i uprawomocnienie niedaleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 18.08.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Zostało to rozwiązane tak, że wodociągi napisały, takie dość lakoniczne kilku zdaniowe pisemko, że będzie istniała teoretyczna możliwość podłączenia, jeśli powstanie projekt, i jeśli zostanie zbudowana sieć od naszego osiedla do ich głównej sieci gdzieśtam. A architektura z małymi oporami, ale jednak, zdecydowała się to potraktować tak jak prawdziwe zapewnienie/warunki przyłączenia. Takie rzeczy to tylko w Polszcze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts