malaolsza 07.08.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Potrzebuje porady. Mam w mieszkaniu w kuchni na podłodze stary lentex (chyba z 20 letni), a w łazience okropna lamperię (tez tak samo starą). Próbuję się tego pozbyć. Lamperie próbowałam opalać, pokrywać żelowymi rozpuszczalnikami do starych farb i nic to nie daje. Drapie szpachelką, ale zdzierają się centymetrowej wielkości kawałeczki-roboty na tydzień. Chciałabym położyć płytki na ścianie, więc muszę to zedrzeć. Czy ktos sobie poradził z lamperią i mógłby podsunąć mi jakiś pomysł?? To samo z lentexem-największy problem jest z klejem, którym ktoś ten lentex przykleił do betonu (przypomina gumę do żucia i niczym nie schodzi). Sam lentex jakoś się zdziera, ale problemem jest klej. Zastanawiam się czy go czymś nie zeszlifiwać, tylko boję się zatkać szczotki w szlifierce. Zanim położę terakotę musze pozbyć się tego kleju. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc i poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rdobry 17.12.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Czy mogę prosić o odpowiedź na to pytanie?Mam ten sam problem Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Trzeba wykonać serię testów.Woda (ale chyba nie, nawet z detergentem)wóda (denaturat)olej (tłuszcz)benzynaacetonrozpuszczalnik nitro coś musi zadziałać bo jak nie, to opalarka, zwęglić i zamieść (tylko kto to wytrzyma?) Z lamperią - kontówka i bardzo gruby kamieńJa bym tak spróbował. Ale to też parszywa perspektywa.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.12.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Moim zdaniem skutecznym choć przyznam bardzo pylącym rozwiązaniem jest szlifierka kątowa z tarczą do cięcia betonu.Później trzeba powierzchnię zagruntować i wyrównać np. elastycznym klejem do płytek. To chyba najtańsze rozwiązanie.Raczej nie liczyłbym na rozpuszczenie tego kleju z lentexu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.12.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 bezpyląco się chyba nie da proponuję wiertarka i szczotka stalowa lub plastikowa maska ppyłowa, gogle izamknięcie pomieszczenia browar na przepłukanie gardła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 18.12.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 dobrze zaostrzona sikiera i zdzierać ( nie skuwać ) ja tak zdzierałem starą emulsję. lepsze to od jakichś skrobaków czy szpachelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kai2000 18.12.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Wiele lat temu przechodzilem dokladnie przez to samo Lamperie zdjalem skrobakiem lub szpachelka do "golego" betonu, tynku bylo od 2 do 5 mm. Z lenteksem na podlodze w kuchni i przedpokoju namordowalem sie co niemiara. Zadne pomysly i narzedzia nie zdawaly egzaminu. Pozostal tylko skrobak, szpachelka i dluga siermiezna praca. Trwalo to kilka dni! Przy odrywaniu lenteksu od podloza dzieli sie on na dwie warstwy, na podlozu zostaje samo wlosie z klejem i z tym jest prawdziwa męka. Cale szczescie, ze miejscami polozyli ten lenteks praktycznie bez kleju, tam odchodzil bez problemu. Chyba po raz pierwszy zdarzylo mi sie ze chwalilem czyjas fuszerke. Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts