Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przy??cze energetyczne

avzi

Recommended Posts

Tom,

Cholera wie co jest w tej skrzynce. Na pewno jednak nie ma tam liczników. Z tego co wiem, w skrzynce tej są zabezpieczenia główne, zaciski prądowe itp. (cokolwiek miałoby to oznaczać:smile:). W umowie i warunkach technicznych jest napisane, że miejscem lokalizacji układu pomiarowego ma być szafka umieszczona nad złączem kablowym (czyli skrzynką, którą postawiłą energetyka).

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to do czasu kiedy energetyka nie zamontuje tam licznikow nie bedziesz mogl korzystac (watpie ze pozwoli ci na korzystanie z twojego "prywatnego" licznika).

Miejsce gdzie stoi szafka energetyki jest wiec przylaczem docelowym tylko ze w tej chwili bezlicznika i slusznie za nia zaplaciles. Reszta to twoja broszka.

Kup kabel tyle metrow ile potrzebujesz od szafki do swojej dzialki. Jesli chcesz go zwijac po kazdej wizycie na budowie musi miec miekka izolacje gumowa (po wszystkim bedziesz mial z tego porzadny przedluzacz). Jesli nie chcesz go zwijac to kup kabel i dosc gleboko go zakop tak zeby nie bylo widac koncow - sa tacy ktorzy wyrywaja kable z ziemi :smile:. Kup gniazda jakie potrzebujesz (kilka 3- i kilka 1-fazowych), szafke metalowa za 50PLN i podlacz. Proste?

• 4 weeks później...
Jestem praconikiem Zakładu Energetycznego i postaram się wyjaśnić wszelkie wątpliwości. Z tych informacji wynika, że ZE wykonał przyłącze oraz skrzynkę złączowo-pomiarową na kilka liczników. Pewnie sąsiad się starał o prąd i żeby było szybciej projekt obejmował zasilenie kilku działek. Dla Twojej działki nie ma licznika ponieważ nie masz wykonanej instalacji zaliczniikowej. ZE zobowiązany jest zainstalować liczniki gdy zostanie wykonana instalacja zalicznikowa (wystarczy zabezpieczenia i gniazdo 3-fazowe (siłowe) oraz gniazdo 1-faz. Wykonanie instalacji zalicznikowej zgłasza elektryk wykonujący tą instslację na specjalnym druku (dostępny w ZE). Elektryk musi posiadać uprawnienia budowlane. To ON PODPISUJE zgłoszenie instalacji do odbioru i ON PONOSI WSZELKĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ za nią. Mam nadzieję, że wyjaśniłem co nieco.

• 3 weeks później...
Bardzo się cieszę że ten temat został poruszony ponieważ właśnie w czerwcu będę kończyć budowę domu (mam fundamenty) i zastanawiam się czy robić przyłącze tymczasowe czy odrazu stałe. Zaznaczam, że podczas budowy funadmentów korzystaliśmy z uprzejmości babci i od niej ciągneliśmy prąd. Przy dokończeniu budowy, również jest taka możliwość ale wiadomo że zawsze lepiej liczyć na siebie. Jak uważacie, czy opłaca mi się robić tymczasowe łącze czy poczekać i od razu stałe?

Już mam prąd przyłączony do skrzynki budowlanej na słupku to mogę coś powiedzieć.

Jak jest daleko od działki do prądu, to na zrobienie przyłącza energetyka daje okres oczekiwania do 2 lat i kropka. Jak chcesz szybciej to możesz zrobić na swój koszt projekt przyłącza i zgodę budowlaną na jego wykonanie, to wówczas od dostarczenia tych dokumetów we wcześniej spisanej umowie dają termin 3-4 miesiące.To jest przykład jak jest daleko, no jeśli blisko to nie wiem. Dalej, nie opłaca się robić tymczasowo bo dwa razy papierkologia. U mnie było tak: spisałem umowę jesienią (acha, wcześniej miałem uzgodnienie od razu na budowę przyłącza na okres budowy i zasilenie potem docelowo budynku mieszkalnego)w której było zawarte, że do kończ 2002 dostarczę w/w dokumnetację a przyłącz będzie do końca kwietnia. I faktycznie tak się stało, w kwietniu położyli 95 kabelka, acha - potem musiałem biegać i wszystko w zębach im nosić z pokoju do pokoju i robić za pocztę żeby było szybko, a nie czekać aż mi poczta przyniesie rachunek, potem przelew itd..raptem w tydzień bo był długi weekend i nie mieli licznika 3fazowego, no cóż losowe, ale w 2 dzień po świętach mieli i już jestem szczęśliwym posiadaczem słupka z prądem. A teraz mury się pną do góry.

lechu5

ądem

No to my

1800 zapłaciliśmy energetyce za partycypację, przyłączenie itd. 2 tygodnie później zjawiła się ekipa postawili główną skrzynkę i z prawej strony skrzynkę dla sąsiada. Kupilismy skrzynke pod licznik i uwaga !!! zmieniły sie przepisy podobno na dniach i musielismy kupić druga skrzynkę z gniazdami i mocnym bezpiecznikiem do budowania, bo teraz nie może to być razem z licznikiem. Tą druga skrzynkę da się odsprzedać po budowie. Skrzynki kosztowały nas 1300. Za 170 zł podłaczyli nam te skrzynki i czekamy na energetykę z licznikiem.

ez

Kiedy robili Ci ten przyłącz i czy napewno były to koszty partycypowania czy wynikały z mocy jaką zamówiłeś.

W/g nowych przepisów muszą (bynajmniej powinni)doprowadzić na własny koszt przyłącz do granicy działki i własną szafę ZK. Ty płacisz tylko od kW - zależnie ile ich zamówiełeś.

lechu5

Bardzo jasno i treściwie o wszelkich problemach związanych z prądem w domu pisze najnowszy Ładny Dom. Nie uniknęli chyba kilku błędów, ale ogólnie jest OK. Trochę zastanawiają mnie podane przez nich ceny:

- projekt przyłącza 1500

- uzgodnienie w ZUD 500

- koszt prowizorki budowlanej 1500-2000

- koszt wykonania przyłącza 90-120/kW, + "dopłata :???: za przyłącze kablowe bo standardem jest napowietrzne", podobno za dłuższe niż 35m extra dopłata :???:

- koszt wyposażonej skrzynki złącza 800-1200

Możecie je skomentować?

Za projekt przylącza zaplacilem 600zl. Za wykonanie prowizorki budowlanej ( pożyczam prąd od sąsiada ) 1000zl ( lącznie z materialami ). Elektryk zamontowal stary licznik, który pożyczylem od kolegi ( aby wiarygodnie można bylo się rozliczać ), skrzynka - docelowa, zabezpieczenia i gniazda dadzą się wykorzystać do docelowej skrzynki i jako gniazda silowe w garażu. Zdecydowanie nie oplaca się kupować skrzynki budowlanej, bo co z nią potem zrobić?

No właśnie,akurat stoję przed sprawą dokonywania przyłącza docelowego.Najpierw miałam tymczasowe /zależało mi na czasie/ ,do wrzesnia mam zrobić projekt przyłącza ,opłatę za kw.tak sie umówilismy z energetyką .Jeżeli nie zrobimy tego w podanym terminie to zapłacimy karę,ale najśmieszniejsze jest to ,że na ten rok energetyka nie ma z czego finansować budowy przyłaczy więc może w przyszłym roku .I w ten sposób bulimy za prąd budowlany a na dodatek koszty związane z przyłączem docelowym.Energetyka tak potrafi namieszać w głowie,że nic mnie już nie zdziwi .Czy faktycznie projekt i ZUD to tak wysokie koszty? Jak jest w praktyce?

Jeśli chodzi o skrzynkę budowlaną to faktycznie jest droga w okolicach 600-700 zł, na ale ja kupiłem używaną od sąsiada za 300zł to część bebechów elektryk przneniół mi do ZK, bo jak się pytałem kto uzupełnia ZK energetyki to powiedział, że na dwoje babka wróżyła i jak chcę mieć szybko i bez kłopotów to żebym zrobił to we własnych zakresie i po kłopocie. A pytałem się co z resztą to powiedział, że ten bezpiecznik przeciążeniowy i bezp. automat. 16A to wykorzysta w domu do zabezpieczenia obwodu np. kuchnia elekrtrycznej, a jak bym zechciał to odsprzedać to więcej zapłaciłbym za nowe. I tak zostanie mi tylko obudowa z gniazdkami-jedno siłowe może wykorzystam a obudowa będzie np. domkiem dla kota :smile:

lechu5

Przyłącze robili nam na dniach chyba tydzień temu, to rzeczywiście były koszty za kilowaty, ale o dziwo projekt był i nic nie musieliśmy robić (sąsiad wystąpił rok temu o podłączenie). Teraz czytam i myślę, że rzeczywiście można było trochę zaoszczędzić i zrobić licznik w budynku, ale jak energetyka powiedziała nam, że jak się sprężymy to się załapiemy z sąsiadem to nie zastanawialiśmy się długo.

On 2003-05-13 10:43, lechu5 wrote:

ez

Kiedy robili Ci ten przyłącz i czy napewno były to koszty partycypowania czy wynikały z mocy jaką zamówiłeś.

W/g nowych przepisów muszą (bynajmniej powinni)doprowadzić na własny koszt przyłącz do granicy działki i własną szafę ZK. Ty płacisz tylko od kW - zależnie ile ich zamówiełeś.

lechu5

Nie wiem czy dobrze łąpię ale...

Mam działkę i chcę mieć na niej prąd to:

1. idę do ZE o występuję z wnioskiem o stałe przyłącze.

2. oni montują mi na granicy skrzynkę z licznikiem i płącę za to od kW

3. Od tej skrzynki robię wszystko we włąsnym zakresie - np skrzynkę budowlaną i to moje pieniądze i mój problem?

Dobrze czy źle to wymyśliłem?

No prawie, jeszcze najpierw musisz mieć uzgodnienia z nimi, które się robi do pozwolenia budowlanego w którym jest określone np. przyłącz na plac budowlany i takie tam dalsze ble ble o jego paramatrach i wówczas spisujesz z nimi stosowną umowę. I czekasz i czekasz, aż broda wyrośnie (żartowałem) i zrobią Ci przyłącz. Ale jak będą mieli go zrobić to musisz mieć jeszcze zgodę budowlną - będą chcieli ksero, i na działce wg nowych przepisów jeśli nie masz budynku musi być nieszczęsna skrzynka i to plastikowa - taki domek potem dla kota :smile: . A jak całą buchalterię wykonać dla zgody budowlanej to już inna dłuuuuga historia.

Powodzenia "w walce z wiatrakami" :smile:

lechu5

No właśnie mnie też to zadziwiło. Mieliśmy postawić skrzynkę licznikową z gniazdami, ale z energetyki powiedzieli nam, że właśnie przepisy zmieniły się i oprócz skrzynki licznikowej musimy postawić nową skrzynkę z bezpiecznikiem i gniazdami, bo teraz nie może to być razem. I zamiast 800 zapłaciliśmy 1500 za skrzynki. Pocieszające, że z tej dodatkowej wyjmiemy bezpiecznik i w domu się przyda.