egonw 08.08.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Witam,Mam pytanie jak w temacie, tzn. mam działkę na której chciałbym zastosować system nawadniania (wymiary działki 50mx30m). Nieopodal (jakieś 50m od mojej działki ze spadkiem ok 3m poniżej mojej działki) płynie strumyk z którego chciałbym użyć wody do podlewania mojego ogrodu. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakiej pompy ewentualnie jakiego systemu użyć, żeby można było pompować wodę z tego strumyka? Lepiej użyć pompy elektrycznej, a może spalinowej (co w takim przypadku będzie ekonomiczniejsze)?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 08.08.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 czy pobieranie wody z takiego strumyka jest legalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egonw 08.08.2006 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Nie mam pojęcia, nie słyszałem nic o tym, że byłoby to zabronione.Wie Pan coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 08.08.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 O ile mnie pamięć nie myli, należało uzyskać zgodę na budowę stałej czerpalini wody, od Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej. Potem projekt, decyzją, odbiór,etc. Natomiast sporadyczne pobieranie wody, piasku rzecznego, kamienia na własne potrzeby - nie wymaga pozwolenia. Więc pompa zanurzalna, jako " nietrwałe" urządzenie poboru, jest często wykorzystywana w Rabce, jako antidotum na wodę do podlewania trawników. Skoro zamierzasz stworzyć stałe ujęcie z wód powierzchniowych, zadzwoń proszę, do Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egonw 08.08.2006 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Dzięki za pomoc,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.08.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Jeżeli masz na myśli automatyczne podlewanie z wynurzalnymi tryskaczami, to musisz pamiętać by uzyskać odpowiednie ciśnienie, inaczej będziesz pluł sobie w brodę.A to wiąże się z określonym typem tryskaczy, wydajnością pompy, etc.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egonw 08.08.2006 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Właśnie dlatego pytam, może ktoś miałby jakiś pomysłpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.08.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Zapytaj czy to będzie działo na wodzie z rzeczki ?J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts