Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o takim alarmie ? Doradźcie, proszę

Recommended Posts

Hej ... bedzie zalozony jakis alarm napewno, tylko jeszcze nie wiem jaki. Na pewno monitoringu nie bedzie. A sam alarm jakis prosty i w miare tani.

Jutro zakaladaja okna i trzeba sie na jakis alarm zdecydowac.

Domek jest maly 114 m2 + garaz....parter i uzytkowe poddasze.

Ile czujek wystarczy na taki domek ?

I gdzie je najlepiej zamontowac ?

Co sadzicie o takim zestawie ?

http://www.allegro.pl/item119808925_alarm_4_czujniki_zloty_medal_mtp_05_fvat_gwar.html

P.S. Jestem baba :lol: wiec prosze o wyrozumialosc, bo alarmy to czarna magia a decyzje musze podjac sama :-?

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym miał sam coś instalować, kompletnie się na tym nie znając (bo tak właśnie jest) to ograniczyłbym się do zamontowania syreny zewnętrznej w widocznym miejscu i powieszenia tablicy agencji ochrony - dla lipy, że niby jest alarm i monitoring.

Niefachowo założony alarm to często więcej kłopotu (np. fałszywe wzbudzanie) niż pożytku.

Szanowna Watton. Jakie pieniądze chcesz wydać?? Najlepsza w tej chwili firma od alarmów to SATEL. wejdź na stronę http://www.napad.pl

Tak myślę że za 2000zł zrobić porządny sytem.

Nie wiem ile masz pomieszczeń. Powiedzmy że zamontuj:

Centrala Satel CA6PŁ - 225.70zł

Klawiatura CA6 LED M SATEL - 165.92zł

5 czujek SATEL COBALT - 5x 132,98zł = 664,9zł

Sygnalizator zewnętrzny SATEL TSZ 1AC z aku - 157,38zł

Sygnalizator wewnętrzny SATEL HC102 niebieski - 35zł

Powiadamiacz GSM MGSM N 2.0 ROPAM - 265,98

Sterownik radiowy SATEL RE4K + 2 piloty - 180zł

Kable, akumulatory - 300zł

RAZEM=1994,94zł

Przy cenie do 1800zł polecam zestaw

płyta centrali: CA 64

szyfrator: CA 64 LCD

sygnalizator zewnętrzny: SPL 2010

sygnalizator wewnętrzny: SPW 100

czujnik ruchu: AQUA 10 szt.

czujnik kontaktronowy: K1 2 szt

syntezer mowy: SM2

CENA - 1706zł http://www.napad.pl/katalog/index.php?akcja=opis&iKatId=154&iProdId=662

Przy cenie tak do 1300zł to polecam zestaw

płyta centrali: CA 10

szyfrator: CA 10 LCD-S

czujnik ruchu: AQUA 6 szt.

czujnik kontaktronowy: K1

CENA - 1218zł http://www.napad.pl/katalog/index.php?akcja=opis&iKatId=154&iProdId=661

Przy cenie do 1000zł

płyta centrali: CA 6

szyfrator: CA 6 LED-S

czujnik ruchu: AQUA 4 szt.

czujnik kontaktronowy: K1

CENA - 852zł http://www.napad.pl/katalog/index.php?akcja=opis&iKatId=154&iProdId=660

Hej Kochani !! Wlasnie gadalam z takim gosciem, ktory zajmuje sie alarmami i on polecil mi taki oto zestaw:

1. JA-65K Płyta główna centrali hybrydowej MAESTRO z zasilaczem i obudową - 278,40zł

2. JA-65H Moduł 8 linii przewodowych centrali MAESTRO - 80,64zł

3. JS-20 LARGO Czujnik ruchu PIR z analizą cyfrową sygnału 120st./12m - 6szt.*47,04zł= 282,24zł

4. FP1270S Akumulator 12V/7Ah - 27,85zł

5. JA-60E Klawiatura przewodowa z wyświetlaczem - 129,60zł

6. SPL-2030 Sygnalizator zewnętrzny, antysabotaż, 120dB - 96,62zł

Razem: 895,35zł brutto

Gosc powiedzial mi tez, ze ten zestaw zawiera:

- mozliwoscia podzialu na dwie czesci (np uzbrojenie tylko parteru gdy spi sie na pietrze)

- możliwa rozbudowa w przyszlosci o czujki bezprzewodowe

- C klasa techomu i 3 lata gwarancji

- czujnik otwarcia K1

- w tym zestawie jest tez powiadomienie po linii stacjonarnej

- centrala ma max 8 wejść i tez podzial na części

Co o tym sadzicie?

pozdrawiam budujacych :D

Jeśli chodzi o alarmy, to nie jestem profesjonalistą, ale u siebie instalację założyłem i wybrałem Satela. Po porównaniu z innymi producentami, wypada najkorzystniej, zresztą forumowi spece od alarmów też go polecają - zajrzyj do wątku o alarmach i poczytaj, jest kilkadziesiąt stron. Centrale Satel Integra mają niesamowite możliwości, mam u siebie i polecam.

Napisz, według jakiego projektu budujesz dom, to będzie można policzyć, ile potrzebujesz czujek i ewentualnie kontaktronów. Wtedy można dobrać centralę i resztę osprzętu. Moim zdaniem kupowanie takich gotowych zestawów nie ma sensu - każdy dom jest inny.

No to się trochę rozjaśniło.

W najtańszej wersji, na parterze trzeba by dać 6 czujek + kontaktrony w drzwiach wejściowych i bramie garażowej. Na górze - 5 czujek. To nam daje 13 wejść w centrali. W 1000 zł raczej się nie zmieścisz. Ewentualnie możesz zacząć od takiego zestawu za 1000, a potem go rozbudować, jak przygotujesz kable w ścianach.

Ja mam system na Satelu, 10 czujek + 1 kontaktron. Zapłaciłem za wszystko 1700 zł. Taniej się nie dało.

popi napisał:
Mój fachowiec od alarmu powiedział że 95% rynku to alarmy firmy SATEL. CI co montują inne firmy niż satel to partacze - tak powiedział

Chyba trochę nie doszacował rynek. Nie 95 % tylko 195%, a reszta to partacze np. takie GE Security (Aritech). Straszni partacze.

Po usłyszeniu takiego stwierdzenia kazałbym mu się puknąć w głowę. Satel jest OK i do tego polski, ale bez przesady.

A zapytaj twojego speca czy słyszał o takich firmach jak Aritech lub ROKONET. Jeżli te firmy to partacze to lepiej nie zawieraj zadnej umowy z tym wachowcem. A tak na marginesie to zastanawiam sie ile takich super dodatkowych funkcji w alarmach wykorzystujecie. Moze tak mala ankietka? Dla mnie dobrym roziwazaniem jest poddzial na partycje oraz powiadaomienei przez dialer. Co jeszcze wykorzystujecie.

PS.Wydaje mi się ze Satel ma takąsamą pozycję na rynku jak Vaillant od pieców ale to tylko moje spostrzezenie.