Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A także szereg innych pytań:

- do czego się nadają zwykłe kamery internetowe?

- ile kosztują profesjonalne kamery, a szczególnie te pracujące w sieci?

- jakie znaczenie ma zmienne/stałe IP łącza?

- jakie znaczenie ma przepustowość łącza?

- jakie znaczenie ma sposób zasilania takiego systemu?

Zwykłe kamery internetow (jak ty to nazywasz) też idą z duchem czasu i ich optyka oraz czułóśc jest coraz lepsza i w zupełności wystarczą do monitorowania obiektów wewnątrz - oczywiście jeśli stosujesz kamerk za przysłowiowe 100 zł to może nie będzie olśniewający ale żebyś nie przegapił jak te kamerki za 100 zł będą miały optykę porównywalną za te kosztujące dzisiaj tysiące.

Jakie znaczenie ma zmienny adres IP? Nie rozsmieszaj mnie - a od czego są dynamiczne DNSy twierzdzisz że ludzie majązy zmienny adres IP nie mogą mieć udostępnionej żadnej usługi.

Przepustowość łącza jest wystarczająca dla maej rozdzielczości - ja tu nie mówię o systemie monitoringu ani o jakości SVHS tylko o stwierdzeniu czy coś się dzieje w domu a do tego sorry ale nie muszę widzieć jaki zegarek ma intruz. Po drugie przepustowość łącza cały czas rośne i to dość szybko - głupia Neostrada jest już dostęppna za ok 85 zł łącze 1Mb (promo i jeśli uważasz że jest to za mało do streamingu to gratuluję. W niemczech standardem są już łącza 2 i 6 Mb i znowu możesz przespać czas gdy to będzie standardem i u nas - zaręczam ci bardzo niedługo (już wychodzą ze 128kb)

Zasilanie - znowu mnie rozsmieszasz - co najmnie jakby wymagało to elektrowni - przecież może być to zasilone z centrali alarmowej która ma wbudowane aku.

Oby Twoim sąsiadom starczyło cierpliwości i oby byli w domu wtedy, kiedy akurat potrzebujesz ich pomocy…

I co myślisz że jak będziesz miał dom zabezpieczony elektronicznie w każdym miejscu, nie podłączony do SMA i będzie pusto w okolicy - to złodziej wystrasz się piszczącej syrenki którą zapiankuje momentalnie. Alarm na pewno pomocy ci nie udzieli a sąsiedzi owszem chociazby dzwniąc gdzie trzeba - życzę żeby twojej centralce starczyło sił i prąd a syrence decybeli - ale tak jak napisałeś - żyjesz alarmami.

A także szereg innych pytań:

- do czego się nadają zwykłe kamery internetowe?

- ile kosztują profesjonalne kamery, a szczególnie te pracujące w sieci?

- jakie znaczenie ma zmienne/stałe IP łącza?

- jakie znaczenie ma przepustowość łącza?

- jakie znaczenie ma sposób zasilania takiego systemu?

Zwykłe kamery internetow (jak ty to nazywasz) też idą z duchem czasu i ich optyka oraz czułóśc jest coraz lepsza i w zupełności wystarczą do monitorowania obiektów wewnątrz - oczywiście jeśli stosujesz kamerk za przysłowiowe 100 zł to może nie będzie olśniewający ale żebyś nie przegapił jak te kamerki za 100 zł będą miały optykę porównywalną za te kosztujące dzisiaj tysiące.

Jakie znaczenie ma zmienny adres IP? Nie rozsmieszaj mnie - a od czego są dynamiczne DNSy twierzdzisz że ludzie majązy zmienny adres IP nie mogą mieć udostępnionej żadnej usługi.

Przepustowość łącza jest wystarczająca dla maej rozdzielczości - ja tu nie mówię o systemie monitoringu ani o jakości SVHS tylko o stwierdzeniu czy coś się dzieje w domu a do tego sorry ale nie muszę widzieć jaki zegarek ma intruz. Po drugie przepustowość łącza cały czas rośne i to dość szybko - głupia Neostrada jest już dostęppna za ok 85 zł łącze 1Mb (promo i jeśli uważasz że jest to za mało do streamingu to gratuluję. W niemczech standardem są już łącza 2 i 6 Mb i znowu możesz przespać czas gdy to będzie standardem i u nas - zaręczam ci bardzo niedługo (już wychodzą ze 128kb)

Zasilanie - znowu mnie rozsmieszasz - co najmnie jakby wymagało to elektrowni - przecież może być to zasilone z centrali alarmowej która ma wbudowane aku.

To Ty mnie nie rozśmieszaj! Sam się prześpij z tym, co napisałeś. Nie chce mi się z Tobą dywagować, bo tylko teoretyzujesz! Zrób sobie taki system, to może zaczniesz pisać o praktyce, a nie Twoich życzeniach...

Oby Twoim sąsiadom starczyło cierpliwości i oby byli w domu wtedy, kiedy akurat potrzebujesz ich pomocy…

I co myślisz że jak będziesz miał dom zabezpieczony elektronicznie w każdym miejscu, nie podłączony do SMA i będzie pusto w okolicy - to złodziej wystrasz się piszczącej syrenki którą zapiankuje momentalnie. Alarm na pewno pomocy ci nie udzieli a sąsiedzi owszem chociazby dzwniąc gdzie trzeba - życzę żeby twojej centralce starczyło sił i prąd a syrence decybeli - ale tak jak napisałeś - żyjesz alarmami.

Co ja myślę i czym żyję, to moja sprawa, a co napisałem, to każdy widzi. Jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, to Twój problem...

Nie rozumiem Cię Markog. Atakujesz Zbycha, który pomógł bardzo wielu osobom (także mnie), a wątek o alarmach dzięki jego wypowiedziom wypełnił się treścią. Sam teoretyzujesz i upierasz się, że kamerka internetowa może służyć do monitoringu. Moim zdaniem to bzdura. Zrób taki system, to zobaczysz ile widać na obrazie z kamerki, szczególnie w zamkniętym pomieszczeniu, wtedy pogadamy 8)
Nie rozumiem Cię Markog. Atakujesz Zbycha, który pomógł bardzo wielu osobom (także mnie), a wątek o alarmach dzięki jego wypowiedziom wypełnił się treścią. Sam teoretyzujesz i upierasz się, że kamerka internetowa może służyć do monitoringu. Moim zdaniem to bzdura. Zrób taki system, to zobaczysz ile widać na obrazie z kamerki, szczególnie w zamkniętym pomieszczeniu, wtedy pogadamy 8)

Dziękuję anpi :)

Zaraz się zacznie, że "renomowany ZBYCH napisał, a ja zostałem objechany bo miałem śmiałość napisać coś innego"...

:lol: :lol: :lol:

Nie mam zamiaru nikog atakowac i nie podważam kompetencji Zbycha który pracuje w tym zawodzie.- tylko wyrazam jakies tam pomysły - (a ktos wyraza opinie ze wszystko jest do bee... bo ja zbudowałem taki i było bee.. oraz próbuje przenieść niemożność stosowania takich systemów na ograniczenia Internetu (przy zauważalnym wzroście standarów w Polsce)) a co do kamer to uzywam w pracy i jakos nie narzekam na jakosc ich pracy ( i bynamniej nie do obserwacji czyjejś twarzy z odległości 1m) - nie potrzebuje budowac takiego systemu ale jak bym potrzebował to uwierz mi zrobiłbym go. Po prostu świat idzie na przód - kiedyś monitoring obiektów był oparty na baaaardzo drogim sprzęcie a dzis juz tylko na drogim jutro będzie na tanim i koniec a zaczeło się od tego że po prostu napisałem żeby rozkładać duża ilość kabli (pomijając minimalistyczzne wątki odnosnie alarmu) do późniejszego wykorzystania - nie doradzałem nikomu zakładadania na już jaichś tam kamer - tylko mieć w zapasie kabelki- kończę ten wątek - możecie pisać co chcecie ale na swiecie jest coraz więcej producentów tanizny i tego się nie zatrzyma - proponuję napisać do producentów sprzętu żeby nie robili kamer z wbudowanym ethernetm bo nie ma dla nich żadnego zastosowania.

Acha jeszcze moje zastowaanie i procedura postępowania

- siedzę w pracy

- dostaję sygnał (tel, kom ) o uruchomieniu alarmu

- wchodzę na serwer WWW na którym buforowany jest obraz z newralgicznego miejsca (nie stosuję tego systemu w nocy - tak więc problem jakości odpada)

- telefon do sąsiadów (1,2 trzecich)

- jesli nic sie nie dzieje siedze spokojnie (fałszywy alarm)

- jesli cos sie dzieje (pokicja lub grupa interwencyjna) i oczywiście powrót do domu

Oczywiscie zakładam że intruz nic nie wie o monitorowaniu a kable od łączy są "zabetonowane" (ew użycie WiFi do sąsiadów) - a ponieważ nie jest to standardem to złodziej nie będzie przewidywał niespodzianek (efekt zaskoczenia czego nie można powiedziec o samym alarmie który widać po zainstalowanej syrence)- zaraz Zbychy napisze ze się nie znam i złodzieje wiedzą o wszystkim - być może.

Nie mam zamiaru nikog atakowac i nie podważam kompetencji Zbycha który pracuje w tym zawodzie.- tylko wyrazam jakies tam pomysły - (a ktos wyraza opinie ze wszystko jest do bee... bo ja zbudowałem taki i było bee.. oraz próbuje przenieść niemożność stosowania takich systemów na ograniczenia Internetu (przy zauważalnym wzroście standarów w Polsce)

Zaraz zaraz, co Ty mi tu imputujesz - ja nie pisałem o niemożności stosowania takich systemów przez ograniczenia internetu! Ja tylko chciałem zwrócić uwagę na słabe punkty takich rozwiązań. Nie pisałem o tym, że zmienne IP uniemożliwia zastosowanie takiego systemu. Chciałem zwrócić uwagę, że jest to jakiś problem bo działanie DDNS (Dynamic Domain Name System) nie jest doskonałe. Wiem, bo sam korzystam z takich rozwiązań (DynDNS http://www.dyndns.org oraz No-IP http://www.no-ip.com ).

Chciałem zwrócić uwagę, że teoretyczna przepustowość łącza nijak się ma czasem do praktycznej przepustowości (szczególnie, jeśli dzielimy łącze z sąsiadem...).

Chciałem zwrócić uwagę, że takie systemy wymagają awaryjnego zasilania i wcale nie może być ono realizowane przez podłączenie do centrali alarmowej, bo pobór prądu jest zbyt duży...

Może przejdziemy do konkretów. Zaproponuj jakiś konkretny system podglądu na cztery kamery z rejestracją obrazu i dostępem przez www

a co do kamer to uzywam w pracy i jakos nie narzekam na jakosc ich pracy ( i bynamniej nie do obserwacji czyjejś twarzy z odległości 1m) - nie potrzebuje budowac takiego systemu ale jak bym potrzebował to uwierz mi zrobiłbym go. Po prostu świat idzie na przód - kiedyś monitoring obiektów był oparty na baaaardzo drogim sprzęcie a dzis juz tylko na drogim jutro będzie na tanim i koniec

Nie do końca. Ten tani sprzęt po prostu będzie gorszej jakości. Profesjonalny sprzęt zawsze będzie drogi (bo ten profesjonalny sprzęt zawsze będzie bardziej zaawansowany technicznie, będzie miał lepsze parametry). Wystarczy przyrównać to do komputerów. Można mieć tańszy komputer o gorszych parametrach lub droższy o lepszych parametrach. Podobnie jest z urządzeniami CCTV.

możecie pisać co chcecie ale na swiecie jest coraz więcej producentów tanizny i tego się nie zatrzyma - proponuję napisać do producentów sprzętu żeby nie robili kamer z wbudowanym ethernetm bo nie ma dla nich żadnego zastosowania.

Ale nie piszmy, co będzie w przyszłości, tylko co i za ile mamy do dyspozycji teraz...

- siedzę w pracy

- wchodzę na serwer WWW na którym buforowany jest obraz z newralgicznego miejsca (nie stosuję tego systemu w nocy - tak więc problem jakości odpada)

- jesli cos sie dzieje (pokicja lub grupa interwencyjna) i oczywiście powrót do domu

Oczywiscie zakładam że intruz nic nie wie o monitorowaniu a kable od łączy są "zabetonowane" (ew użycie WiFi do sąsiadów) - a ponieważ nie jest to standardem to złodziej nie będzie przewidywał niespodzianek (efekt zaskoczenia czego nie można powiedziec o samym alarmie który widać po zainstalowanej syrence)- zaraz Zbychy napisze ze się nie znam i złodzieje wiedzą o wszystkim - być może.

Nie, nie przekonam Ciebie. Ty się musisz przekonać (nauczyć) na własnych błędach :lol:

Zwróć tylko uwagę, że Twój system ochrony zawsze będzie działał po fakcie :(

Masz system alarmowy z wewnętrznymi czujkami ruchu, więc alarm się włącza dopiero po pokonaniu przegrody mechanicznej (np. wyważeniu okna). Złodziej jest już w domu, robi parę kroków (a mając na uwadze oszczędną wersję systemu alarmowego i czujki tylko w newralgicznych punktach domu, to nawet przechodzi z pomieszczenia do pomieszczenia) i dopiero włącza się alarm. Mija kilka sekund (kiedy złodziej szuka fantów) a Ty dopiero dostajesz sygnał, że w domu zadziałał alarm. Nawet jeśli akurat jesteś przed włączonym komputerem, to wejście na system monitoringu zajmie następne kilkadziesiąt sekund, a jak się źle złoży, bo akurat zmienią ci IP i zanim DDNS zadziała może minąć nawet kilka minut.

Nie masz zamontowanych wielu kamer, więc nie możesz szybko sprawdzić w kilku miejscach, co się dzieje. Jeśli masz jedną kamerę, to złodziej równie dobrze może już się nie pojawić w jej polu widzenia. Nawet jeśli trafisz i zobaczysz złodzieja, to minie kolejne kilkadziesiąt sekund, zanim zadzwonisz do sąsiadów z prośbą o interwencję i dalej minie kilkadziesiąt sekund (a może kilka minut) zanim sąsiad podejmie interwencję (jeśli będzie w domu, nie będzie zajęty, itd.).

Mając na uwadze dzisiejsze działanie złodziei (czyli włamania "na szybko" w ciągu 3 - 5 minut), to Twój system zabezpieczenia umożliwi jedynie... szybszy przyjazd i posprzątanie po złodzieju :(

Różnica między Tobą i mną jest taka, że Ty się podniecasz teoretycznymi możliwościami, a ja zamontowałem kilkanaście takich systemów i wiem, jak one działają w praktyce.

- siedzę w pracy

Ja mam tylko jedno pytanie - czy ten system już działa, czy jest tylko w Twojej wyobraźni?

Hej Kochani !! Wlasnie gadalam z takim gosciem, ktory zajmuje sie alarmami i on polecil mi taki oto zestaw:

1. JA-65K Płyta główna centrali hybrydowej MAESTRO z zasilaczem i obudową - 278,40zł

2. JA-65H Moduł 8 linii przewodowych centrali MAESTRO - 80,64zł

3. JS-20 LARGO Czujnik ruchu PIR z analizą cyfrową sygnału 120st./12m - 6szt.*47,04zł= 282,24zł

4. FP1270S Akumulator 12V/7Ah - 27,85zł

5. JA-60E Klawiatura przewodowa z wyświetlaczem - 129,60zł

6. SPL-2030 Sygnalizator zewnętrzny, antysabotaż, 120dB - 96,62zł

Razem: 895,35zł brutto

Gosc powiedzial mi tez, ze ten zestaw zawiera:

- mozliwoscia podzialu na dwie czesci (np uzbrojenie tylko parteru gdy spi sie na pietrze)

- możliwa rozbudowa w przyszlosci o czujki bezprzewodowe

- C klasa techomu i 3 lata gwarancji

- czujnik otwarcia K1

- w tym zestawie jest tez powiadomienie po linii stacjonarnej

- centrala ma max 8 wejść i tez podzial na części

Co o tym sadzicie?

pozdrawiam budujacych :D

a ile płacisz za instalację takiego alarmu?

sorry vanderbobo, ale teraz dopiero ci moge odpowiedziec

o cene instalacji jeszcze nie pytalam tego goscia...a jak myslisz na jaka powinnam byc przygotowana? w ogole nadal nie wybralam zadnego alarmu

pozdrawiam :)