Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

minimalna powierzchnia działki budowlanej w m.p.z.p.

piohal

Recommended Posts

Mam pytanie: w planie miejscowym jest zapis, że minimalna powierzchnia dziłki budowlanej to 1000 m2 (wielkości działek dotyczą nowych podziałów). Czy to oznacza że od tej zasady mogą być jakieś wyjątki ?

Czy wogóle jest możliwe aby uzyskać pozwolenie przy powierzchni np 980 m?

Mam nadzieję że ktoś mi odpowie szybciej niż ja dodzwonię się do urzędu gminy... :evil:

Minimalna powierzchnia nie może być przekroczona (w dół). Sprawdź jeszcze, czy kilka zdań poniżej nie ma zapisu, np. o dopuszczalnej tolerancji powierchni działki, np. "plan dopuszcza obniżenie powierzchni działki o ... proc." (takie zapisy umieszcza się niekiedy w planach). Wtedy zmieściłbyś się...

I jeszcze jedno. Jeśli działka istniała przed uchwaleniem planu, to uznaje się z reguły (chyba, że jest zapis w planie to wykluczający), że działka spełnia kryteria powierzchniowe (tzn. nawet na działce 500 m kw, mozna budować). Ale nowej działki budowlanej o powierzchni poniżej normy określonej w planie już nie wydzielisz.

Minimalna powierzchnia nie może być przekroczona (w dół). Sprawdź jeszcze, czy kilka zdań poniżej nie ma zapisu, np. o dopuszczalnej tolerancji powierchni działki, np. "plan dopuszcza obniżenie powierzchni działki o ... proc." (takie zapisy umieszcza się niekiedy w planach). Wtedy zmieściłbyś się...

I jeszcze jedno. Jeśli działka istniała przed uchwaleniem planu, to uznaje się z reguły (chyba, że jest zapis w planie to wykluczający), że działka spełnia kryteria powierzchniowe (tzn. nawet na działce 500 m kw, mozna budować). Ale nowej działki budowlanej o powierzchni poniżej normy określonej w planie już nie wydzielisz.

Po 5 godzinach prób dodzwonienia się do urzędu otrzymałem właśnie taką odpowiedź z poradą, aby udać się z mapką i decyzją o podziale do naczelnika :wink: i zapytać czy da pozwolenie...