piohal 08.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Mam pytanie: w planie miejscowym jest zapis, że minimalna powierzchnia dziłki budowlanej to 1000 m2 (wielkości działek dotyczą nowych podziałów). Czy to oznacza że od tej zasady mogą być jakieś wyjątki ? Czy wogóle jest możliwe aby uzyskać pozwolenie przy powierzchni np 980 m? Mam nadzieję że ktoś mi odpowie szybciej niż ja dodzwonię się do urzędu gminy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 08.08.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Nie podzielisz działki,jeśli po podziale któraś ma mniej niż 1000 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 08.08.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Minimalna powierzchnia nie może być przekroczona (w dół). Sprawdź jeszcze, czy kilka zdań poniżej nie ma zapisu, np. o dopuszczalnej tolerancji powierchni działki, np. "plan dopuszcza obniżenie powierzchni działki o ... proc." (takie zapisy umieszcza się niekiedy w planach). Wtedy zmieściłbyś się...I jeszcze jedno. Jeśli działka istniała przed uchwaleniem planu, to uznaje się z reguły (chyba, że jest zapis w planie to wykluczający), że działka spełnia kryteria powierzchniowe (tzn. nawet na działce 500 m kw, mozna budować). Ale nowej działki budowlanej o powierzchni poniżej normy określonej w planie już nie wydzielisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 09.08.2006 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Minimalna powierzchnia nie może być przekroczona (w dół). Sprawdź jeszcze, czy kilka zdań poniżej nie ma zapisu, np. o dopuszczalnej tolerancji powierchni działki, np. "plan dopuszcza obniżenie powierzchni działki o ... proc." (takie zapisy umieszcza się niekiedy w planach). Wtedy zmieściłbyś się... I jeszcze jedno. Jeśli działka istniała przed uchwaleniem planu, to uznaje się z reguły (chyba, że jest zapis w planie to wykluczający), że działka spełnia kryteria powierzchniowe (tzn. nawet na działce 500 m kw, mozna budować). Ale nowej działki budowlanej o powierzchni poniżej normy określonej w planie już nie wydzielisz. Po 5 godzinach prób dodzwonienia się do urzędu otrzymałem właśnie taką odpowiedź z poradą, aby udać się z mapką i decyzją o podziale do naczelnika i zapytać czy da pozwolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts