Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam przyłaczoną wodę na działkę - a jednak nie mam :( ?

Nefer

Recommended Posts

Właśnie się dowiedziałam, że studzienka, którą posiadam na działce ( z wodomierzem w środku) to jest nieodpowiednia studzienka i muszę sobie zbudować nowe przyłącze wody.

Czy to nie jest wyrywanie kasy za darmo ? Wcinkę zrobiono jakieś 10 lat temu - podobno z nieodpowiednich materiałów....Szkoda, że rachunki za wodę przychodziły i jak płaciliśmy to nikomu nie przeszkadzało

O co chodzi ? Czy słyszeliście o takiej akcji ?

Może być tak ze jest to jakas stara instalka i rury są np: kamienne.

Teraz dla nowo wykonywanych przyłączy są pewnie jakieś przepisy a poza tym istnieje wszechobecny "plastik" więc dopuki jest i działa to nie ma problemu.

Jak chcesz się do tego podłączyć to trzeba już robić zgodnie z dzisiajszymi przepisami i technologiami.

Może dlatego tak Ci napisali.

Może być tak ze jest to jakas stara instalka i rury są np: kamienne.

Teraz dla nowo wykonywanych przyłączy są pewnie jakieś przepisy a poza tym istnieje wszechobecny "plastik" więc dopuki jest i działa to nie ma problemu.

Jak chcesz się do tego podłączyć to trzeba już robić zgodnie z dzisiajszymi przepisami i technologiami.

Może dlatego tak Ci napisali.

Rury do wody kamienne? :o :o :o

Daj spokój akcja toczyła się 10 lat temu a nie w epoce kamienia łupanego.

Po prostu chcą wyrwać kasę. :evil:

Skoro miales wykonane przylacze 10 lat temu i zostalo ono odebrane a teraz ono nie spelnia norm to wodociagi powinny wymienic cale przylacze na nowe i wykonac je z materialów odpowiednich. Przeciez po kilku a teraz chyab jest to po 2 latach wodociagi przjmuja na wlasnosc wykonane przylacze i do nich nalezy modernizacja i naprawa w razie awari.

To ja już nic nie rozumiem.

Nefer Ty masz to przyłącze i jest ono wykonane do domku ??

Czy kiedysbyło cos tam półlegalnie bez papierów podłączone albo np: było to przłącze jakieś gospodarcze na działkę a nie do domu.

Jak masz normalnie wykonane przyłącze na potrzeby budynku to oczywiście jest ono własnością wodociagów i niech sobie je modernizują jak chcą.

Kiedyś, kiedyś :) kładziono w ulicy wodociąg i kanalizację.

Ponieważ na mojej działce nie było budynku ( w wiedzieliśmy, że kidyś będziemy się budować) zrobiliśmy "wcinkę" i obecnie posiadam studzienkę z wodomierzem ( z której bierzemy wodę na herbatę tudzież do podlewania ogrodu) przy płocie na terenie działki.

Jest również kanalizacja ( też wcinka, bo nie ma jeszcze do czego podłączyć).

Wszystko odbyło się legalnie i zostało przeprowadzone przez magików kładących wod-kan w ulicy.

Pan, który "załatwia" mi przyłącza i ZUD zadzwonił właśnie z taką rewelacją, że muszę sobie wodę podłączyć jeszcze raz. Kanalizaca podobno jest OK.

Chyba nie obędzie się bez mojej wizyty w wodociągach....kocham to po prostu....

Serdecznie Wam dziękuję za pomoc :) Jak zwykle można na Was liczyć.

Moze jak Ci robili przylacze wody to dali rure o mniejszym przekroju i woda miala sluzyc tylko do podlewanai ogordu, teraz jak bys chcial miec przylacze do domu to bys mial za male cisnienie wody,ale ja bym sie nie poddawal. Wybierz sie do nich i porozmawiaj najelpiej z kierownikiem bo pracownicy czsem nie sa kompetentni i Cie moga zbyc.

Moze jak Ci robili przylacze wody to dali rure o mniejszym przekroju i woda miala sluzyc tylko do podlewanai ogordu, teraz jak bys chcial miec przylacze do domu to bys mial za male cisnienie wody,ale ja bym sie nie poddawal. Wybierz sie do nich i porozmawiaj najelpiej z kierownikiem bo pracownicy czsem nie sa kompetentni i Cie moga zbyc.

Tak zrobię - choć czego się nie tknę to pod górkę :(:(

Przecież jak mi sukin.....y każą jeszcze raz płacić za przyłączenie tego g.wna to dostanę furii i popełnię jakiś niewybaczalny błąd :(

mnie sie wydaje, że odcinek do wodomierza w studzience to własność wodociągów i tego sie trzynaj.

poszukaj papierów na istniejący przyłącz /lub odbiór tegoż/ i trwaj przy swoim.....

a jak sie nie da niz zrobic to se ulżyj, zdrowie ważniejsze.

i kup duża flaszkę koniaku i do prezesa wodociągów wal... i podziękuj mu

za pozytywne załatwienie sprawy, nagraj rozmowe... a jak weźmie to mu odtwórz rozmowę ... i zacznij od poczatku po co tutaj jesteś....hehe

Przecież jak mi sukin.....y każą jeszcze raz płacić za przyłączenie tego g.wna to dostanę furii i popełnię jakiś niewybaczalny błąd :(

mnie sie wydaje, że odcinek do wodomierza w studzience to własność wodociągów i tego sie trzynaj.

poszukaj papierów na istniejący przyłącz /lub odbiór tegoż/ i trwaj przy swoim.....

a jak sie nie da niz zrobic to se ulżyj, zdrowie ważniejsze.

i kup duża flaszkę koniaku i do prezesa wodociągów wal... i podziękuj mu

za pozytywne załatwienie sprawy, nagraj rozmowe... a jak weźmie to mu odtwórz rozmowę ... i zacznij od poczatku po co tutaj jesteś....hehe

Ładne :):)

A jeszcze dla smaczku dodam, że w zesżłym tygodniu panowie przyszli wymienić mi wodomierz :):) I jakoś im nic nie przeszkadzało - podobno standardowo wymieniają po 6 latach od założenia :):) Luuuuuzik - chyba się jednak przejadę do tych panów :evil:

Też mam studzienkę wodomierzową.

Pamietam jak wodociągi żądały ode mnie wymiany istniejącej rury stalowej na PE przed przeniesieniem wodomierza do budynku. Pisali też coś o nawiertce, chyba też wymiana.

Facet, który zakładał mi kanalizę i wodę powiedział żeby nie przenosić wodomierza do budynku i już.

Póki co wodociągi się nie odzywają, przyjęli chyba stan istniejący.

Za wodę nie zalegam, studzienka wodomierzowa jest sucha...

Status Quo.

Też mam studzienkę wodomierzową.

Pamietam jak wodociągi żądały ode mnie wymiany istniejącej rury stalowej na PE przed przeniesieniem wodomierza do budynku. Pisali też coś o nawiertce, chyba też wymiana.

Facet, który zakładał mi kanalizę i wodę powiedział żeby nie przenosić wodomierza do budynku i już.

Póki co wodociągi się nie odzywają, przyjęli chyba stan istniejący.

Za wodę nie zalegam, studzienka wodomierzowa jest sucha...

Status Quo.

O właśnie. I chyba tak będzie. Kaskę będą dostawać to będzie spokojnie...:):)

Witam.

A ja myślę ,że ci magicy to zrobili ci to przyłącze na fuchę, nie całkiem legalnie i ,że nie zostało ono nigdy formalnie odebrane. Teraz się tam pojawiłaś i sprawa wyszła na jaw. Przy tym zastosowali materiały jakie mieli pod ręką a nie takie jak trzeba i sprawa się rypła. Może chodzi o samą studzienkę ,że jest niewłaściwa? .

Gdyby było inaczej to cała wieś musiała by wymieniać przyłącza a może i cały wodociąg.

Jak chodzi o faktury to oni już o swoje zadbają i nawet sznurkiem jakbyśwodę ciągneła to faktury ci nie odmówią.