Jalokim 31.03.2003 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Dziekuje za wszystkie opinie.Zaczerpnąłem troche wiadomości o tej glinie co to w niej bede lał fundament. Zalega ona do 4 m głębokści i jest jednorodna.W okolicy brali ja kiedys do cegielni i wypalali cegiełki.Ostatnio kopałem dół pod kabel energetyczny.Nic sie nie obrywa, raczej sucho(nie padało).WNIOSEK: LEJE W GLINIE.JAK BY COS NIE PASILO POKUSZE SIE O ZROBIENIE OPASKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 31.03.2003 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 zerobud, nie bierz mojego postu do siebie zaczal sie sezon budowlany wiec nie odpowiadalem, czasu brakuje na wszystko....nie mialem zamiaru Cie obrazac i nie obrazilem ....a zdania nie zmienie ... [ Ta wiadomość była edytowana przez: paj^ dnia 2003-03-31 23:53 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 01.04.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Jalokim,Jeśli dobrze wykonasz zbrojenie i fundament będzie miał odpowiednią szerokość (chodzi o przenoszenie ciężaru budynku) to nie ma znaczenia czy lejesz bezpośrednio w glinie (chyba że rzeczywiście będzie mokro albo zarwie się kawałek wykopu - czasem wykop wykłada się zwykłą folią, żeby beton nie wyciekał i nie został zanieczyszczony). Izolacja ściany fundamentowej w przypadku domu bez piwnicy nie jest konieczna - zrób tylko solidną poziomą na górze fundamentu, co do termicznej, to może trochę marznąć przez podłogę - ważne jest wtedy ocieplenie podłogi na gruncie. Mam też nadzieję, że przynajmniej cokół w jakiś sposób ocieplisz - będzie problem z oparciem ocieplenia - może warto wykonać fundament równo z ziemią trochę grubszy a powyżej wymurować cokół z pustaków betonowyc, ale tu musisz sam zadecydować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 08.04.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Budowałem na GLINIE !To było straszne, deszcze całą jesień (2001) nie mogłę wyść z "dołaka" . Brak twardego gruntu pod ławy , kopałem, kopałęm, aż wykopałem piwnicę ! Ze strachu przed wodą zrobiłem drenaż (dom jest na małym spadku). Po zakończeniu robót ziemnych i budowlanych okazało sie , ze studnia drenazowa jest sucha !! Czasmi jakieś drobne przecieki. Myślę , że będzie dobrze , nic nie siadza , nic nie pęka a ziemia (glina) jest jak skała !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts