Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE

malmuc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witaj

Jedno co mogę pomóc w tej chwili to zwróć uwagę (albo poszukaj tu na forum - czytalem takie posty) informacji o poziomym deskowaniu elewacji. Gdzieś czytalem tutaj, że wykonawca powinien na to uważać bo potem to sie wichruje wygina i robią sie żagle.Nie pamiętam jednak na co fachowcy mieli zwrócić uwagę. Wole nie myślec co będzie przy pionowym u mnie :)

pisze o tym bo moze ktos cos podpowie i sam 'łyknę' :)

a tutaj przykład jak można ciekawie zrobić płaszczyznę z drobniejszego deskowania z lekko rozróżnionymi paskami desek (tonacja). Niestety widać to tylko na całości elewacji. Może wyjść ciekawie także na wybranej kondygnacji, zalezy co położysz i jak na ścianie poniżej.

http://www.jkriegharchitects.com/images/vineyard/large/1.jpg

Jak dla mnie to ciekawe wzmocnienie wrażenia. wymaga jednak spojrzenia czy będzie pasować na całości. Na pewno jest zachowany 'powab' nowoczesności

Sam przymierzam sie do podobnego potraktowania desek (lekko mocniej lub słabiej kryte) tyle że w pionowym szalunku. Mi podoba się ten lekki niuans pomiędzy poszczególnymi paskami, mam wrażenie że to 'żyje', każdy pasek ma swoją indywidualną duszę, a całość mimo wszystko będzie spójna.

Jednak trzeba pamiętać że jako pas będzie mniej stanowczym blokiem koloru, rozproszonym. Przy potrzebie solidnego kontrastu parteru do piętra może to psuć.

więcej tej chatki powyżej:

http://www.pnwra.com/2007/08/03/vineyard-lane/

http://www.jkriegharchitects.com/vineyard.html

Malmuc G R A T U L U J Ę !!!!

Ty to cichociemna jesteś :wink: :). My tu na relacje, fotki czekamy, a tu ... mieszkamy!!

Jak się ogarniesz pisz, pokazuj. Koniecznie!

do geodezji sklada sie mapke inwentaryzacyjną, na ktorej naniesione są wszystkie przyłącza i budynek, a wiec to nie jest tak hop :wink:

Co kraj to obyczaj - my dostaliśmy numer zanim wbiliśmy przysłowiową pierwszą łopatę w działkę. Czyli w geodezji składaliśmy mapkę projektową z naniesionymi przyłączami i budynkiem wg zatwierdzonego do budowy projektu. Numer był już wtedy potrzebny do budowy przyłącza elektrycznego.

U mnie podobnie było. Wniosek o nadanie numeru skaładałam jednocześnie ze składanymi papierkami o Pozwolenie na Budowę :roll: :D . W sumie nie wiedziałam jeszcze czy pozwolą mi budować, jak poznałam przyszły adres ...

Małgosieńko :lol: :lol: :lol: :lol:

Rany :o :o :o TO JUŻ??????

Ty już mieszkasz tam u siebie??? W swoim wymarzonym i przepięknym domu???

No moje najszczersze gratulacje :p

I jak jest????

Magicznie, pachnie farbą, codziennie budzisz się podekscytowana i zaglądasz do kolejnych pomieszczeń??? Ja właśnie tak wyobrażam sobie pierwsze dni w naszym nowym domu :roll:

Jak trochę ochłoniesz i odpoczniesz pokaż nam wnętrza - pewnie są jak zwykle oryginalne i z duszą....

Buziaczki i cieplutkie pozdróweczki

kasia

Małgosieńko :lol: :lol: :lol: :lol:

Rany :o :o :o TO JUŻ??????

Ty już mieszkasz tam u siebie??? W swoim wymarzonym i przepięknym domu???

No moje najszczersze gratulacje :p

I jak jest????

Magicznie, pachnie farbą, codziennie budzisz się podekscytowana i zaglądasz do kolejnych pomieszczeń??? Ja właśnie tak wyobrażam sobie pierwsze dni w naszym nowym domu :roll:

Jak trochę ochłoniesz i odpoczniesz pokaż nam wnętrza - pewnie są jak zwykle oryginalne i z duszą....

Buziaczki i cieplutkie pozdróweczki

kasia

Czesc Kasiu :)

mieszka sie fajnie, nie przeszkadzają wystajace kabelki z sufitów , niewykonczona spizarka, czekajace na wykonczenie niektore sciany, kominek itd itd itd :lol:

a najcudowniejsza jest bliskosc natury, a to zajac biegnie, a to sarna , a to bocian spaceruje :o

no wlasnie!

bocian to sie normalnie uparł :roll:

a tutaj przykład jak można ciekawie zrobić płaszczyznę z drobniejszego deskowania z lekko rozróżnionymi paskami desek (tonacja). Niestety widać to tylko na całości elewacji. Może wyjść ciekawie także na wybranej kondygnacji, zalezy co położysz i jak na ścianie poniżej.

http://www.jkriegharchitects.com/images/vineyard/large/1.jpg

Jak dla mnie to ciekawe wzmocnienie wrażenia. wymaga jednak spojrzenia czy będzie pasować na całości. Na pewno jest zachowany 'powab' nowoczesności

Sam przymierzam sie do podobnego potraktowania desek (lekko mocniej lub słabiej kryte) tyle że w pionowym szalunku. Mi podoba się ten lekki niuans pomiędzy poszczególnymi paskami, mam wrażenie że to 'żyje', każdy pasek ma swoją indywidualną duszę, a całość mimo wszystko będzie spójna.

Jednak trzeba pamiętać że jako pas będzie mniej stanowczym blokiem koloru, rozproszonym. Przy potrzebie solidnego kontrastu parteru do piętra może to psuć.

więcej tej chatki powyżej:

http://www.pnwra.com/2007/08/03/vineyard-lane/

http://www.jkriegharchitects.com/vineyard.html

nie wiem czy te deski sa na pióro wpust, czy z dystansem przykrecane do stelażu, ale jesli tak to wlasnie ja cos takiego planuje

Malmucka masz pomysł na wypoczynek?

W tym linku z krzesłami który Ci podesłałam sprzedajacy ma też inne rzeczy w ofercie. Mi się podoba ten prosty wypoczynek. Cena rewelacyjna jak dla mnie i można kupić kazdy element osobno. :roll:

No wiec skonczylo sie na krzeslach z IKEI, to jest zreszta jakas dziwna sprawa z IKEA

bronisz sie przed nią, a i tak w koncu tam kupujesz :lol:

no a wypoczynek to jedyny mebel jakimielismy do przewiezienia ze starego domu :roll: tak wiec problem zakupu odpadl

na cale szczescie zresztą bo to co jest w sklepach i bardzo mi sie podoba ma zawrotne ceny :roll: