fasola25 15.05.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 ostatnio nie nadazam w czytaniu ulubionych watkow ale u Zaby przeczytałam, ze zastanawiasz sie nad deska barlinecka do korytarza no coz - mam nadzieje ze jej jeszcze nie kupilas deska barlinecka jest bardzo slaba - wiem to od wielu osob, ktore takowa uzytkuja - i nie bardzo ma tu znaczenie jakim drewnem jest ona pokryta na pewno mozna ja zastosowac w sypialniach lub w mieszkaniu do ktorego wchodzi sie po wielu schodach, lub jedzie winda i tam zostawia wiekszosc piachu .... znajomi uzytkuja deske barlinecka od lutego ub. roku w salonie i uwazaja ze juz teraz nadaje sie ona do wymiany, a zaplacili za nia ok 200 zl/mkw ! lepiej wiec sie mocno zastanow, ale w korytarzu moze byc ciezko - szczegolnie przy malych dzieciach, ktore lubia biegac w kolko - z ogrodu do domu i z domu do ogrodu pozdrawiam i ciagle obserwuje twoje postepy budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 15.05.2007 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 ostatnio nie nadazam w czytaniu ulubionych watkow ale u Zaby przeczytałam, ze zastanawiasz sie nad deska barlinecka do korytarza no coz - mam nadzieje ze jej jeszcze nie kupilas deska barlinecka jest bardzo slaba - wiem to od wielu osob, ktore takowa uzytkuja - i nie bardzo ma tu znaczenie jakim drewnem jest ona pokryta na pewno mozna ja zastosowac w sypialniach lub w mieszkaniu do ktorego wchodzi sie po wielu schodach, lub jedzie winda i tam zostawia wiekszosc piachu .... znajomi uzytkuja deske barlinecka od lutego ub. roku w salonie i uwazaja ze juz teraz nadaje sie ona do wymiany, a zaplacili za nia ok 200 zl/mkw ! lepiej wiec sie mocno zastanow, ale w korytarzu moze byc ciezko - szczegolnie przy malych dzieciach, ktore lubia biegac w kolko - z ogrodu do domu i z domu do ogrodu pozdrawiam i ciagle obserwuje twoje postepy budowlane Witaj Olu, już się zastanawiąłm gzdzie zniknęłaś ? Czyżby na swojej budowie? koniecznie załóż dziennik Nie kupiłam tej deski jeszcze, najgorsze jest to że nie mam na nic innego pomysłu Myślisz że parkiet np z jatoby bedzie trwalszy niz jatoba barlinecka? Coś mi sie wydaję że powinnam poważnie myśleć o panelach laminowanych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 15.05.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 , to Ty moja droga już daleko jesteś, u mnie to sie jeszcze nie da spać , u mnie na działce drzew niet to i ptaszki ćwierkaja z przyzwoitej odległości, ale mnie to pewnie nie bedzie tak raziło bo ja ze wsi do wsi idę ciekawe co mi sie przyśni pierwszej nocy w domku Xena drzwi tez kupowałaś u okniarzy? ja mam strych i drewniany strop oraz okna połaciowe, więc jest tam po prostu ciepło (spałam w namiocie rozbitym na strychu:>) drzwi jeszcze nie kupiłam ale zastanawiam sięnad kupnem zwykłych sosonowych i pomalowaniem ich tą farbą co są okna.....(rozumisz, przlicznik kwotowy) obecnie na gwałt szukam kominka zwykłego, powietrznego ale takiego jak ma spatherm - wąski a wysoki lub narożny.....gdzie tego szukac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 15.05.2007 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 ja mam strych i drewniany strop oraz okna połaciowe, więc jest tam po prostu ciepło (spałam w namiocie rozbitym na strychu:>) sama? drzwi jeszcze nie kupiłam ale zastanawiam się nad kupnem zwykłych sosonowych i pomalowaniem ich tą farbą co są okna.....(rozumisz, przlicznik kwotowy) przelicznik?rozumim u nas temat drzwi znów powraca, chyba trzeba bedzie oswoić się z tymi chorymi cenami i zamówić je, a potem pewnie czekac ze dwa miesiące Znajoma ma drzwi dębowe a i tak ma kłopoty z wypaczaniem sie itd. obecnie na gwałt szukam kominka zwykłego, powietrznego ale takiego jak ma spatherm - wąski a wysoki lub narożny.....gdzie tego szukac? ceny jak sparthern tez mogą być tu masz narożny arysto http://www.kominki-net.pl/images/arysto_10_p_dj.jpg [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 15.05.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 o ładny spatherm jest smiesznie drogi - to juz wole kupic ten, z castoramy za 3800złhttp://www.parkanex.pl/files/objects/235/24/b8_s.jpgja i tak mam kominek niejako włożony w ścianę (pozniej w dzienniku to wkleje ale cichosza)co do drzwi - Nieświec robi piękne drzwi, naprawdęi chyba cenowo nie jest najgorszy w stosunku do innych jeszcze hajduk mi się podoba piękne drzwi robi też Sitakale tak z 3000-3500 na takie nieskomplikowane drzwi trzeba liczyć...... a Ty kiedy konczysz tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 15.05.2007 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 o ładny spatherm jest smiesznie drogi - to juz wole kupic ten, z castoramy za 3800zł http://www.parkanex.pl/files/objects/235/24/b8_s.jpg ja i tak mam kominek niejako włożony w ścianę (pozniej w dzienniku to wkleje ale cichosza) To chyba w tej cenie jest i Sparke, wąski a wysoki, ale cos dziadostwo nie udało się wkleić, no i Arysto moze ma (coś mi sie wydaje) ale mają stronę w realizacji i nie można zobaczyć. co do drzwi - Nieświec robi piękne drzwi, naprawdę i chyba cenowo nie jest najgorszy w stosunku do innych piękne drzwi robi też Sitak ale tak z 3000-3500 na takie nieskomplikowane drzwi trzeba liczyć...... a Ty kiedy konczysz tynki? wczoraj mi ktoś wycenił sosnowe na ponad 4 tyś , na drzewo z nim tynki zaczęli wczoraj myślę że 2 tygodnie im to zejdzie Xena masz podłogówkę? i co kładziesz na podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 15.05.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 sparke? w arysto nie znalazłam nic takiego.szukam albo prostego wąskiego a wysokiego z niskim czopuchem, albo właśnie narożnego, ale długiego nie mam podłogówki- tylko w łazience, nie chce kafli na podłoge kładę jakiś parkiet jasny jesion lub badi albo deskę - sosnę syberyjską na legarach (zobaczymy czy da rade tak uciec z wylewką) i ługuję ją na jasniutkow salonie będą prawdopodobnie albo kanalówki (3)http://www.bokigroup.cz/obrazky_produkty/rd_bystrice6.jpgplus na centralnej scianie http://www.zehnder.pl/foto/g8p9.jpgalbo same (w ilości 3 sztuk) wysokie grzejnikihttp://www.zehnder.pl/foto/g8p1.jpgwlasnie nie wiem ktora wersję wydarzen wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 15.05.2007 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 sparke? tak sparke ma chyba dwa rodzaję takich pionowch wkładów nie mam podłogówki- tylko w łazience, nie chce kafli na podłoge kładę jakiś parkiet jasny jesion lub badi albo deskę - sosnę syberyjską na legarach (zobaczymy czy da rade tak uciec z wylewką) i ługuję ją na jasniutko w salonie będą prawdopodobnie albo kanalówki (3) http://www.bokigroup.cz/obrazky_produkty/rd_bystrice6.jpg o ! ładnie wykonczony kanał, masz wiecej takich fotek? Ja zdecydowałam sie na kanałowy w salonie, jakoś nie lubie kaloryferów na scianie, ale teraz te niektóre dekoracyjne są naprawdę ładne. Wstrzymaj sie na jakis rok to Ci powiem jak sprawuje sie kanałowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 15.05.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 hehehe:>wiesz, ja bym nie miała dylematu typu czy brać kanałowy bo nie mam miejca na grzejniory, mam same witrynyale chodzi o moc tego grzejnika - na kondensacie trzeba odjąc conajmniej 30% mocy grzejnika...i tu się robi troche problem z zapewnieniem mocy....i jeszcze jednonie oszukujmy sie - kanałówka się brudzi..i podnosi kurz...trzeba mieć ta świadomośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 15.05.2007 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 ja pierdziele kurz mam odkurzacz centr. jak to prawda że ciągnie z taką mocą jak piszą i mówią to czyszczenie kanałówki nie bedzie problemem wyprowadzone mam pod okno w salonie rurki, jak się okaże że kanałówka nie daje rady to powieszę kiedyś grzejnik. Gdyby miały powtórzyć się mrozy sprzed dwóch lat, a ma to nastąpić za kolejne 20 to kurcze będę wspomagać się kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 15.05.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 No ja wlasnie mysle nad odkurzaczem...ale to sie chyba robi przed tynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 15.05.2007 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 No ja wlasnie mysle nad odkurzaczem...ale to sie chyba robi przed tynkami? jesli nie masz posadzek to żaden problem, wykujesz w scianie tylko taki odcinek jak na zdjeciu http://images20.fotosik.pl/347/f7b5cc1d7a4c9099.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 16.05.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Witajcie mamulc i xena ! Przepraszam, ale musze sie wtrącić w Waszą dyskusję nt podłogówki i grzejników kanałowych. Wydaje mi się, że troszkę się mylicie Przerabiałam jakiś czas temu temat ogrzewania i po wielu rozmowach z fachowcami zrezygnowaliśmy z kanałowych grzejnkiów (nie tylko ze wzgledu na cenę) Z tego co pamietam kanałowe grzejniki oddaja cieplo przez konwekcję i to właśnie wymusza ogromny ruch powietrza i unoszenie się kurzu przy podłogówce wodnej cieplo oddawane jest przez promieniowanie i to unoszenie kurzu nie jest jakies strasznie duze My zdecydowalismy sie wiec na podlogowke, a z jej duza bezwladnościa bedziemy sobie radzic dopalajac kominkiem ale napiszcie prosze jakie ceny mają te grzejniki kanałowe Jesli chodzi o wklady to oczywiscie zakochalam sie w spathermie i juz odlkadam na niego kaske - bedzie Varia Bh (zamowilismy juz komin o srednicy 250 mm) Pojechalam ostatnio do Domaru poogladac te wklady i najbardzij spodobal mi sie taki prostokatny, pionowy (wysokosc szyby 1,6 m !!!) - oczywiscie okazalo sie ze jest to wklad robiony na zamowienie - cena 24 000 !!!! wiec "nasz" wkład wydaje się być tani Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 16.05.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 hej fasolka, masz rację co do kanałówekale podłogówka = kafle na podłodze.....co nie?a ja bym chciała drewno..... pozsotaje więc nie wygłupiać się i zorbić strąki na ścianach ja ciagle nie wiem jaki kominek wybrac, wiem ze ma miec szerokosc 65 i wysokosc szyby 85cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 16.05.2007 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Powiem tak każde rozwiązanie ma swoje + i - Napisze może czym ja sie sugerowałam 1) przeszklenie na całą ścianę, uważam że w chłodne dni cieplna "kurtyna" będzie sobie z tym chłodkiem od szyby dobrze radzić 2) na scianiez oknem bedzie TV, nie zniosłabym na widoku obok ekranu mebla-kaloryfera, długa komoda ze sprzetem rtv wjedzie sobie również pod okno 3) Podłogówka w salonie odpada bo żeby była efektywna należałoby położyć terakote-odpada wszyscy biegamy na boso, poza tym za nim sie to to rozhula to ho ho ho 4) no i prawda jest taka że salon mały jest i tyle 5) byłam w domu z ogrzewaniem kanałowym, nie zauważyłam dyskomfortu związanego z kurzem Zale napiszcie prosze jakie ceny mają te grzejniki kanałowe Olu mnie to kosztowało 2100 z transportem Jesli chodzi o wklady to oczywiscie zakochalam sie w spathermie i juz odlkadam na niego kaske - bedzie Varia Bh i ja się zakochałam tyle że się odkochałam jak zobaczyłam cenę , a ponieważ moje poszukiwania były zawężone do wkłądu typu vis a vis myślałam ze jestem skazana na Spartherm, na całe szczęści na horyzoncie pojawił sie Arysto Dziewczyny czy w kominie do kominka macie wkład czy komin tylko murowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 16.05.2007 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 hej fasolka, masz rację co do kanałówek ale podłogówka = kafle na podłodze.....co nie?a ja bym chciała drewno..... pozsotaje więc nie wygłupiać się i zorbić strąki na ścianach ja ciagle nie wiem jaki kominek wybrac, wiem ze ma miec szerokosc 65 i wysokosc szyby 85cm Boziu! Xena to będzie mega kominek, widziałm troche nizszy w duzym pomieszczeniu i to był kolos jak duzy masz salon? ja sie wpraszam na zimowe wieczorki przy Twoim kominku, trunki przywiązę a Twoja druga połowa musi odłożyć romantyczne wieczory przy kominku na ..........., później ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 16.05.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 mowisz ze kanalówki dawały rade?ja mam wycenione kanałówki BOKI (super!) mam w naprawde extra cenie, 3 grzejniki za 2200 czy jakos taki sa ładne opisywanego kominka lepiej nie oglądne po co się stresować ja mam komin systemowy i beznadziejne.... po pierwsze mam wjazd do komina fi200, po drugie wysokosc zła (za nisko)....teraz bym radziła wymurowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 16.05.2007 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 ja mam wycenione kanałówki BOKI (super!) mam w naprawde extra cenie, 3 grzejniki za 2200 czy jakos tak i sa ładne w życiu takiej ceny nie widziałam, a jakiej one są mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 16.05.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 moce maja normalne, jak to kanałówki, ale to jest ze tak powiem prosto z czesji, po bardzo znajomemu i w drodze wielkiego wyjątku....rozumisz:> moją połowę wyrzucimy na strych i możemy omawiać kwestie wielkościowe kominka w kontekscie ilosci wypitego trunku:>..... salon mam polaczony z kuchnia i korytarzem, wiec tam jest z 50m2...ale kominek mam miec wbudowany w sciane - wykrojony suporeks w scianie o szerokosci 1.50m.... ten co go wklejałam, tej firmy parkanex to własnie ma takie wymiary..... mysle tez nad kominkiem naroznym bo takie rozwiązanie też wchodzi w grę.... i ciagle mnysle czy robic ten odkurzacz centralny czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 16.05.2007 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 moce maja normalne, jak to kanałówki, ale to jest ze tak powiem prosto z czesji, po bardzo znajomemu i w drodze wielkiego wyjątku....rozumisz:> a to inna bajka, ja zapomnialam dodac ze moj jest o wym 295x38 i 2038W moją połowę wyrzucimy na strych i możemy omawiać kwestie wielkościowe kominka w kontekscie ilosci wypitego trunku:>..... już powolutku będę zapełniać barek potem zapakuję skrzyneczki i przyjadę salon mam polaczony z kuchnia i korytarzem, wiec tam jest z 50m2... ale kominek mam miec wbudowany w sciane - wykrojony suporeks w scianie o szerokosci 1.50m.... jestem bardzo ciekawa jak to będzie wyglądać , szkoda ze nie prowadzisz dziennika i ciagle mnysle czy robic ten odkurzacz centralny czy nie Xena rób, koszt teraz jest minimalny, jednostke centr. kupisz kiedy bedziesz chciała, albo w ogóle jeśli stwierdzisz ze jednak nie, ale rury połóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts