rrmi 12.09.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Super ścianka. Ciekawe jak sie takie coś robi???? MA ktoś jakiś pomysł?? Pewnie z k-g sie wyrobi takie cudo. Ladne , ladne. Xena Ciekawe te suszarki czy jak to nazwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 12.09.2007 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 hej natknęłam się na to zdjęcie i od razu pomyślałam o twojej ścianie http://img181.imageshack.us/img181/160/scianaim4.jpg no pikne! a kolorki miodzio Ty wiesz co? pomyśle o poreczy na scianie, ale nie chce mi sie w niej kuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 12.09.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Ale mi sie ta ściana podoba. Mam taka długą pustą ścianę na korytarzu i właśnie sobie pomyślałem że łądnie by coś takiego wyglądało. Jak już skońćze cały dom, teren wokół i ogród (czytaj: na emeryturze ) i przyjdzie czas remontów to może o czymś takim pomyśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 12.09.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 a robicie przy schodach na wyoskosci stopni +30cm powyżej jakąś blache albo coś (taki "ochraniacz" -żeby nie brudzić ściany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 12.09.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Coś bym zrobił, jakiś ochraniacz czy cos takiego no bo nie ma siły. Zawsze ściana będzie pokopana. Ale blacha? Chyba nie. Coś bardziej subtelnego. Tylko co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 12.09.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 no sa łądne blachy ryflowane, albo takie mocne "tapety" - imitujące blachę ryflowaną...wtedy to może byc w kolorze ramy (metalowej naprzykład)mozna też deske w kolorze stopni..., mozna szkło...ja daję chyba właśnie tą ryflowana blachę - jak znajdę zdjęcie to pokażę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 12.09.2007 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 no myśle, myśle ale cięzko mi to idzie o kopaniu nie myślałam, ale o brudnych/tłustych łapkach moich dzieci nic tylko obije blachą całą ściane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 12.09.2007 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 no sa łądne blachy ryflowane, albo takie mocne "tapety" - imitujące blachę ryflowaną...wtedy to może byc w kolorze ramy (metalowej naprzykład) mozna też deske w kolorze stopni..., mozna szkło... ja daję chyba właśnie tą ryflowana blachę - jak znajdę zdjęcie to pokażę... pokazuj szybciutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 12.09.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 http://www.fototapety.com.pl/catalog/index.php?cPath=33_34ale ja mysle o miejscu kolo samych stopni - tak na 20-30cm wysokosci pewnie przydałyby sie tez przy pochwytach..... a moze łatwiej pomalować ta ściane na ciemny grafit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 13.09.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 troche mnie nie było, a tu taki postep! gratuluje łazienek, szczególnie tej zielonej ze zlewem dobrze kombinujesz- idealny byłby w kolorze blatu mam pytanie: jakiej szerokości jest "dziura" na to okno: http://images29.fotosik.pl/71/eacf99d0314bae62.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 13.09.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Wkleiłam troche balustrad do wątku "budujacy potrzebuje pomysłów ... " na wnętrzach. Osobiście dałabym szklaną balustradę, bo szkoda czymkolwiek zasłaniać takie piękne schody. Do tego delikatna poręcz mocowana do ściany (chodząc po schodach wszyscy bedą sie łapać poręczy, a nie ściany)http://www.stairking.com.au/prestige/images/style_cantilivered_bottom_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 13.09.2007 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 no właśnie! za rzadko tu zaglądasz a wneke poszerzałam z 180 na 200, wiecej sie nie dalo variuss jak juz Cie dorwalam to pytam masz jakies fotki takiej elewacji jak ja planuje? tzn dół tynk, gora deski? nie wiem czy doczytalaś, że zmienilismy deseczki z pióro-wpust na takie montowane w minim. odstepach (wrazenie zaluzji) dół tzn tynk miał być szerszy, a na nim blacharka i tego właśnie szukam, prawidłowo zamontowanej blacharki, zeby mi z niej nie ściekało po tynku bo umre jak mi się pojawią jakieś brudne jęzory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 13.09.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 variuss aż sie boję co by się stało jakby na takie schody dostały sie dzieci poruszające się zawsze z prędkością światła albo i szybciej.Fakt że piękna ta balustrada ale ja na miejscu Gosi poczekałbym aż dzieci podrosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 13.09.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Zakładam, ze jest to szkło "bezpieczne"czyli bezpieczniejsze niz to w typowych oknach tarasowych (które nie budzą wątpliwości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 13.09.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 'ja powinnam chyba zmienić zawód na jakieś służby szpiegowskie' dobre jeśli chodzi o budowę to 100% gwarancja ciągłości pracy Super gites extra ta zielona łazienka no i bomba że robicie deskowanie elewacji. My też A jak będziecie mocować te dechy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 13.09.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 znalazłam coś kolorystycznie podobnego do twojej elewacji,ale drewno jest położone inaczej:http://architypes.net/files/image/cache/place-1654-blue-jay-way-pool-area.jpg Dobry pomysł, żeby deseczki dać w małych odstępach. NIe wiem, jak to można zabezpieczyć przed kapaniem ( z deseczek na tynk poniżej)- chyba tylko bardzo wysunięty kapinos-niby parapecik załatwiłby sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 13.09.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Nieźle się uśmiałam czytając o Twoich sobotnich wyczynach Dobra jesteś! Pan Stefan też się śmiał? Poza tym baaardzo mnie uspokoiłaś, myślałam, że tylko ja jestem taka niezdecydowana. Gosiu, a zdjęcie domku z zewnątrz zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 13.09.2007 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 'ja powinnam chyba zmienić zawód na jakieś służby szpiegowskie' dobre jeśli chodzi o budowę to 100% gwarancja ciągłości pracy Super gites extra ta zielona łazienka no i bomba że robicie deskowanie elewacji. My też A jak będziecie mocować te dechy ? teraz przy ocieplaniu zamocujemy pionowe dechy, do których (miejmy nadzieję że wiosną) będziemy montować poziomo ulozone deski w malych odstepach, może 1 cm a jak u Was ma to wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 13.09.2007 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 znalazłam coś kolorystycznie podobnego do twojej elewacji,ale drewno jest położone inaczej: http://architypes.net/files/image/cache/place-1654-blue-jay-way-pool-area.jpg Dobry pomysł, żeby deseczki dać w małych odstępach. NIe wiem, jak to można zabezpieczyć przed kapaniem ( z deseczek na tynk poniżej)- chyba tylko bardzo wysunięty kapinos-niby parapecik załatwiłby sprawę. pikne zdjęcie variuss kapinos bedzie, w sobote w końcu przyjedzie blacharka na budowe , mielismy tylko wątpliwości jak zrobić te czesc z deskami. W pierwotnej wersji dolna czesc elewacji jest wyraźnie szersza od górnej, ale chyba zrobimy je na równo. Nieźle się uśmiałam czytając o Twoich sobotnich wyczynach Dobra jesteś! Pan Stefan też się śmiał? Poza tym baaardzo mnie uspokoiłaś, myślałam, że tylko ja jestem taka niezdecydowana. Gosiu, a zdjęcie domku z zewnątrz zrobisz? Tomka pamiętam tzn staram sie pamietac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 14.09.2007 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Są dwie opcje umieszczania desek i nie za bardzo wiem która lepsza: a) Pionowe dechy mają grubość ocieplenia pomniejszonego o grubość deski elewacyjnej. Wtedy finalnie deski będą na równo z tynkiemi. Pod deskami ocieplenie bez konieczności tynkowania. W tej opcji trzeba rozważyć jakiś odstęp od tynku żeby pracujące deskowanie nie powodowała spękań. Zastanawiam się czy dawać grubą dechę np 13x6 i przykręcać do ściany czy zamocować kątowniki ( np co 1 metr ) i do nich dużo mniejszą dechę np.6x6 b) tynkujemy dom normalnie a potem wiercimy otwory i wbijamy kołki ( skąd takie kołki potwory wziąć? ) do których następnie śruby takie jak przy mocowaniu murłat. Osobno przygotowywujemy ażurowe drewniane ramy z deskowaniem które następne przykręcamy do wystających prętów utrzymując pewien dystans( np 2-3 cm ) do elewacji. Rozwiązanie powyższe ma zaletę że co jakiś czas można to odkręcić i przemalować na ziemi . No i na etapie tynkowania nie trzeba się tym martwić. Ale na 100% ta ażurowa konstrukcja musi być delikatniejsza ( lżejsza ) od normalnego deskowania ) Alem się rozpisał A jak u was dokładniej ma to wyglądać. Deski poziomo z przerwą 1cm - co będzie widać przez tą przerwę ? Jaką macie grubość deski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts