variuss 14.09.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 tynkujemy dom normalnie a potem wiercimy otwory i wbijamy kołki ( skąd takie kołki potwory wziąć? ) do których następnie śruby takie jak przy mocowaniu murłat. Osobno przygotowywujemy ażurowe drewniane ramy z deskowaniem które następne przykręcamy do wystających prętów utrzymując pewien dystans( np 2-3 cm ) do elewacji. Rozwiązanie powyższe ma zaletę że co jakiś czas można to odkręcić i przemalować na ziemi . No i na etapie tynkowania nie trzeba się tym martwić. Ale na 100% ta ażurowa konstrukcja musi być delikatniejsza ( lżejsza ) od normalnego deskowania ) Ja bym sie skłaniala do takiego rozwiązania, bo trzeba sie liczyć z koniecznością malowania deseczek raz na kilka lat ( albo pogodzić sie z ich niszczeniem). Malowanie na ziemi jest wygodniejsze i nie ma ryzyka zachlapania tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 14.09.2007 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 b) tynkujemy dom normalnie a potem wiercimy otwory i wbijamy kołki ( skąd takie kołki potwory wziąć? ) do których następnie śruby takie jak przy mocowaniu murłat. Osobno przygotowywujemy ażurowe drewniane ramy z deskowaniem które następne przykręcamy do wystających prętów utrzymując pewien dystans( np 2-3 cm ) do elewacji. Rozwiązanie powyższe ma zaletę że co jakiś czas można to odkręcić i przemalować na ziemi . No i na etapie tynkowania nie trzeba się tym martwić. Ale na 100% ta ażurowa konstrukcja musi być delikatniejsza ( lżejsza ) od normalnego deskowania ) Alem się rozpisał A jak u was dokładniej ma to wyglądać. Deski poziomo z przerwą 1cm - co będzie widać przez tą przerwę ? Jaką macie grubość deski ? wersja B tynkuje dom, czesc elewacji pod deski ma mniej ocieplenia, przed ulozeniem styro mocuje belki drewniane w pionie do których potem krecic bede drewniane ramy z deskami. Dokladnie tak jak piszesz zdecydowaliśmy się na ten sposob ze wzgledu na przyszle odnawianie deseczek, wizualnie tez wygląda to pięknie- lekko, no i mozna spokojnie przygotowac elewacje , a deski zrobic na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 14.09.2007 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 tynkujemy dom normalnie a potem wiercimy otwory i wbijamy kołki ( skąd takie kołki potwory wziąć? ) do których następnie śruby takie jak przy mocowaniu murłat. Osobno przygotowywujemy ażurowe drewniane ramy z deskowaniem które następne przykręcamy do wystających prętów utrzymując pewien dystans( np 2-3 cm ) do elewacji. Rozwiązanie powyższe ma zaletę że co jakiś czas można to odkręcić i przemalować na ziemi . No i na etapie tynkowania nie trzeba się tym martwić. Ale na 100% ta ażurowa konstrukcja musi być delikatniejsza ( lżejsza ) od normalnego deskowania ) Ja bym sie skłaniala do takiego rozwiązania, bo trzeba sie liczyć z koniecznością malowania deseczek raz na kilka lat ( albo pogodzić sie z ich niszczeniem). Malowanie na ziemi jest wygodniejsze i nie ma ryzyka zachlapania tynku. dokładnie variuss sciagne pola nie martwiąc się ze descz zniszczy odslonieta elewacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 14.09.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 czy to zonacza, ze tynkujesz obszary gdzi emasz miec drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 14.09.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 ja się boje trochę że pomiędzy deskowaniem a elewacją w mojej ażurowej wersji będzie mnóstwo pajęczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 14.09.2007 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 poniewaz tynk bedzie szary to chyba ladowac kasy w tynk pod deski jest bez sensu, zostanie siatka klej i chyba czyms sie to jeszcze zaimpregnuje, a jesli chodzi o pajeczynki to...... cóż, są wszedzie, mam nadzieję ze tarantuli nie uhoduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 14.09.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 po pierwsze : przepiękne drzwi wejściowe! po drugie pierwsze : zielona łazienka jest b.wesoła i optymistyczna, po trzecie pierwsze - idziesz malmulc jak burza! NO I TE SCHODY !!!!!!!!!!!!1 KTÓRE SĄ ABSOLUTNIE PRZEPIĘKNE! Jak je zobaczyłam to pomyślałam z trwogą o Twoich dzieciach, ale, myślę dalej, może one w tej akurat kwestii okażą się b.zdyscyplinowane i odpowiedzialne i będą do czynności wznoszenia się w górę oraz znoszenia się w dół każdorazowo zakładać kaski i ochraniacze i liny asekuracyjne... Komentarze do planowanych poręczy i wypełnień rozwiały moje wątpliwości ... Oczekuję niecierpliwie na rozwój wypadków. POmysł z elewacją fajny, ale czy aby te przerwy nie spowodują "skapywania" wody z jednej deski za drugą ? A może będą pod kątem lekkim względem siebie? Ja, niczym Nelli Rokita, trzymam się konserwatywnej wersji oblicówki - czyli pióro/wpust i jakiś frez prosty co by woda spływała w dół ... Całość na knatówkach przymocowanych do muru, między to ocieplenie, jakaś przerwa, i właściwe deski nabite na wspomniane kantówki. Jakoś nie łapię tego pomysłu ze zdejmowaną elewacją, ale kto wie, może to praktyczne jest? Tyle na razie, bo ciekawych (oraz baaardzo wesołych ) wątków u Ciebie sporo, więc nadrabiam zaległości i czytam dalej (a raczej wstecz). Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 17.09.2007 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Nizutko się kłaniam, witam witam aż grzywką po podłodze szuram po pierwsze : przepiękne drzwi wejściowe! ciesze sie, mi tez sie podobają po drugie pierwsze : zielona łazienka jest b.wesoła i optymistyczna, takie było założenie, szaro szaro a tu bach! zielona lazienka odpuscilam w niej szarą podłoge, bedzie tez zielona po trzecie pierwsze - idziesz malmulc jak burza! NO I TE SCHODY !!!!!!!!!!!!1 KTÓRE SĄ ABSOLUTNIE PRZEPIĘKNE! Jak je zobaczyłam to pomyślałam z trwogą o Twoich dzieciach, ale, myślę dalej, może one w tej akurat kwestii okażą się b.zdyscyplinowane i odpowiedzialne i będą do czynności wznoszenia się w górę oraz znoszenia się w dół każdorazowo zakładać kaski i ochraniacze i liny asekuracyjne... Komentarze do planowanych poręczy i wypełnień rozwiały moje wątpliwości ... Oczekuję niecierpliwie na rozwój wypadków. jak burza? eeeeeee......, przesada szłyśmy ramie w ramie, ale widze, że to ty pognałaś do przodu schody tez mi sie podobają, teraz zawisłam nad balustradą i tak wiszę POmysł z elewacją fajny, ale czy aby te przerwy nie spowodują "skapywania" wody z jednej deski za drugą ? A może będą pod kątem lekkim względem siebie? no będą tak samo skapywac jakby były pióro wpust Ja, niczym Nelli Rokita, trzymam się konserwatywnej wersji oblicówki - czyli pióro/wpust i jakiś frez prosty co by woda spływała w dół ... Całość na knatówkach przymocowanych do muru, między to ocieplenie, jakaś przerwa, i właściwe deski nabite na wspomniane kantówki. Jakoś nie łapię tego pomysłu ze zdejmowaną elewacją, ale kto wie, może to praktyczne jest? nie wiem jak w praktyce to wyjdzie, niestety nie udało mi sie znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania, doszliśmy do wniosku ze ta wersaj elewacji jest na tyle bezpieczna ze zaryzykujemy i ew. zmiana jest możliwa, a przykładu to ty z Nelly nie bierz, widziałaś jak numer mężusiowi wywinęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 17.09.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Malmuc ociągasz się!!!! Prawie od tygodnia żadnego wpisu w dzienniczku!!! Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 19.09.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Pewnie czeka , az gotowy bedzie kominek i sie pochwali I moze zlew juz bedzie tez w Rodzinie W koncu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.09.2007 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Pewnie czeka , az gotowy bedzie kominek i sie pochwali I moze zlew juz bedzie tez w Rodzinie W koncu już sie oswajam z myślą o pzreprowadzce wiosną 2008 ho ho ho! kominek dlugo nie bedzie gotowy, a to dlatego ze nie wiem czym go okleic , obym nie myslałam 10 lat a zlew? zaraz dzwonie i kolesia gonie powiedziałam mu ze jak dotrze do mnie do piątku to sie wybiore do Wawy i na pifko go zabiore ale chyba to nie był dobry pomysl bo Pan odrzekł, ze może lepiej na kawe ale dałam ciała co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 19.09.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 a zlew? zaraz dzwonie i kolesia gonie powiedziałam mu ze jak dotrze do mnie do piątku to sie wybiore do Wawy i na pifko go zabiore ale chyba to nie był dobry pomysl bo Pan odrzekł, ze może lepiej na kawe ale dałam ciała co ? Ja nie wiem, jak można pifko zamienić na kafkę No, chyba ,że z rana, jak oko jeszcze śpi . Tak jak moje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 19.09.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 a tak przy okazji... Nie chcę się narzucać.... ale są te parapety?? chyba mam dziś dobry chumor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.09.2007 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 a tak przy okazji... Nie chcę się narzucać.... ale są te parapety?? chyba mam dziś dobry chumor sią sią ale żebym sie za bardzo nie cieszyła nie ma jednego parapetu tzn jest ale zły wymiar tak wiec parapetówa przesunięta DarioAS, a z której to Trzebini Ty jestes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.09.2007 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 a zlew? zaraz dzwonie i kolesia gonie powiedziałam mu ze jak dotrze do mnie do piątku to sie wybiore do Wawy i na pifko go zabiore ale chyba to nie był dobry pomysl bo Pan odrzekł, ze może lepiej na kawe ale dałam ciała co ? Ja nie wiem, jak można pifko zamienić na kafkę No, chyba ,że z rana, jak oko jeszcze śpi . Tak jak moje... chyba na te kafkę pojadę szanowny Pan Piotr, właśnie napisał, ze wysyła zlewozmywak i będzie jutro no to jutro Wam powiem o cholera! nie wiem gdzie kazałam go wysłać, czy na adres gdzie teraz mieszkam czy na budowę no i powiem co tym razem sie wydarzyło ......... czy doszedł zamówiony kolor...............? czy są wszystkie elemnty.............? a może sie okaże ze nie mieści sie w mojej szafce.........? ja to tryskam optymizmem co? może z kimś się podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 19.09.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 dawaj, dawaj tylko się znowu nie dopatrz czegoś nie tego.... Trzebinia między Krakowem a Katowicami (tak pośrodku ). Bliżej objaśniając to ta mieścina, gdzie powstalo Bio paliwo. No i niedaleko też Olkusza (ok.20 km) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.09.2007 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 dawaj, dawaj tylko się znowu nie dopatrz czegoś nie tego.... Trzebinia między Krakowem a Katowicami (tak pośrodku ). Bliżej objaśniając to ta mieścina, gdzie powstalo Bio paliwo. No i niedaleko też Olkusza (ok.20 km) pytam bo kilka lat temu spedziłam fajnego sylwka w Jaworznie u znajomych goscili tam wtedy parkę z Trzebini i jakoś tak zaczęłam sie zastanawiać czy to aby nie Ty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 19.09.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Matkooo U Ciebie to dopiero zmiany Gratuluję A te rolety to integro?? Zostawialiście tak mniej więcej 20cm więcej w otworze okna?? Mam mętlik w głowie, tak zostawiliśmy i teraz będzie zonk jak coś pójdzie nie tak z tymi roletami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.09.2007 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Matkooo U Ciebie to dopiero zmiany Gratuluję czy ja wiem ? chyba nie tak szybko bo przeprowadzka sie odwleka na początek 2008 A te rolety to integro?? Zostawialiście tak mniej więcej 20cm więcej w otworze okna?? Mam mętlik w głowie, tak zostawiliśmy i teraz będzie zonk jak coś pójdzie nie tak z tymi roletami Witoj Kaśka nie to nie są integro o ile pamietam to te mają nadproze tzw odwrocone L, ja mam rolety nadstawne typu beeclever. Były najpierw osadzane na okna i z nim mocowane w otworze, rewizje mam od srodka domu od spodu. W duzych oknach otwory byly wyzsze o dodatkowe 20 cm, a w zwykłych oknach o 16 cm. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 19.09.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 no!!!!! Jaworzno też po drodze Ale tam to nie mamy znajomych Jakoś fajnie mi się u Ciebie pisze A, u Brazy też (chociaż mało) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts