Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Rubika

Mohag

Recommended Posts

Oj kochani urlopu to ja jeszcze nie widze, a po ostatnich "wiesciach" to chyba w wyznaczonym terminie jednak nie zobacze :-? mamy za malo ludzi na zastepstwa i nasz termin przesuwa sie w dalsze nieznane.... narazie po 15-stym wrzesnia, chyba ze jakis cud nastapi :roll:

Ostatnio zyje w marazmie Rubikowym, nic mi sie nie chce... nawet myslec o nim.

rrmi, jest jak mowilam mozna spokojnie robic z masy sztukatorskiej. Oczywiscie mozna i z masy gipsowej, a nawet ladnie wyjdzie z kleju do kafli, ale trzeba przy tych masach szybko pracowac bo "stygnal" szybko.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rrmi, jest jak mowilam mozna spokojnie robic z masy sztukatorskiej. Oczywiscie mozna i z masy gipsowej, a nawet ladnie wyjdzie z kleju do kafli, ale trzeba przy tych masach szybko pracowac bo "stygnal" szybko.

Dziekuje bardzo :D

Moze pocwicze w garazu , ale raczej nie odpuszcze.

A Wiesz moze czym to jest pomalowane na tym Twoim zdjeciu ?

Mi te wlasnie kolory nawet bardzo pasuja :D

sorrki ale musialam sie wlozyc do wanny :wink:

to jest tak, najlepszy efekt na takich zaprawach wychodzi z naturalnego pigmentu malarskiego w proszku, bo stopniowo rozpuszcza sie w zaleznosci od wilgoci jaka wmieszamy... ale bez krepacji mozesz kupic zwykla baze tz koncentrat w plynie do farb sciennych. Tylko nie rozrabiac go w farbie tylko mieszac z woda az do porzadanego koloru.... nakladac gabka, najpierw jasny kolor, pozniej domieszac wiecej bazy i zrobic te ciemniejsze mazie.

Pomaranczowy z dodatkiem brazu bedzie chyba dobry ale musisz wyprobowac... ten niebieski jest z dodatkiem czerwieni bo z tego co widze to wpada w fiolet w niektorych miejscach.

Co do techniki, to cora bedzie mi nakladac to szpachelka, ale Ona jest miszczem :wink: w szpachelkowym malowaniu obrazow, jakos pedzel nigdy Jej nie pasowal...... ale pamietam jak robilysmy kiedys gipsowe liscie do klejenia, to zeby bylo latwiej, liscie formowalysmy na plycie pilsniowej (na tej gladniej stronie) i pozniej jak juz gora przeschla, to zylka odcinalo sie takiego liscia od plyty. Pod spodem byl jeszcze nie do konca wysuszony, kleilysmy ma bialy klej do gresu. Nie boj sie przy klejeniu ze zostana Ci naprzyklad slady po palcach czy cus... bo bez problemu mozna to wyrownac nakladajac mokrym palcem troche masy. Pozniej bierze sie miekki pedzelek namoczony woda, mazia i po krzyku jakby nigdy sie nic nie stalo. Tylko ze te nasze liscie byly male, bo robilysmy taki ala zielnik scienny i nie wiem czy da sie taka metode zastosowac przy takich duzych powierzchniach.

Jak bedziesz to "dzielo" robic w suchym pomieszczeniu to nie trzeba juz nic nakladac, kurz niby bedzie osiadal ale wystarczy przejechac miekka szczotka do kurzu i jest spoko. W mokrym miejscu tz lazienki, lepiej maznac jeszcze lazura, ale taka wodna coby ja mozna bylo woda rozrobic zeby byla bardzo cienka powloka.

To chyba wszystko... aaaaa jeszcze, jak bedziesz chciala takie ala galezie jak nad lisciami to musisz nalozyc mase na sciane i najlepiej patykiem bambusowym obcietym pod skosem robic te rowki.

e tam nie przesadzaj 8) rozwalkujesz mase na stole, zerwiesz liscia lopianu albo jakiegos innego wiekszego... polozysz na placku masy, odrysujesz patykiem, pozniej tylko wyciac nozem, brzegi obrobic na okraglo mokrymi palcami i liscia masz jak ta lala 8) :lol: reszta to tylko improwizacja i dzielo gotowe :lol:

Kurczę, Mohag, że też ja tę Twoją kuchnię dopiero dzisiaj zobaczyłam (całkiem przypadkiem u MiA & Wojtek) :( . Po dzisiejszej wizycie w IKEA muszę stwierdzić, że te meble są chyba 100 razy ładniejsze do tych, które zamówiłam w niby "Salonie Meblowym" :( .

A kółka do łazienki czaderskie (jak mówi mój synek) :wink: .

e tam nie przesadzaj 8) rozwalkujesz mase na stole, zerwiesz liscia lopianu albo jakiegos innego wiekszego... polozysz na placku masy, odrysujesz patykiem, pozniej tylko wyciac nozem, brzegi obrobic na okraglo mokrymi palcami i liscia masz jak ta lala 8) :lol: reszta to tylko improwizacja i dzielo gotowe :lol:

Chyba jednak mnie przeceniasz :D

Nie dam rady , odpadam w przedbiegach.

Moze next time.

Milego lykendu :D

Kasiu, po czterech latach nie mam im nic do zarzucenia 8) Wyglad jest w miare tradycyjny wiec sie nie przejada :wink: Ogolnie to ja lubie IKEA-e, jedynie meble tapicerowane szukam gdzie indziej bo mi nie podchodza, ale ogolnie nie narzekam a mam dosyc sporo mebli od nich.

rrmi, no jak juz tak mowisz, to moze wstap na poczatku roku szkolnego do plastyka i wywies ogloszenie ze potrzebujesz dwoch prawych rak do takiego czegos :wink:

• 3 weeks później...

Aga dzieki, juz odliczam ... oby do piatku 8)

kze, tu wlasciwie nie chodzi o wene, bo ja kuchnie mam juz rozplanowana od roku :wink: wiem jak bedzie wygodac, z czego bedzie zrobiona, nawet mam ja juz wymierzona ..... tylko nie moge sie zebrac zeby zamowic :oops: ale juz sobie obiecalam ze jak przyjade to ta sprawe zalatwie :lol: