Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawa ma się tak.

W projekcie ściana jednowarstwowa, została zamieniona na dwuwarstwową.

Gazobeton 24 cm + 12 cm.

Natomiast chciałbym docieplić dom styropianem 15 lub mawet 20 cm.

Dom jest posadowiony 4 metry od granicy sąsiada. przy 12 cm te 4 metry zostanie zachowane, przy np 20 odległosć nie wyniesie 4 metry tylko 3,92!!

Jak do tego podejść - czy może to być przyczyną problemu czy raczej nie.

jakie dopuszczalne są granice błędy przy wznoszeniu budynku??

https://forum.murator.pl/topic/59019-docieplenie-pozwolenie-na-budow%C4%99-a-granice-dzia%C5%82ki/

Hey

U mnie już w fazie pozwolenia na budowę doczepili się, że brakuje 20cm. Budynek został przesunięty (dla nas niekorzystnie, bo wyżej i dalej od drogi wjazdowej.

Na etapie wyznaczania domu okazało się, że mamy zapas i to spory do granicy działki(nam wyszło ponad 5m od granicy), więc przesunęliśmy spowrotem dom. Projektant sam pomierzył, zrobił projekt zastępczy i złożył w starostwie i kazał budować po naszemu.

I znowu starostwo się przyczepiło, niestety nie wiem dokładnie o ile cm tym razem (kilka). Doszło do tego, że projektant wezwał na nowo geodetów. Sprawa w toku, ale jak się coś dowiem dam znać.

Moim zdaniem wszystko zależy od urzędnika.

Pozdr.

Ja przy zmianie ścian z 2W na 3W musiałem przeprojektować wymiary zewnętrzne budynku, alternatywą było zmniejszenie pow. mieszkalnej. Co do odległości, to pewnie przy skrupulatnym urzędniku mogą byc problemy z odberaniem budynku.

4. Odległość, mierzona w poziomie, od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego na dachu lub w połaci dachowej do granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż 4 m.

Tyle mówią przepisy. Natomiast co do praktyki (to tak jak dwa palce miedzy - kargulowej) różnie z tym bywa. Zobatrz jak "wpasowano fundamenty w działkę, może przewidziano jakiś margines.

Generalnie przy 12 cm wychodzi mi 4 metry, jednakże jak pytałem kilku znajomych z branży budowalnej (m.in. urząd gminy) to uśmiali się gdy mówiłem o większej szerokości o 1 czy 2 cm. Niektórzy celowo powiększają budynek o 5 czy 10 cm żeby mieć większą powierzchnię.

Problem jest tylko w tym momencie tych chorych 4 metrów...

Mojemu jednemu sąsiadowi się pomyliła ekipa i wybudowali mu dom o 14 szerszy i 8 dłuższy i było bezproblemowo przy odbiorze niby..

A czy można dokonać odbioru przed dociepleniem budynku??

• 9 months później...

A co jest z odbiorem, kiedy geodeta na inwentaryzacji powykonawczej stwierdza, że wymiary zwiększyły się o 28 cm.

Jeśli chodzi o odległość o granicy sąsiada i od drogi jest wszystko ok.

Czy mogą zakwestionować?

Co w takiej sytuacji może być z odbiorem, przecież nic już nie mogę zrobić

Mobby

A co jest z odbiorem, kiedy geodeta na inwentaryzacji powykonawczej stwierdza, że wymiary zwiększyły się o 28 cm.

Jeśli chodzi o odległość o granicy sąsiada i od drogi jest wszystko ok.

Czy mogą zakwestionować?

Co w takiej sytuacji może być z odbiorem, przecież nic już nie mogę zrobić

Mobby

Maglowałem już też ten temat. Podobno ważne są odległości od sąsiada natomiast zmiany wymiarów budynku np. w związku ze zmianą ocieplenie) się nie czepiają przy odbiorze. Tak usłyszałem od forumowiczów.

Mój bydynek rozrośnie się 14 cm w dł. i szer. (zmiana ocieplenia w stosunku do planu zagodpodarowania o 7cm na ścianę).

Chciałem to złatwić jakoś po Bożemu i zadzowniłem do Wydz. Architek. w Starostwie. Powiedziali, że zgodnie PB nie może być odstępstw od planu zagospodarowania działki a co będzie przy odbiorze to moja sprawa....

WIęc zostawiam tak jak jest bo więcej nic nie wykombinuje...za dalego z papierami już zabrnąłem a budowa za 3 tygodnie.

Człowiek cały czas czuje się jak przestępca, albo za mało albo za dużo.

Albo geodeta zrobi błąd , albo budowlańcy, albo racjonalnie inwestor zwiększy gr. styropianu, a to trzeba nadrzucić klejem bo ściana nie trzyma pionu lub inne niedogoności i centymetry się zbierają.

A potem nawet człowiek się nie spostrzeże i 28 cm wychodzi.

Samo życie. Tylko nie wiadomo czy w urzędzie cokolwiek z budowy zrozumią.

Oby przeszło.

Geodeta teoretycznie może mieć błąd w pomiarze w dokładności do 10.cm, a inwestor ? :-?

Mobby

Ja sam na co dzień obsługuję w pewnym sensie klientów. Też mam procedury i teoretycznie mogę być upierdliwcem ale....pracuje w prywtanej zachodniej firmie i nawet jak się czegoś teoretycznie nie da to sugeruję możliwe rozwiązania i zawsze jakoś staram się pomóc klientowi.

Mam nadzieję, ze ta przemiła pani, z jaką rozmawiałem sama kiedyś trafi na takiego urzędnika jak ona.

Wydaje mi się, że prawo prawem ale w obecnych czasach jak trzeba walczyć o materiał ludzie dość często zmieniają technologię budowy ścian i docieplenia po otrzymaniu pozwolenia.

Nie oczekuje, że przez telefon urzednik mi powie abym olał PB i budował jak mi się podoba ale wystarczy chyba jak urzednik by powiedział, że z doświadczenia wie, że nie powinienem się martwić (lub martwić się powinienem).

Pani dała mi jeszcze jedną dobrą radę: powiedziała abym zadzwonił w tej sprawie do nadzoru budowlanego :wink: