Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycinanie otworu w zamontowanych panelach

Recommended Posts

Witam

Czy ma ktoś może mądry sposób na wycięcie w ułożonych panelach kwadratu (prostokąta) bez rozkładania podłogi - dodam że otwór powinien by wycięty jak najdokładniej. Próbowałem to zrobić kiedyś gumówką z założoną cienką tarczą diamentową - śmierdziało dymiło ale dało radę (zakładam że jastrch można troszke uszkodzi. Problem tylko w rogach występuje bo trzeba było robić nacięcia poza obrys prostokąta. Teraz potrzebuje zrobić to dokładniej. Ma ktoś może jakiego pomysła?

Tyle ile da radę wspomnianym sposobem. W rogach nawiercić otwory cienkim wiertłem pozostała część wiekszym wiertłem. Jeśli zależy Ci na idealnych krawędziach mozna ostrym dłutem wyrównać. Pracochłonne, lecz skuteczne.

Pozdrawiam

Z tych co widziałem to większość ma regulowany skok.

Fakt że może nie aż tak mały.

Można by wyciąć otwór okrągły za pomocą takiej piłki zakładnaej na wiertarke i potem reszte dociąć innym narzędziem.

Tak jest - urządzenie Dremel'owate z mała tarczą może działać (do wykończenia

Witam

Czy ma ktoś może mądry sposób na wycięcie w ułożonych panelach kwadratu (prostokąta) bez rozkładania podłogi - dodam że otwór powinien by wycięty jak najdokładniej. Próbowałem to zrobić kiedyś gumówką z założoną cienką tarczą diamentową - śmierdziało dymiło ale dało radę (zakładam że jastrch można troszke uszkodzi. Problem tylko w rogach występuje bo trzeba było robić nacięcia poza obrys prostokąta. Teraz potrzebuje zrobić to dokładniej. Ma ktoś może jakiego pomysła?

Rogi kwadratu/prostokątu nawiercam wiertłem fi2, linie proste wycinam frezarką ręczną. I będzie idealnie bez używania dłutka. :wink:

P.S.

Jastrych i podkład bez uszkodzeń - głębokość frezowania można ustawić. :D