suzukis 08.08.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Witam. Mam pytanie: Czy montował ktoś nowe drzwi do starych futryn w blokach? Bloki są z Łodzi, a futryny grube metalowe (teraz zauważyłem, że w większości mieszkań futryny są cieńsze i zawiasy też mniejsze, a u mnie to wszystko jest bardzo stare - myślę, że koło 15-20 lat) na początku chciałem wymienić klamki, ale cięzko je dopasować do tych zabytków PRLu i w końcu zdecydowałęm się na wymianę całych drzwi - chciałem kupić jakieś w casto, albo praktikerze, ale nie jestem pewien czy będą pasować. Jak ktoś miał podobny problem to proszę o odpowiedź, szukałem na forum, ale nie znalazłem podobnego tematu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEda 08.08.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Moje doświadczenia są takie, że tanie rozwiązanie cieszą w chwili płacenia ale gdy człowiek trochę się odkuje i po 2-3 miesiącach siedząc w mieszkaniu jak już wszyscy śpią pomyśli sobie dopłaciłbym po 50-80zł do wspomnianych drzwi (za futrynę) i miałbym komplet - to szlak trafia i myśli jaki to jest głupio cwany. Jeśli chodzi o wyjęcie metalowej futryny z muru to robi się to bez kucia tzn. szlifierką kątową przecinasz w samym środku krótki bok futryny metalowej (ten równoległy do sufitu) i wyrywasz ją. Przy takim rozwiązniu kupisz standartowe drewniane drzwi z futryną w jakimś hipermakecie budowlanym 250-300zł albo ciut taniej jak się załapiesz na jakąś promocję. Koszt może być zliżony jeśli zechcesz dorabiać same skrzydła drzwi do starych futryn (jak u krawca szycie na miarę). BYć może rozminąłem się z intencją Twojego zapytania ale tak postawiony problem dał mi to prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEda 08.08.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 przepraszam w tym poście niechcący jeszcze raz to samo (powyższe) wysłałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 08.08.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Mnie naprawdę nie zależy na futrynach...muszę koniecznie wymienić drzwi w bloku oddanym pod koniec lat 80 czy da radę bez wymiany futryn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEda 08.08.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 pewnie, że da tylko chciałbym zwrócić uwagę trudność i czasami znaczny koszt w dorobieniu skrzydła do starej futryny jeszcze trzeba jeszcze przyjechać obsadzić dopasować zamek, klamkęCoraz mniej prawdziwych stolarzy ci co teraz są to tylko potrafią wycinać formatki z płyty wiórowej pod meble do zabudowyPytanie do Edzia Jak widać po forum jeżdzę jeszcze z zielonym liściem odpowiadałem suzukis na posta a Ty Edzia zapytujesz mnie jakbym to ja Tobie odpowiadał i co to znaczy moderator oraz dobry duszek forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 08.08.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Bo zaproponowałeś wymianę futryn.A ja chcę tylko same drzwi wymienić i to nie na takie robione przez stolarza a na kupione np. w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzukis 08.08.2006 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Dzięki za zainteresowanie Futryn nie chcę wymieniać nie dlatego, że szkoda mi kasy tylko dlatego, że to dużo roboty chyba jest i dużo bałaganu. Co do tych starych futryn to są to niby standardowe wymiary (łązienka 70 i pokoje 80), ale obawiam się (sądząc po długości śrób dołączonych do nowych klamek, które sobie zakupiłem), że nowe drzwi są grubsze (nie wiem jaka jest standardowa głębokość felcu, ale moje futryny mają koło 2 cm, a teraz pewnie jest więcej) i mogą się niedomykać, no i jeszcze problem tych innych zawiasów - ale to chyba łatwo można zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEda 08.08.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 w sklepie pewnie będzie trudno znaleźć coś pasującego ale to jedynie tylko nakład czasu który nalezy sobie zarezerwować na bieganie z miarką. Jeszcze jedna uwaga czy to co będzie wymiarowo pasowało będzie wizualnie odpowiadało stylowi mieszkaniaPotrzebne też będą narzędzia strugi, dłuta lub osoba która to wszystko obsadzi.Radziłbym również umówić się ze sprzedawcą na ewentualny zwrot. Ale to może wszystko strachy na lachy i tylko się mądrze gdyż ktoś w Polsce powiedzaił, że Polacy w 90% nie potrzebnie się martwią bo właśnie 90% czarnych scenariuszy nie spełnia się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEda 08.08.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 znowu to samo wysłałem - jak się kasuje całe wypowiedzi tak by nie było śladu zakładając, że jestem ostatni[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts