Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o radę bardziej zaprawionych w boju "budowniczych" - czy w garażu dwustanowiskowym planować jedną dużą bramę czy dwie pojedyncze?

Bardziej podoba mi się jedna brama ale nie wiem czy się potem nie trzeba specjalnie gimnastykować w środku żeby ustawić tam dwa auta bo przecież nie zmieszczą się jedno obok drugiego w świetle bramy. A może to nie jest wcale takie uciążliwe? A może jednak więcej zalet mają dwie oddzielne bramy? Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w tej kwestii.

A może jeden garaż plus wiata? Czy widział już ktoś może taki projekt albo realizację?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/59031-gara%C5%BC-dwustanowiskowy-jedna-brama-gara%C5%BCowa-czy-dwie/

Ja jeszcze garażu nie mam, ale będą dwie bramy. Widzę u brata jedną dla dwóch stanowisk i przy zbyt płytkim garażu jedna brama to niepotrzebne trudności w parkowaniu. :-? Jak da się głęboko wjechać i garaż jest szeroki, to wystarczy jedna brama.

Bardziej podoba mi się jedna brama ale nie wiem czy się potem nie trzeba specjalnie gimnastykować w środku żeby ustawić tam dwa auta bo przecież nie zmieszczą się jedno obok drugiego w świetle bramy. A może to nie jest wcale takie uciążliwe? A może jednak więcej zalet mają dwie oddzielne bramy? Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w tej kwestii.

A może jeden garaż plus wiata? Czy widział już ktoś może taki projekt albo realizację?

Brama jedna, ale 5 a nie 3,5 m. I garaż 6 X 6 m.

Jeśli bedą problemy z parkowaniem, to raczej przy podwójnej bramie.

Przy tej możesz swobodnie parkować 2 Mercedesy 600 i wysiąśc z nich z obu stron.

A tak, jak już Twój facet podjedzie w ulewę czy zawieję pod garaż, to przed wjechaniem musi Cię pogonić przez ten deszcz/śnieg, bo jak wjedziecie oboje - to ktoś z Was będzie miał problem z wyjsciem z samochodu (albo drzwi obite!) .

Jest jeszcze mnóstwo innych zalet. - łatwość manewrowania w garażu, jeden pilot , jeden naped który troche kosztuje itd.

Koszt 2 bram też napewno znacznie wyższy!

Dopłacać za utrudnienie sobie życia???

A pomysłu z wiatą bym nie polecał.

Jak Cię stać na garaż 4 x 6 to dasz rade i na 6 x 6 m.

Tak mam i nie żałuję a moi sąsiedzi mają dwie bramy które z 2 napedami kosztowały ich wiecej i żałują.

Pozdrawiam.

Doładnie tak jak mówi Eskimos, ja też mam jedną 5 m , śmiało wjeżdzaja dwa autka i jest pełen luz a z dwiema bramami juz trzeba uwazac na słupek po środku co by po jednym głębszym nie przesunąc ...:)
Ja myślę że lepiej dwie bramy. Chyba wychodzi taniej. Chyba. Łatwiej umyć w garaży jeden samochód nie chlapiąc drugiego

No nie wiem co wyjdzie taniej?

Policz:

- 1 napęd, czy 2 napedy?

- 1 większa brama, czy 2 mniejsze + słupek między nimi?

I chyba piszesz o dwóch bliźniaczych garażach a nie o jednym podwójnym. To ci dojdzie jeszcze kawał nikomu nie potrzebnej ściany pomiędzy garażami.

A co z wejściem do nich. Tylko z dworu? A jesli z domu to jak? Jeden garaż przejsciowy? To dojdą jeszcze 1 drzwi. No i potrzebne miejsce na ich orwieranie. Ponadto garaż 3 x 6 m. to ciut za wąsko.

A mycie samochodu w garażu? Co to za pomysł? Garaż to nie myjnia!

Zwłaszcza jak ma się działkę.

Pozdrawiam.

A my mamy dwie bramy. Kalkukacja była tańsza. Fakt - dwa napędy, słupek (który podtrzymuje nadproże). Za to skrzydła przy podnoszeniu mniej się odkształcają, przez co powinny być trwalsze. Znajomemu po kilku latach eksploatacji szeroka brama po prosty się wygięła i nie chciała działać. No i nie trzeba wietrzyć całego garażu, żeby wstawić jedno auto.

Podsumowując - szkoły są dwie.

Ja mam dwie bramy dwa napedy itd. Drożej ale gdy prądu zabrakło to moja żona spokojnie podniosła a sąsiadka swojej dużej nie. No i nie pokazuję wszystkim wokoło przy otwieraniu co mam w środku. Problem mam tylko ze zbyt dużum pilotem.
Ja mam dwie bramy dwa napedy itd. Drożej ale gdy prądu zabrakło to moja żona spokojnie podniosła a sąsiadka swojej dużej nie.

Pewnie sąsiadka nie miała sprężyn przeciwskrętnych...

Moją 5m bramę mogę podnieść jedną ręką. Żona też dała radę, z tym że dwoma. Tak więc nie ma problemu z brakiem prądu.

Natomiast racja, przez szeroką bramę lepiej widać co w środku. Ale czy kogoś interesuje moja kosiarka, łopata itd. ? Wszystko zależy jaka okolica. U mnie to nie jest problemem.

No nie wiem co wyjdzie taniej?

Policz:

- 1 napęd, czy 2 napedy?

- 1 większa brama, czy 2 mniejsze + słupek między nimi?

I chyba piszesz o dwóch bliźniaczych garażach a nie o jednym podwójnym. To ci dojdzie jeszcze kawał nikomu nie potrzebnej ściany pomiędzy garażami.

A co z wejściem do nich. Tylko z dworu? A jesli z domu to jak? Jeden garaż przejsciowy? To dojdą jeszcze 1 drzwi. No i potrzebne miejsce na ich orwieranie. Ponadto garaż 3 x 6 m. to ciut za wąsko.

A mycie samochodu w garażu? Co to za pomysł? Garaż to nie myjnia!

Zwłaszcza jak ma się działkę.

Pozdrawiam.

Mój sąsiad ma taki fajny garaż dwustanowiskowy z dwoma bramami. Pomiędzy bramami pomieszczenie gospodarzce i jeszcze te garaże mają poddasze. Ludzie czasem mylą ten garaż z domem

Dla mnie - tylko brama 5m i garaż na dwa auta 6 x 6 . Ja wjeżdżam pierwsza, a potem mój ślubny usiłuje się zmieścić swoim autkiem na placu, jaki zostawiłam....nie pamiętam, zeby się nie zmieścił....

Najważniejsze, to wrócić wcześniej do domu... :lol:

pozdrawiam,

gaga2