Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błędy konstrukcyjne w projekcie

mago

Recommended Posts

W zakupionym powtarzalnym(gotowym) projekcie są ewidentne błędy konstrukcyjne dachu.Dachu nie mozna wykonac według projektu ponieważ grozi to jego zawaleniem.Chodzi o rozwiązanie konstrukcyjne lukarn i koszowych.W projekcie nie są niczym podparte,wiszą w powietrzu.Dach przewidziany ponoc pod dachówkę cementową.Sam konstruktor po obejrzeniu na budowie i porównaniu z projektem stwierdzil,ze są błędy.Zestawienie elementów więżby w projekcie nie odpowiada konstrukcji dachowej. :evil:

Czy ktoś z Was miał tego typu przygody i jak rozwiązał tę kwestię :-? [/b]

Mialem jako wykonawca , popatrzylem w projekt , popatrzylem w budynek i wiedzialem , ze sie moze zawalic , co zostalo pozniej potwierdzone .

Zdarzaja sie tez niewykonalne fragmety konstrukcji , zle rozstawy krokwi , zle przekroje krokwi , murlat , platwi , zle dopasowana scianka kolankowa do rodzaju wiezby , brak rysunkow szczegolowych , bledne nachylenie polaci , okapy na roznych poziomach mimo , ze projekt sugeruje , ze sa na tym samym poziomie i duzo , duzo innych bledow.

Chyba dlatego brak rysunków szczegółowych w projekcie ,zeby zatuszować niedoróbki projektowe :evil:

Jeśli niewykonalne fagmenty konstrukcji dachu-to co dalej?Improwizacja?Dobra ,fachowa ekipa?A co z projektantem? :cry:

jarpol zna sie na przepisach bardzo dobrze i twierdzi, ze

... do 31 grudnia 2002 roku inwestor nie mial mozliwosci sciagniecia od wykonawcy robot i kierownika budowy naleznosci za spartolona robote budowlana czy od architekta za wadliwie wykonany projekt gdzie przy wchodzeniu po schodach nalezy sie w pas klaniac aby glowa nie uderzac w strop. Od 01 stycznia 2003 roku jak zaczela obowiazywac ustawa o Izbach Inzynierow kazdy wykonujacy samodzielne funkcje techniczne w budownictwie a majacy czlonkowstwo w izbie jest ubezpieczony od odpowiedzialnosci cywilnej na danej budowie do kwoty 210.000 pln czyli jesli cos spartoli to mozemy my inwestorzy bez zadnych zbednych klotni z nim odebrac za to pieniazki od ubezpieczyciela. ...

mago - udaj sie do Izb i niech Ci powiedza gdzie ubezpieczyli te niedojde - projektanta ... a potem do ubezpieczyciela z projektem, niech płacą za oferme ...:wink:

jarpol zna sie na przepisach bardzo dobrze i twierdzi, ze

... do 31 grudnia 2002 roku inwestor nie mial mozliwosci sciagniecia od wykonawcy robot i kierownika budowy naleznosci za spartolona robote budowlana czy od architekta za wadliwie wykonany projekt gdzie przy wchodzeniu po schodach nalezy sie w pas klaniac aby glowa nie uderzac w strop. Od 01 stycznia 2003 roku jak zaczela obowiazywac ustawa o Izbach Inzynierow kazdy wykonujacy samodzielne funkcje techniczne w budownictwie a majacy czlonkowstwo w izbie jest ubezpieczony od odpowiedzialnosci cywilnej na danej budowie do kwoty 210.000 pln czyli jesli cos spartoli to mozemy my inwestorzy bez zadnych zbednych klotni z nim odebrac za to pieniazki od ubezpieczyciela. ...

mago - udaj sie do Izb i niech Ci powiedza gdzie ubezpieczyli te niedojde - projektanta ... a potem do ubezpieczyciela z projektem, niech płacą za oferme ...:wink:

brzoza-dzięki za pokierowanie,chyba skorzystam z tej drogi :)

Może wiesz czy będą mi potrzebne jakieś faktury do udokumentowania,czy wystarczy sam projekt :-?

" ...Zakres ubezpieczenia obowiązkowego OC inżynierów budownictwa

Zakres podmiotowy

Na wstępie należy przypomnieć, że obowiązek ubezpieczenia OC został ustawowo nałożony na wszystkie osoby pełniące samodzielne funkcje techniczne w budownictwie. Członkami izby, a zarazem ubezpieczonymi w umowie ubezpieczenia są wyłącznie osoby fizyczne...."

"... do wypłaty odszkodowania z ubezpieczenia obowiązkowego nie wystarczy stwierdzenie samego faktu powstania szkody. Należy zbadać czy do powstania szkody doszło w związku z pełnieniem funkcji przez ubezpieczonego oraz czy można mu przypisać – ogólnie rzecz biorąc – niezachowanie należytej staranności (np. niewłaściwe działanie, popełnienie zaniechania, podjęcie błędnej decyzj) lub nienależyte wykonanie zobowiązania. Oczywiście dokonanie takiej oceny możliwe jest dopiero po szczegółowej analizie danego stanu faktycznego i prawnego, a więc jedynie w konkretnych okolicznościach danej sprawy. Temu celowi właśnie służy likwidacja szkody przez zakład ubezpieczeń. Na podstawie różnych źródeł dowodowych - ubezpieczyciel m u s i zbadać czy ubezpieczony ponosi odpowiedzialność za szkodę...."

http://www.hanzabrokers.pl/?id_dz=16&id_news=24

mago - z tego co napisano wyzej wynika ze to ubezpieczyciel musi !!! zbadać czy ubezpieczony ponosi odpowiedzialnosc za szkode !

podobny problem- jak Ty - miał Dakmar ...

W IZBIE chcieli abym dostarczył dowodów- obłęd

Powiedziałem aby przyjechali i sobie zobaczyli. Usłyszeli ode mnie, że to ich problem, to oni wpisali na listę człowieka "niegodnego"

Czekam na ich reakcję, jeżeli nie będzie to doniose na nich :lol:

Myślę, że mnie może już być tylko lepiej. Staram się tłumaczyć żonie, że mogło być gorzej. Gdyby dach się zaczął walić a na poddaszu-glazury, wykładziny itd dopiero byłby problem

w Izbach "chcieli zeby im dostarczyc dowodów" :lol:- czyli przywieźć im dom na miejsce albo kierownika w klatce ???!!!! :o na jakiej podstawie ONI coś mogą chcieć ?? bezczelni !!! :evil:

w Izbach na ogół siedza stare pryki, którym nie chce sie ruszyc tyłków i sprawdzic co ich podopieczni wyczyniają na budowach, dlatego próbuja róznych sztuczek zeby zepchnąć udowodnienie winy na inwestora !!!

nie dawaj im sie robic w ... zgłoś fakty i żądaj odszkodowania !

gdyby cos kombinowali - postrasz ich prokuratorem ... :wink:

pzdr

trzeba i buble wyeliminowac i wyegzekwowac cos za co sie płaci - utrzymanie Izb Inzynierów i ubezpieczenia Panów Projektantów - opłaca inwestor, płacąc wywindowane przez to niebotycznie stawki - nie majac na dodatek wyboru - mimo ze jest wolny rynek - musi kupowac wyłacznie projekty od tych którzy sie zrzeszyli w majacych "przywilej" i monopol na zrzeszanie Izbach i ubezpieczczyli w majacym również "przywilej" i monopol na ubezpieczanie projektantów ubezpieczeniodawcy !!! :evil: wiec nadszedł czas zeby ci panowie wreszcie to pojęli, ze nos nie jest dla tabakiery ... tylko tabakiera dla nosa ... jesli zgarnia sie kase to trzeba ponosic konsekwencje partactwa !

Powodzenia mago !

daj znac jak poszło ...

pzdr

• 2 weeks później...

Jak na razie to konstruktor zadzwonił do mnie z pytaniem czy ja chcę ,zeby zjawił się na mojej budowie i czy dach jest zrobiony.Ja ,ze owszem dach jest gotowy a on na to ,,,,,ze jeśli chcę to może przyjechać ale za przyjazd bierze 200 zł.Oczywiście dowiedzial się ,ze nie zapłacę nawet złotówki.To trzeba miec tupet........dach zrobiony bez projektu i ja mam go zapraszac po to aby zobaczył czy ekipa potrafila zrobić to co on spartolił i czego nie potrafił zaprojektować ani rozwiazać problemów na budowie. :o :o :o :o :o :o :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: to dopiero bezczelność.

Przecież to on nam powinien teraz zapłacić za spartolony przez niego projekt

dachu,nie licząc odszkodowania za dodatkową więżbę i wiele innych....