Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

muzykoterapia

Ella

Recommended Posts

• Odpowiedzi 266
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Zmarły 4. lipca....

W dniu 4.07.2003., w wieku 58 lat, odszedł z tego świata Barry White, najcieplejszy głos współczesnego soul'u. Krążyła o nim anegdota, że ma największą gromadkę "swoich" dzieci, ponieważ jego piosenki działały bardzo zmysłowo na ludzi...

"You're the first, the last, my everything"

R.I.P.

Troszke odchodzac od tego smutnego tematu, chcialam wam napisac, ze jednym z moich ulubionych motywow muzycznych jest "Mack the Knife" Weilla. Jest swietne nagranie Sonny Rollinsa ( po prostu super!), poza tym tez swietnie jest to grane jako glowny motyw przewodni w angielskim filmie "Swing" ze znakomicie spiewajaca wokalistka Lisa Stansfield.

A Concerto de Aranjuez jest wykonywane w innym angielskim filmie Orkiestra.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Z zupełnie innej beczki: Hemi Sync - produkcja The Monroe Institute.

http://www.monroeinstitute.org

Nagrania zawierają podkład odpowiednio dobranych częstotliwości, mający wpływ na pracę mózgu. W zależności od tych częstotliwości ułatwiają relaks, koncentrację, pomagają zasnąć itp, itd.

To nawet działa.

A idea jest na tyle prosta, że mając podstawowe informacje na ten temat i parę programów komputerowych do obróbki dźwięku, można (co sam robiłem) dodawać takie "podkłady" do dowolnie wybranych przez siebie nagrań...

Z tym, że oryginalny Hemi Sync - no cóż, tam, w Instytucie, siedzieli nad tym latami wydając mnóstwo $$$ na badania...

http://www.hemi-sync.com/

Jest to drogie i trudno dostępne, ale... oczywiście, można to ściągnąć z sieci (Kazaa & Co.)

Piku33, ale w takich nagraniach ważne jest chyba (m. in.)zakres częstotliwości, a w plikach MP3 chyba nie "przemycą" się takie subtelności?

Ciekawostka...: oddziaływanie na mózg dudnienień różnicowych o częstotliwości mniejszej niż 3Hz...

Ale JAK mają one dotrzeć do mózgu, jeśli ŻADEN sprzęt audio takich częstotliwości NIE PRZETWORZY :o !!!

Specjalnie przejrzałam papiery mojego domowego sprzętu oraz dodatkowo kilkanaście numerów periodyków Audio i HiFi, gdzie są prezentowane modele z najwyższej półki (takie za kilkadziesiąt, czy nawet kilkaset tys.zł).

Piku33, to jest po prostu niemożliwe!

Wygląda na to, że ktoś robi kolosalny biznes, nabijając ludzi w butelkę... :evil:

Mbz, Koncerty Kayah i Ricky'ego mam nagrane, ale jeszcze nie miałem czasu obejrzeć. O Skaldach i Gothan Project zapomniałem, i cholernie żałuję, bo pierwszych uwielbiam, a drugich nie znam, a z opisów prasowych wyglądało, że warto... :cry:

Kayah to chyba moja ulubiona polska wokalistka, może obok Edyty Bartosiewicz; najbardziej lubię jej LP "Kamień" - płyta bardzo kobieca, piękna, co parę miesięcy słucham jej po kilkakroć :roll:

Ella, coś pamiętam, że te dźwięki mają odrobinę wyższą częstotliwość, ale i tak racja jest po Twojej stronie - najlepszy sprzęt w moim zasięgu finansowym zaczynał pasmo chyba od 16 Hz...

inna rzecz, czy to ktoś w wieku dojrzałej młodzieży :D usłyszy ?

Co do muzyki, myślę że to dodatkowo jest działanie określonym dźwiękiem, jednostajnym, bardzo zbliżonym do fal w mózgu [różnych w różnych stanach emocjonalnych].