mbz 01.09.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ponury63, w takim razie czekam az obejrzysz:) Tego pierwszego koncertu (Skaldow i Gothan ) nie ogladalam, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 01.09.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 No, niezle, mamy juz druga strone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 01.09.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 A teraz wlasnie sobie slucham Diany Krall "Live in Paris" z jednym z moich ulubionych standardow "Fly Me to the Moon" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 01.09.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 A wlasnie, "Fly Me to the Moon" nasunelo mi pomysl, zeby jakos zebrac filmy, w ktorych jest jakis motyw jazzowy , no i filmy o jazzie. Ella, TommyT, Ponury, licze na Was bardzo! Zaczynam: "Afera Tomasza Crowna" - przez caly film jazz, na koniec Sting spiewa "Windmills of your heart" (miodzio ) "Sabrina" - podobnie i tez na koncu Sting, piosenka zaczyna sie "In the Moonlight" (nie wiem, tylko czy taki jest tez tytul) "Oczy aniola" - trebacz jazzowy po utracie rodziny zaczyna nowe zycie, ale w pewnym momencie bierze trabke do ust i gra "Nature boy" "Rundka dookola" - glowny motyw przewodni -"Fly me to the moon" "Swing" - gl. motyw - "Mack the Knife" "Siesta" - z muzyka M.Davisa "Polnoc w ogrodzie dobra i zla" z filmow o jazzie: "Bird" "Trabka Clifforda Browna" "Cotton Club" "Honky Tonk Man" Dopisujcie prosze, bo baaardzo lubie ogladac i sluchac rownoczesnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 01.09.2003 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ella, coś pamiętam, że te dźwięki mają odrobinę wyższą częstotliwość, ale i tak racja jest po Twojej stronie - najlepszy sprzęt w moim zasięgu finansowym zaczynał pasmo chyba od 16 Hz... inna rzecz, czy to ktoś w wieku dojrzałej młodzieży usłyszy ? Co do muzyki, myślę że to dodatkowo jest działanie określonym dźwiękiem, jednostajnym, bardzo zbliżonym do fal w mózgu [różnych w różnych stanach emocjonalnych]. Ponurku , ja niczego nie zmyśliłam - to jest dokładny cytat: "...dudnienia różnicowe o bardzo niskich częstotliwościach (mniejszych niż 3 Hz ), dają wrażenie ruchu źródła dźwięku w przód i w tył." To jest w podrozdziale: "Hemi-Sync...stereofoniczne słuchawki douszne czy głośniki". A co do fal mózgowych, itp....hmmm ... tak się składa, że z neurofizjologią mam trochę wspólnego zawodowo... I już w pierwszych zdaniach, które tam na ten temat przeczytałam, znalazłam kilka merytorycznych błędów... Nie chcę w tym wątku tego rozwijać, bo to nie na temat, ale w razie potrzeby służę wyjaśnieniami . Generalnie - wyraziłam w mojej poprzedniej wypowiedzi dość dosadnie, co o tym wszystkim myślę i podtrzymuję to w całej rozciągłości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 01.09.2003 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Mbz , dodaję "Just friends" z fantastyczną muzyką Ch. Parkera . Jak pomyślę, to może potem jeszcze coś dorzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 01.09.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 No pięknie Mbz, większość dzieł wymieniłaś i co my teraz mamy zrobić? Rosemary's Baby, Matnia i Nóż w wodzie.... jakoś tak wyszło, że tylko Polański i Komeda. Pamięć ma zawodna, wiec szukałem jeszcze, no i znalazłem, może Wam się spodoba: Krzysztof Komeda Z innych - mój ulubiony Koyaanisqatsi z onirycznymi dźwiękami Philipa Glassa, i "Świadek mimo woli" [body double] Briana de Palmy - tam jest piękny motyw, kiedy główny bohater podgląda sąsiadkę [idiotycznie to się czyta, ale obejrzyjcie i posłuchajcie koniecznie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 01.09.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ella, jakżesz bym śmiał zarzucić Ci zmyślanie??!?? Ot, nieporozumienie, ja myślałem o "falach alfa" http://www.zb.eco.pl/zb/48/matela1.htm , które mają 8 - 12 Hz, i są nagrania wykorzystujące tę technologię. Czy jest to hochsztaplerka, czy nie, nie mogę się wypowiadać. Kiedyś prowadziłem "doświadczenia" na sobie [Karbo, Kopmeyer - znasz na pewno], i do stanu głębokiego odprężenia wykorzystywałem muzykę Tangerine Dream... też było bardzo A w tym wątku tylko wyraziłem swą niewiarę w możliwość przeniesienia takich niuansów w pliku MP3... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 01.09.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ponury , na pewno nie wiekszosc, na pewno tylko drobna czastke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 02.09.2003 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Acha, Glass zrobił jeszcze (m.in.) muzykę do filmów:"Godziny" i "Kundun" Już gdzieś pisałem... Michael Nyman "The piano" http://obrazki.babiniec.pl/Audio/nutki1.gif Mbz, troszkę rozciągnąłem temat... wybaczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 02.09.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Wybaczam, wybaczam A mi przypomnialo sie jeszcze: "Dingo" z muzyka Milesa jeszcze seriale: "Sex w wielkim miescie" - gdzie bohaterka glowna czesto chodzi do klubow jazzowych, a w ktorejs serii ma romans z muzykiem "Dotyk aniola", w ktorym glowna role gra Della Reese, piosenkarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TommyT 02.09.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Mo' better blues - przepiekna muzykaSwingers - swietny soundtrack ze swingiem i r'n'r Siesta- wprawdzie byl juz ten film wymieniany ale go uwielbiam, a muzyke jeszcze bardziejangielskie i amerykańskie seriale z lat 70-80- szczególnie sensacyjne, motywy funkowo-jazzowe, pyszotaBlues Brothers i Blues Brothers 2000- bez komentarzafilmy Spike Lee- mozna liczyć na dobre kino i niezą muzykęGhostdog- sporo rapu i nie tylkohmm... jeszcze pomyślę...tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.09.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Ella, Ponury: widzę, że nie zrozumieliście do końca idei hemi-sync.. Żadna aparatura nie przniesie, bo i nie może, częstotliwości 3 czy 16 Hz. Żeby wywołać te dudnienia różnicowe, używa się jak najbardziej "zwykłych" tonów. Do lewej słuchawki 400 Hz, do prawej 407 - i masz dudnienia różnicowe 7 Hz. Fala Theta.. Analizowałem oryginały z TMI (mam parę takich) i tam te częstotliwości są wielokrotnie ponakładane i zmieniają się bez przerwy. W dobrze zrobionym mp3 na ogół to nie ginie. Mam trochę hemi-syncu z sieci i na ogół działa. Potraktowałem sobie programem komputerowym (Cool Edit - ma funkcję Brainwaves) Oxygene (J.M. Jarre - jedna z moich ulubionych płytek). Zrobiłem tak, że częstotliwość schodzi sobie płynnie od chyba 10 Hz (Alfa) do 5 Hz (niski zakres Theta) - usypia doskonale... Tak w ogóle kompresja i przetwarzanie dźwięku to od lat moje hobby (tylko teraz czasu na to nie ma, bo budowa...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.09.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 A co do fal mózgowych, itp....hmmm ... tak się składa, że z neurofizjologią mam trochę wspólnego zawodowo... I już w pierwszych zdaniach, które tam na ten temat przeczytałam, znalazłam kilka merytorycznych błędów... Nie chcę w tym wątku tego rozwijać, bo to nie na temat, ale w razie potrzeby służę wyjaśnieniami . Generalnie - wyraziłam w mojej poprzedniej wypowiedzi dość dosadnie, co o tym wszystkim myślę i podtrzymuję to w całej rozciągłości... Piszą, niestety, mniej niż wiedzą, a czasami świadomie... chrzanią bzdury Siedziałem na paru listach dyskusyjnych, no i siedziałem godzinami nad tymi nagraniami, usiłując je rozpracować. Sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana niż to, co piszą.. no i oczywiście konkurencja nie śpi. PS. Jak ktoś chce się pobawić "bezkosztowo", polecam BrainWave Generator - były do niego "presety" z przebiegami częstotliwości z TMI, niestety, na żądanie Instytutu zostały usunięte ze strony BWGena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 02.09.2003 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Piszą, niestety, mniej niż wiedzą, a czasami świadomie... chrzanią bzdury Piku33, nie bardzo zrozumiałam, kto jest adresatem tego zdania - czy byłbyś łaskaw to uściślić? Pytam, ponieważ zacytowałeś moją wypowiedź - jak mam to rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 02.09.2003 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 .................................................................................................... Domeną tego wątku było do tej pory ( i mam nadzieję, że tak zostanie) radosne i kulturalne dzielenie się doświadczeniami. To oczywiście nie znaczy, że musimy być jednomyślni - różnice są interesujące i ubogacające. Ale na pewno odmienne poglądy w jakiejś kwestii nie mogą być powodem niekulturalnych uwag...... Konfrontacja odmiennych opinii to szansa na wycieczkę poznawczą, która poszerza horyzonty i po której ostatecznie zawsze można bezpiecznie wrócić do domu... (A gdyby tak siedzieć w domu bez przerwy, to byłoby chyba trochę nudno...) .................................................................................................... NO I WYSZŁO Z TEGO MOTTO (trochę górnolotne, ale nie odmówicie mu chyba swoistego wdzięku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 02.09.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Oj, Ella, mi sie wydaje, ze Pik sie z Toba zgodzil i wyrazil opinie na temat wlasnie tych, co pisza te bzdury, o ktorych Ty czytalas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 02.09.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 A z filmow to kolacze mi sie jeszcze pare gangstersko-mafijnych, bo przeciez w tamtej epoce krolowal jazz tylko, ze nie pamietam tytulow, ale jak mi sie przypomna to dopisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 02.09.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Ella, a o czym jest film "Just friends"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 02.09.2003 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Ojejku, ale się porobiło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts