mbz 20.10.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 wlasnie, zlozmy stanowczy protest przeciwko opuszczeniu nas przez zalozycielke tego watku Ello - wroc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 21.10.2003 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 ................ Stawiam się na wezwanie................ Jak to miło, że o mnie pomyśleliście ............ Dzięki ! Nie było mnie tu całe wieki.... ale dzisiaj odebrałam chyba telepatycznie Wasze zaproszenie... W ostatnim czasie zasilałam frekwencję pewnego oddziału szpitalnego... Muzyka ucichła razem z moją energią i entuzjazmem... Ale już powoli wracam do formy... i do Muzyki - widzę, że w moim przypadku tworzą one nierozerwalną jedność... Cóż, muzykoterapia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 21.10.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Cieszę się. że sprawczyni tego wątku wróciła tutaj i wraca do formy. Będzie nam chyba teraz szczególnie potrzebna. Za oknem ziąb i o szyby deszcz dzwoni, pogoda ...iście jesienna a w obronie przed jesienną chandrą najlepiej pomaga muzyka...Słucham sobie teraz muzyki instrumentalnej rodem ze słonecznej Grecji dźwięki bouzouki pobudzają wyobraźnię i przenoszę się myślami do małych, przytulnych tawern, słonecznych plaż i echch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 21.10.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 To ja nieco z innej beczki. Kto lubi bluesa, nie powinien ominąć okazji. Pojutrze (23.10) w Lublinie zaczyna trasę John Brodway Tucker - z m.in. Wojciechem Karolakiem i Leszkiem Cichońskim. Więcej szczegółów i trasa koncertów:http://www.blues.pl/ a próbka jego muzyki to: http://www.bluemovierecords.com/audio.html (żeby nie było, że sprzedaję kota w worku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 23.10.2003 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Cieszę się. że sprawczyni tego wątku wróciła tutaj i wraca do formy. EDZIU - dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 23.10.2003 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 (23.10) w Lublinie zaczyna trasę John Brodway Tucker - z m.in. Wojciechem Karolakiem i Leszkiem Cichońskim. Już nabrałam apetytu (za samym W.Karolakiem skoczyłabym w ogień ), sprawdzam.... a tu się okazuje, że to Lubin, nie Lublin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 23.10.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Oj, to przepraszam! To z tego pośpiechu, bo chyba nie jest to jeszcze wtórny analfabetyzm. To może do Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 23.10.2003 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Ależ nic nie szkodzi ! Przynajmniej wcześnie dziś pójdę do łóżeczka, bo jutro mam przed sobą długą podróż i muszę wstać o 04.00 ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 26.10.2003 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 No to pociesz się, że ja też pójdę grzecznie do łóżeczka. Miał być koncert w Warszawie 27.10 w klubie Dekada, a tu odwołali. 17.11 pojadę chyba do Pruszkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 27.10.2003 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Witam ! Byłam wczoraj na koncercie Uli Dudziak . Z przyjemnością stwierdziłam, że Ula, która kilka dni temu świętowała swoje 60-te (sic!) urodziny, jest w znakomitej formie witalnej i wokalnej(co ujawniało się głównie w jej "złotym" repertuarze - kompozycjach Michała Urbaniaka). Jej entuzjazm był naprawdę zaraźliwy ... a tym samym terapeutyczny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 27.10.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Ale mialas super Ja bylam kiedys na koncercie Uli Dudziak i Grazyny Auguscik z dziewczynami jako zespolem, program to byly polskie piosenki ludowe na jazzowo, to bylo cos genialnego i niezapomnianego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.11.2003 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 VOO VOO + Urszula Dudziak 27.11.2003. w Stodole STOP Dodatkowo awangardowy pokaz mody [wstęp od 18 lat ] STOP Bilety w cenie 25 zł [sic!] w empikach i klubie STOP ___________________________________________________________ mam nadzieję że tą ceną nie złamałem za bardzo regulaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 09.11.2003 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 To bardzo jestem ciekawa, Ponurku, Twoich wrażeń ... Bo, mówiąc szczerze, słyszałam na koncercie próbkę balladki Uli, którą nagrała z Voo Voo i... patrz zawartość nawiasu dwa posty wyżej... Po prostu wychodzę z założenia, że jeśli ktoś potrafi robić coś w sposób znakomity, oryginalny i skuteczny, to może sobie darować eksperymenty ze środkami konwencjonalnymi (czyli z tekstem, w wypadku Uli). Takie eksperymenty wcale nie muszą się dobrze skończyć... Ale to oczywiście moje prywatne zdanie... A Voo Voo... baaaardzo lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 12.11.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Skoro o Urszuli Dudziak mowa, Warszawiacy mogą ją zobaczyć wkrótce w Jazz Cafe Łomianki:http://www.jazzcafe.com.pl/koncerty.html A Voo Voo też świetna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 16.11.2003 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 To bardzo jestem ciekawa, Ponurku, Twoich wrażeń ... Zobaczymy, jak na razie wygrzebałem sobie same ciężkie rzeczy [stary punk, ostry metal*, jakieś najgorsze kawałki] i pogrążam się w hałasie do bólu... taki mam nastrój... bez siekiery nie podchodzić... Ale jak mi przejdzie, i jak pójdę, to napiszę. Voo Voo to dla mnie najlepsza polska grupa rockowa... na żywo nie widziałem od 10 lat, i to też jakiś znak czasu... koło zatoczyło pełen obieg... A co do eksperymentów, to jestem za. Przeszły mi już chęci słuchania ciągle tego samego wykonania, zaczynam lubić cover'y, cieszę się z improwizacji... dojrzewam chyba ? Pozdrawiam Założycielkę _________________________________________________________________ * w jakimś miejscu w sieci znalazłem zdanie: "Siódmego dnia Pan stworzył ciężkie brzmienia... i było to dobre" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 18.11.2003 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 a ja ostatnio slucham prawie na okraglo (wlasciwie to i ogladam ) "Dzwonnika z Notre Dame", musical - wersja francuska i tak mi sie bardzo podobaja piosenki z niego, ze nie zasne bez wysluchania przynajmniej dwoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 24.11.2003 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Dnia 24 listopada 1868 roku urodził się Scott Joplin (zm. 1917), czarny kompozytor amerykański, pianista i piosenkarz, był twórcą, klasykiem i wykonawcą ragtime'u, stylu łączącego elementy folkloru zachodniej Afryki z muzyką europejską. Urodził się w rodzinie niewolników, ale od najmłodszych lat pobierał lekcje gry na fortepianie i zapoznawał się z muzyką europejską. Do najsłynniejszych kompozycji tego autora należą "Maple Leaf Rag" oraz "The Entertainer", motyw przewodni słynnego filmu Georga Hilla "Żądło" (1973). Joplin zmarł w 1917 r., a w roku 1976 przyznano mu pośmiertnie Nagrodę Pulitzera w dziedzinie muzyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 17.12.2003 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Miałam w ostatnich tygodniach zawrót głowy z przeprowadzką, więc nie miałam możliwości pisania, ale zmobilizowałeś mnie, Ponurku, aby wrzucić do odtwarzacza CD z ragtimem . Cudownie się tego słucha , zwłaszcza mając świadomość, że materiał został zarejestrowany wiek temu na cylindrach Edisona... Była to dla mnie terapia dodająca otuchy po otrzymaniu wiadomości o odejściu do Krainy Wiecznej Muzyki jednego z polskich filarów kontrabasu, Andrzeja Cudzicha... Andrzeju, wspieraj teraz z pasją niebieskie combo i do usłyszenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 26.12.2003 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2003 Kochani , jak tam kolędoterapia po przedświątecznym zabieganiu i świątecznym obżarstwie? Ja korzystam z jej dobrodziejstw bez przerwy - śpiewając z towarzyszeniem kolędowego pasjonata, mojego basseta o imieniu Puzon oraz słuchając najróżniejszych kolędowych interpreacji, ku odprężeniu i Bożonarodzeniowej zadumie ... A apteczka kolędowa jest bardzo pojemna : od Oratorium na Boże Narodzenie J.S. Bacha, przez melizmaty spirituals Mahalii Jackson, po żywiołowe kolędowanie Małego Voo Voo i Arki Noego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 30.12.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Nie ma lekko! Znów poruszamy temat kolędowania (ja to pisałem w "Muzyka aktywnie"), ale coś cisza! Tradycja w narodzie ginie, czy co. A gdzie te gitary i piękne głosy? U mnie zresztą też następuje pewne zmęczenie materiału. Corocznie organizujemy spotkanie przyjaciół i śpiewamy kolędy, ale teraz syn się zaczyna buntować i zaczyna coś bredzić o wyzysku człowieka przez człowieka. Może pies go w Wigilię do złego namawiał? Obsługuje keyboard (syn, nie pies oczywiście), bez niego może być kiepsko, ale pewnie da się przekonać. Znów przekopujemy nuty i płyty, żeby znaleźć coś nowego. A z płyt, najlepiej mi się słucha dość już starych nagrań kolęd "Bod Budą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts