Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

muzykoterapia

Ella

Recommended Posts

• Odpowiedzi 266
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

................ Stawiam się na wezwanie................

Jak to miło, że o mnie pomyśleliście :) :) :) ............ Dzięki :) !

Nie było mnie tu całe wieki.... ale dzisiaj odebrałam chyba telepatycznie Wasze zaproszenie...

W ostatnim czasie zasilałam frekwencję pewnego oddziału szpitalnego...

Muzyka ucichła razem z moją energią i entuzjazmem...

Ale już powoli wracam do formy... i do Muzyki - widzę, że w moim przypadku tworzą one nierozerwalną jedność...

Cóż, muzykoterapia...

Cieszę się. że sprawczyni tego wątku wróciła tutaj i wraca do formy. Będzie nam chyba teraz szczególnie potrzebna. Za oknem ziąb i o szyby deszcz dzwoni, pogoda ...iście jesienna a w obronie przed jesienną chandrą najlepiej pomaga muzyka...Słucham sobie teraz muzyki instrumentalnej rodem ze słonecznej Grecji dźwięki bouzouki pobudzają wyobraźnię i przenoszę się myślami do małych, przytulnych tawern, słonecznych plaż i echch...

To ja nieco z innej beczki. Kto lubi bluesa, nie powinien ominąć okazji. Pojutrze (23.10) w Lublinie zaczyna trasę John Brodway Tucker - z m.in. Wojciechem Karolakiem i Leszkiem Cichońskim. Więcej szczegółów i trasa koncertów:

http://www.blues.pl/ a próbka jego muzyki to: http://www.bluemovierecords.com/audio.html (żeby nie było, że sprzedaję kota w worku)

Witam :D !

Byłam wczoraj na koncercie Uli Dudziak :D.

Z przyjemnością stwierdziłam, że Ula, która kilka dni temu świętowała swoje 60-te (sic!) urodziny, jest w znakomitej formie witalnej i wokalnej(co ujawniało się głównie w jej "złotym" repertuarze - kompozycjach Michała Urbaniaka).

Jej entuzjazm był naprawdę zaraźliwy :D ... a tym samym terapeutyczny :D ...

• 2 weeks później...

VOO VOO + Urszula Dudziak 27.11.2003. w Stodole STOP Dodatkowo awangardowy pokaz mody [wstęp od 18 lat :oops: ] STOP Bilety w cenie 25 zł [sic!] w empikach i klubie STOP

mam nadzieję że tą ceną nie złamałem za bardzo regulaminu :(

To bardzo jestem ciekawa, Ponurku, Twoich wrażeń :) ...

Bo, mówiąc szczerze, słyszałam na koncercie próbkę balladki Uli, którą nagrała z Voo Voo i... patrz zawartość nawiasu dwa posty wyżej... :roll:

Po prostu wychodzę z założenia, że jeśli ktoś potrafi robić coś w sposób znakomity, oryginalny i skuteczny, to może sobie darować eksperymenty ze środkami konwencjonalnymi (czyli z tekstem, w wypadku Uli). Takie eksperymenty wcale nie muszą się dobrze skończyć...

Ale to oczywiście moje prywatne zdanie...

A Voo Voo... baaaardzo lubię :)

To bardzo jestem ciekawa, Ponurku, Twoich wrażeń :) ...

Zobaczymy, jak na razie wygrzebałem sobie same ciężkie rzeczy [stary punk, ostry metal*, jakieś najgorsze kawałki] i pogrążam się w hałasie do bólu... taki mam nastrój... bez siekiery nie podchodzić... :evil:

Ale jak mi przejdzie, i jak pójdę, to napiszę. Voo Voo to dla mnie najlepsza polska grupa rockowa... na żywo nie widziałem od 10 lat, i to też jakiś znak czasu... koło zatoczyło pełen obieg... :wink:

A co do eksperymentów, to jestem za. Przeszły mi już chęci słuchania ciągle tego samego wykonania, zaczynam lubić cover'y, cieszę się z improwizacji... dojrzewam chyba ? :D

Pozdrawiam Założycielkę :)

* w jakimś miejscu w sieci znalazłem zdanie: "Siódmego dnia Pan stworzył ciężkie brzmienia... i było to dobre" :D

Dnia 24 listopada 1868 roku urodził się Scott Joplin (zm. 1917), czarny kompozytor amerykański, pianista i piosenkarz, był twórcą, klasykiem i wykonawcą ragtime'u, stylu łączącego elementy folkloru zachodniej Afryki z muzyką europejską. Urodził się w rodzinie niewolników, ale od najmłodszych lat pobierał lekcje gry na fortepianie i zapoznawał się z muzyką europejską. Do najsłynniejszych kompozycji tego autora należą "Maple Leaf Rag" oraz "The Entertainer", motyw przewodni słynnego filmu Georga Hilla "Żądło" (1973). Joplin zmarł w 1917 r., a w roku 1976 przyznano mu pośmiertnie Nagrodę Pulitzera w dziedzinie muzyki.

• 4 weeks później...

Miałam w ostatnich tygodniach zawrót głowy z przeprowadzką, więc nie miałam możliwości pisania, ale zmobilizowałeś mnie, Ponurku, aby wrzucić do odtwarzacza CD z ragtimem :) .

Cudownie się tego słucha :) , zwłaszcza mając świadomość, że materiał został zarejestrowany wiek temu na cylindrach Edisona...

Była to dla mnie terapia dodająca otuchy po otrzymaniu wiadomości o odejściu do Krainy Wiecznej Muzyki jednego z polskich filarów kontrabasu, Andrzeja Cudzicha...

Andrzeju, wspieraj teraz z pasją niebieskie combo i do usłyszenia...

• 2 weeks później...

Kochani :) , jak tam kolędoterapia po przedświątecznym zabieganiu i świątecznym obżarstwie?

Ja korzystam z jej dobrodziejstw bez przerwy - śpiewając z towarzyszeniem kolędowego pasjonata, mojego basseta o imieniu Puzon :D oraz słuchając najróżniejszych kolędowych interpreacji, ku odprężeniu i Bożonarodzeniowej zadumie :) ...

A apteczka kolędowa jest bardzo pojemna :) : od Oratorium na Boże Narodzenie J.S. Bacha, przez melizmaty spirituals Mahalii Jackson, po żywiołowe kolędowanie Małego Voo Voo i Arki Noego... :D

Nie ma lekko! Znów poruszamy temat kolędowania (ja to pisałem w "Muzyka aktywnie"), ale coś cisza! Tradycja w narodzie ginie, czy co. A gdzie te gitary i piękne głosy? U mnie zresztą też następuje pewne zmęczenie materiału. Corocznie organizujemy spotkanie przyjaciół i śpiewamy kolędy, ale teraz syn się zaczyna buntować i zaczyna coś bredzić o wyzysku człowieka przez człowieka. Może pies go w Wigilię do złego namawiał? :wink: Obsługuje keyboard (syn, nie pies oczywiście), bez niego może być kiepsko, ale pewnie da się przekonać. Znów przekopujemy nuty i płyty, żeby znaleźć coś nowego.

A z płyt, najlepiej mi się słucha dość już starych nagrań kolęd "Bod Budą".