Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kim byl "Delegat" ?

pluton

Recommended Posts

jPrzecież przez system powiązań służb specjalnych itd. jesteśmy znów opóźnieni o kilka ładnych lat, kilka karier pewnie znów złamanych, a straconych/utopionych pieniędzy nigdy się nie doliczymy.

Myślę, że gorszy jest fakt, że komuna się potężnie uwłaszczyła na bankach, centralach handlu itp. Kiedyś jakieś gadające głowy pokazywały powiązania "Baraniny" i innych towarzyszy z wieloma ważnymi, strategicznymi tematami. Chyba w "Oficerze" jest taki gryps "Polska Zjednoczona Partia Właścicieli Polski". Jak drobiarze wyprostują ten temat, to może na nich kiedyś zagłosuję :wink:

jak można mówic, mnie to nie interesuje lub, gorzej, ma to w D? Nie chodzi mi tu o nazwisko, ale oczywiście o system. Przecież przez system powiązań służb specjalnych itd. jesteśmy znów opóźnieni o kilka ładnych lat, kilka karier pewnie znów złamanych, a straconych/utopionych pieniędzy nigdy się nie doliczymy. Też mnie interesuje przyszłośc, ale bez uporzadkowania paru spraw to ta przyszłośc cokolwiek może okazac się koślawa. I znów zazdrości będziemy sąsiadom, a masa ludzi będzie emigrowac.

No właśnie!

Opóźnieni to my jesteśmy o lat kilkadziesiąt.

I to m. in. dlatego że nigdy nie wyciągaliśmy wniosków z przeszłości.

Dlatego że część tych ambitniejszych emigruje. a bez ambicji - ma wszystko w D.

To jest nasza historia.

A było w niej masę ludzi przyzwoitych i trochę sk.......ów.

Przyzwoitość wymaga aby ich publicznie napiętnować.

Nie linczować, ale pokazać - "to jest ten sk.....yn przez którego cierpieli porządni ludzie".

To się tym przyzwoitym - należy.

jak można mówic, mnie to nie interesuje lub, gorzej, ma to w D? Nie chodzi mi tu o nazwisko, ale oczywiście o system. Przecież przez system powiązań służb specjalnych itd. jesteśmy znów opóźnieni o kilka ładnych lat, kilka karier pewnie znów złamanych, a straconych/utopionych pieniędzy nigdy się nie doliczymy. Też mnie interesuje przyszłośc, ale bez uporzadkowania paru spraw to ta przyszłośc cokolwiek może okazac się koślawa. I znów zazdrości będziemy sąsiadom, a masa ludzi będzie emigrowac.

No właśnie!

Opóźnieni to my jesteśmy o lat kilkadziesiąt.

I to m. in. dlatego że nigdy nie wyciągaliśmy wniosków z przeszłości.

Dlatego że część tych ambitniejszych emigruje. a bez ambicji - ma wszystko w D.

To jest nasza historia.

A było w niej masę ludzi przyzwoitych i trochę sk.......ów.

Przyzwoitość wymaga aby ich publicznie napiętnować.

Nie linczować, ale pokazać - "to jest ten sk.....yn przez którego cierpieli porządni ludzie".

To się tym przyzwoitym - należy.

Tylko dlaczego to tyle kosztuje? I dlaczego wspólnie musimy za to bulić?I co możemy im zrobić?

Maly masz racje.Po co komu teraz te teczki,agenci i cala reszta z tem zwiazana.Nie przynosi nam to chwaly,nie wplynie to na poprawe Naszego obecnego bytu.Od pewnego czasu to wszystko co dzieje sie wokol "teczek"sluzy tylko i wylacznie jako narzedzie w rekach politykow.

Nasi Blizniacy nie potrafia ludziom zapewnic chleba ,wiec daja nam igrzyska.Zostawmy to pod rozwage potomnym,a my dajmy sobie z tym spokoj i zastanowmy sie co zrobic zeby bylo lepiej.

Maly masz racje.Po co komu teraz te teczki,agenci i cala reszta z tem zwiazana.Nie przynosi nam to chwaly,nie wplynie to na poprawe Naszego obecnego bytu.Od pewnego czasu to wszystko co dzieje sie wokol "teczek"sluzy tylko i wylacznie jako narzedzie w rekach politykow.

Nasi Blizniacy nie potrafia ludziom zapewnic chleba ,wiec daja nam igrzyska.Zostawmy to pod rozwage potomnym,a my dajmy sobie z tym spokoj i zastanowmy sie co zrobic zeby bylo lepiej.

No własnie... "my" - a co my możemy w tej kwestii zrobić? W krajach cywilizowanych robi sie np referenda, a u nas? Szary obywatel ma g...do gadania.Wszystko rozgrywa się ponad naszymi głowami. :-?

Uważam że wywlekanie, szukanie agentów etc. może dla wielu się źle skończyć mimo że byli absolutnie niewinni a ich imię i honor sporo ucierpi.

Nie twierdzę że Zytka czy Belka byli kryształowi ale taki był system i tak to funkcjonowało na uczelniach i w instytutach naukowych. Wygładało to tak że po powrocie z konferencji, wyjazdu zagranicznego (obojętnie na wschód czy na zachód) delikwent pisał sprawozdanie do tzw. działu współpracy z zagranicą. Pisał bzdury np że konferencja trwała 3 dni, że była na temat powiedzmy chwastów itp. Te sprawozdania były powielane w 3 egzemparzach - jeden zostawał na uczelni a dwa wędrowały wiadomo gdzie. Tak więc obowiam się że niemal wszyscy obecni psorowie maja takie lub inne teczki. A i jeszcze system ten funkcjonował do początku lat 90-tych.

No własnie... "my" - a co my możemy w tej kwestii zrobić? W krajach cywilizowanych robi sie np referenda, a u nas? Szary obywatel ma g...do gadania.Wszystko rozgrywa się ponad naszymi głowami. :-?

Ano własnie.

Obaj macie rację.

Tyle, że mamy tak na własne życzenie - bo kto ich wybrał?

Ja akurat nie, ale i tak jaki miałem wybór?

Co mozna zrobić, jak wybierając rumaka, ma sie jako kandydatów muła i osła?

A problem teczek jest problemem nierozwiązywalnym, jak problem palestynsko-libańsko-izraelski.

Chociaż Niemcy poradzili sobie z tym nieżle przy pomocy Instytutu Gaucka, a nasza bezpieka to był mały pikuś w stosunku do Stasi.

U nas nie ma dobrego rozwiazania.

Mozna to wszystko ujawnić w całosci - zostaną skrzywdzeni nieliczni, ale jednak niewinni ludzie.

Można oplombować i zamknąć dla wszystkich, pozostawiając historykom za ileś tam lat - wielu sk......ów sie ucieszy.

No i można tak jak jest, ale to rozwiązanie najgorsze z możliwych.

Dokladnie tak.

Jak to powiedzial jeden z tych co tam kiedys ksiezyc ukradli,czy cos takiego :D

"Teraz ja jestem Sprite,a Wy pragnienie" 8)

Ano własnie.

Obaj macie rację.

Tyle, że mamy tak na własne życzenie - bo kto ich wybrał?

Ja akurat nie, ale i tak jaki miałem wybór?

Co mozna zrobić, jak wybierając rumaka, ma sie jako kandydatów muła i osła?

A problem teczek jest problemem nierozwiązywalnym, jak problem palestynsko-libańsko-izraelski.

Chociaż Niemcy poradzili sobie z tym nieżle przy pomocy Instytutu Gaucka, a nasza bezpieka to był mały pikuś w stosunku do Stasi.

U nas nie ma dobrego rozwiazania.

Mozna to wszystko ujawnić w całosci - zostaną skrzywdzeni nieliczni, ale jednak niewinni ludzie.

Można oplombować i zamknąć dla wszystkich, pozostawiając historykom za ileś tam lat - wielu sk......ów sie ucieszy.

No i można tak jak jest, ale to rozwiązanie najgorsze z możliwych.

Można wszystko - tylko dlaczego znów za nasze? Jakby nie było głodnych dzieci, zadłuzonych szpitali, dziurawych dróg itp...ale z kolei są "ważne agenty"... i nie tylko.