Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ATENA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Naprawdę nikt nie budował wedlug tego projektu??Jestem przerazona i zaczynam wpadać w panikę ,czy na pewno to jest słuszny wybór :( ...Za kilka dni ma zapaśc decyzja w sprawie zakupu projektu -to jest mój faworyt...Mąż ma inną "faworytkę" (nb bardzo popularną na tym forum :wink: ),miaonwicie ANDROMEDĘ.

Czy ktoś z forumowiczów może nam doradzić co wybrać...

Pozdrawiam[/i]

• 5 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam.

Razem z żoną zastanawiamy się czy Atena, czy droższa Afrodyta. Jakby ktoś posiadał dokładnie zwymiarowane rzuty Ateny i mógłby je podesłać na maila [email protected], to byłbym bardzo wdzięczny. Mam zamiar w tym roku zaczynać. Może będzie to Atena? Pozdrawiam Tomek

Właśnie dzisiaj przysłali mi z dobrych domów zwymiarowane rzuty. Teraz zostaje mi przeanaliowanie dokłądne obu projektów i podjęcie decyzji. Czy mała Atena plus budynek gospodarczy, czy duza Afrodyta z małymi adapcjami na większe pomieszczenia gospodarcze. :D Dam znać jak już dokonamy wyboru.

Mówimy raczej o Atenie, ale z grupy projektów http://www.dobredomy.pl. My też wybraliśmy ten projekt. Wizualnie jest dla nas jak z bajki. Poprzestawiamy troszkę rozkład pomieszczeń, głównie chodzi o powiększenia łazienki i dostawienie małego wc. Czy znacie może namiary na realizację tego projektu? Bardzo byłbym wdzięczny za jakiś link.

• 3 weeks później...
W końcu podjęliśmy decyzję. Budujemy Afrodytę. Postawiliśmy z zoną na dużą łazienkę, duzą kotłownię (chcemy mieć ogrzewanie na drzewo i węgiel a nie na gaz). Poza tym jest duzy garaż gdzie znajdzie się miejsce nie tylko na samochód, ale i na rowery skuter i inne rzeczy. Po analizie kosztów róznice w stanie surowym między ateną a afrodytą wyniosą ok 20tys, więc jak ma byc to dom na całe zycie to stawiamy AFRODYTĘ.

Witam

Kupuję ten projekt i chciałbym wprowadzić kilka zmian, główna dotyczy aranżacji parteru tzn. przesunięice kominka i likwidacji słupa przy schodach.

Czy może Ktoś podzieli się swoimi uwagami.

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/atena/?AreaMax=160&AreaMin=120&Kind=1&Name=atena

Za wszelkie uwagi gardzodziękuję z góry.

Pozdrawiam

No właśnie, te schody to pierwsze co mi się rzuciło w oczy jak tylko spojrzałem na rzut... Powinny być jakoś ukryte, nie może być tak, że goście piją kawę a przed oczami mają schody i płaską ścianę z drzwiami do jakiegoś pokoju :)

Może będę troche zbyt krytyczny, ale rozplanowanie tego domu jest wg mnie delikatnie mówiąc kiepskie...

Druga sprawa, w wiatrołapie jest miejsce na szafę/wieszak na kurtki, ale nie widzę kawałka ściany gdzie możnaby postawić jakąś szafeczkę na buty (ew. stawiać buty na podłodze) i bezkolizyjnie przejść. W dodatku wejście z garażu (wiadomo, brudna posadzka) jest od strony wejścia do salonu, gdzie goście idą już przebrani w kapcie i gdzie nie ma wycieraczek tak jak przy wejściu do domu.

Kominek umiejscowiony jest raczej w miejscu jadalni niż salonu - rozwiązanie totalnie bez sensu, bo tam będzie się jadło, a całe życie domowe/towarzyskie będzie kawałek dalej... Niestety przez ten stół jadalny na kominek Ty i goście jedynie sobie popatrzycie.

Na piętrze mały korytarz i od razu wejścia do pokojów. Może być ciężko jakoś rozsądnie to zagospodarować - na wprost schodów masz wejścia do 3. i 4. więc nawet nie postawisz kwiatka na ziemi, bo albo się o niego będziesz potykać, albo trzeba go będzie specjalnie omijać...

Wejście do spiżarni rozplanowane kiepsko - to jest akurat to miejsce, gdzie mogłaby stanąć lodówka. A tak - będą się kończyć meble kuchenne, i od razu praktycznie centymetr przy blacie będą drzwi do spiżarki. Wiesz, jak to będzie wyglądało? :)

Ostatnie co mi się rzuciło w oczy to łazienki - ta na dole jest niewielka, a ta na górze jest pod skosami więc licz się z tym, że tak naprawde miejsca będzie dużo mniej niż wynika to z wyliczenia powierzchni po podłodze.

No właśnie, te schody to pierwsze co mi się rzuciło w oczy jak tylko spojrzałem na rzut... Powinny być jakoś ukryte, nie może być tak, że goście piją kawę a przed oczami mają schody i płaską ścianę z drzwiami do jakiegoś pokoju :)

Bardzo dziękuję za cenne uwagi. :)

Co do parteru to planowaliśmy przedłużenie ścianki od kominka aż do słupa i przesunięcie kominka w stronę salonu na ile się da najwięcej.

Dużo inaczej wygląda aranżacja wnętrza Karminy (który projekt też rozważamy ) ale bardzo nie podoba nam się ogromny hol z dużym oknem na pietrze i nie bardzo jest z tym co zrobić :(

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/karmina/?AreaMax=160&AreaMin=120&Kind=1&Name=karmina

Bardzo ładny projekt, pamiętam, że mi też wpadł w oko. Tylko my mamy działkę zachodnią i ten dom zupełnie by nie pasował.

Szukając projektu miałam podobne założenia - powierzchnia ok.140-150m, pokój /sypialnia/ na dole, 3 pokoje na poddaszu, garaż w bryle budynku, duży wiatrołap.

Trochę mała kuchnia, ale dobrze, że jest spiżarka. A gdzie chcesz dać kominek?

My budujemy Neptuna z Domusa:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=34

pozdrawiam

• 7 months później...

Iwka 76 My mamy już karmine w stanie surowym. byliśmy w Karminie u Ani i Rysia (@nia zaprasza do środka...) i ten hol na górze jest piekny... mówię Wam on daje całego uroku górze, jest oświetlony itd. My planowaliśmy (jak wybieraliśmy plan) zrobić z tego holu pokój, ale dobrze, że tak nie zdecydowaliśmy. Te pokoje są u góry wielkie. Akurat 2 dla 2 córek i 1 sypialnia dla nas. A na holu przy tum dużym oknie balkonowym można ustawić piękne kwiaty-jesli ktoś kocha kwiatki (palemki, paprocie) i efekt będzie bąbowy :wink: tylko trzeba tak siobie troche pofantazjować :wink:

Tak myśle :roll: . Bo ja jestem bardzo zadowolona z wybory Karminy :p :p :p :p :p . A jak ujrzałam ją w realu u Ani i Rysia - poprostu zakochałam się w tzm domku. :p :p :p

Pozdrawiam.