Achica 08.08.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Witam!Zdecydowaliśmy się z mężem na budowę domu w szkielecie drewnianym, dom całoroczny. Dom chcemy budować na kredyt i tu pojawia się problem. Jaki bank udzieli Nam kredytu na budowę w takim systemie?. Czy ktoś brał może juz taki kredyt i może podzielić się takimi informacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pustelnica 19.08.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Jesteśmy w trakcie budowy domu drewnianego o konstrukcji szkieletowej kredytowanego łącznie z zakupem działki przez BGŻ. Z moich doświadczeń wynika, żę banki generalnei nie robią problemu z tym, w jakim systemie budowany jest domek - czy jest drewniany, czy murowany, czy z kamienia łupanego. Przy budowie drewniaka musisz jedynie dobrze przemyśleć transze kredytu, bo kosztorys i plan robót takiego domu bedzie znacznie odbiegał od murowanych. Ale to tez nie powinno być problemem. Z tego co wiem niektóre banki domagają się ubezpiecznia takiego domu, ale BGŻ akurat nie. Generalnie nie robiłabym problemu z tego czy drewniany czy nie. Po prostu starajcie się o kredyt i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achica 20.08.2006 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że już nikt nie buduje domu w szkielecie drwnianym. Co do ofert Banków to nie jest to takie proste. Byliśmy na sptkaniu w OPEN FINANCE I EXPANDERZE i powiedzieli nam, że tylko mBank, GE i Milennium dadzą nam kredyt na dom drewniany. Więc za dużego wybory nie ma. Chyba zdecydujemy się na ofertę mBanku. Kontaktowaliśmy się już z doradcą mBanku i przesłał nam ofertę. Oprocentowanie 2,75, kredyt bierzemy we frankach. Jeśli mogę zapytać to w jakiej walucie braliście kredyt i ile czasu zajęło Wam uzyskanie kredytu no i na jakich warunkach. pozdrawiam i dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachu 21.08.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Ja 2 lata temu brałem kredyt na "szkieletora" w Multibanku. Sam bank nie zwraca uwagi na budulec, ale przy ubezpieczeniu domu to już jest inna sprawa, przeważnie jest zwyżka składki ubepieczeniowej o 50-100%.Co do banków to polecam GE, przeniosłem do nich swój kredyt i nawet się opłaciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pustelnica 23.08.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 o rany, w jakim ty byłas expanderze? Polecam oddział we Wrzeszczu (widzę, że z Pomorskiego) i poleciłabym konkretną babkę, tylko tu jakoś głupio nazwiskami (moje gg 3000315). To nieprawda, że tylko te trzy banki udzielają na szkielety: my mamy w BGŻ. Składaliśmy tez papiery do Reiffeisena i PKO (i GE i BPH itd....), tyle że jesteśmy z gatunku bardzo trudnych klientów i nie dostalibyśmy tam tyle kasy ile chcieliśmy. Nigdzie natomiast nie było problemem to, że domek ma być drewniany. W wybieraniu banku braliśmy jedynie pod uwagę, czy udzielają łączonego kredytu na zakup działki i budowę domu. A banki z kolei rewidowały nas pod kątem naszej porąbanej zdolności i historii... UDało nam się dostać kredyt we CHF jeszcze przed zmianą przepisów, tzn. na 100 % inwestycji, w związku z tym chyba jednak dośc wysoko oprocentowany libor do wyboru (mamy 3-miesięczny) + 2% marży banku. Ale i tak jestśmy bardzo zadowoleni, z obsługi kredytu jak na razie również - nie czepiają sie szczegółów, nie wymagają nierealnychdokumentów do rozliczania transz, nie ma problemów w kontaktach z bankiem (chyba mamy szczęście do ludzi) i na kolejne transze czeka się bardzo krótko (1-2 dni). Dla mnie bomba:) Aha no i nie było obowiązkowego ubezpieczenia na życie i jak do tej pory także ubezpieczenia budynku (ale nie jestem pewna, czy na czas budowy nie trzeba będzie... już mi się merdają te banki:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 23.08.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 ja mam kredyt w BPH nikt nie pytał jaki dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts