Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Małe WC - czy zaplanowałem funkcjonalne?

WojtekZ

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym zasięgnąć opinii odnośnie zmian w projekcie mieszkania, które sobie z dziewczyną wydumaliśmy. Ilustrację wrzuciłem do naszego 'bloga' - pojemnika na wszystkie linki, fajne artykuły i linki do wiadomości wysyłanych na listy dyskusyjne -

http://mieszkanko.blogspot.com/2006/08/odyseja-klopikowa-cz-5.html#links

Powtórzę może pytania:

- czy lepszy jest układ jak na rysunku (miska podwieszana, narożny stelaż do

zabudowy lekkiej), czy może lepiej coś nienarożnego?

- czy umywalkę tam gdzie ją wsadziliśmy? Czy może przesunąć bardziej na

prawo, i zrobić narożną?

Wszystko to jest związane z najpilniejszym problemem:

- jakie położenia otworów wodno-sanitarnych zgłosić developerowi?

Wstępnie planujemy:

Wyjście kanalizacji - 10 cm od kraja 'północnego' z prawej strony, środek

rury 10-tki na wysokości ok. 15 cm nad podłogą (stan surowy) - bardzo bym był wdzięczny za opinie kogos kto montował stelaż Geberit Duofix (111.390.00.1) o opinie czy dobrze kombinuję :)

Wyjścia wody - nad wyjściem kanalizacji, około 100 cm - Geberit

Dla umywalki? Standardowa wysokość - właśnie - ile to jest?

I pytanie dodatkowe (przepraszam że tak dużo, ale zupełnie nie mam doświadczenia w kwestiach budowlano-remontowych (jeszcze:) ) - czy 9 cm odstępu od ściany do WC do drzwi wejsciowych wystarczy?

Z góry za wszystkie uwagi!

Wojtek

PS. Pełny link do bloga: http://mieszkanko.blogspot.com - będę wdzięczny za każdą poradę!

Witam.

Ja osobiście zamieniłabym miejscami wc z umywalką. Dlczego? Żeby otwierając drzwi nie wpadać na muszlę :) myślę że te niewielkie, ale jednak wgłębienie w ścianie (tam gdzie teraz jest umywalka) można by wykorzystać na cofniecie WC, a w naroznik gdzie teraz jest WC wstawić narożną umywalkę... chyba by było wiecej miejsca na środku do obrócenia się :)

pozdrawiam

mundzia

Taka była oryginalna nasza koncepcja, ale niestety niewykonalna:

- bo œciana 'południowa' to cišg kominowy

- bo odpływ kanalizacji szedłby bokiem przez całe pomieszczenie, miał ponad 1,20m i 3 załamania, niewielki spadek.

Dziękuję bardzo za odpowiedŸ...proszę o więcej ;)

Wojtek a co tu więcej mówić?? jak nie możesz zamienić miejscami kibelka i umywalki to nic więcej nie wykombinujesz na tak małej przestrzeni. nie postawisz przecież kibelka zaraz na wprost drzwi, bo siedziąc i dumając na nim bedziesz walił głową w drzwi, bo zostanie Ci jakieś 40 cm, a to mało, dobrze jak jest ok. 60 cm. a poza tym tak na wprost kibelka wchodzić to też bezsensu.

na środku ściany o dł. 104 cm też nie postawisz, bo nie dojdziesz do umywalki. chyba musisz pozostać z tym rozwiązaniem co sam zaproponowałeś

pozdrawiam

Witaj Ago :)

Prosząc "o więcej" miałem na myśli raczej uwagi dot. drugiej części mojego posta - tzn. o konkretne wymiarowanie instalacji.

Przepraszam za brak precyzji - mamy obecnie tak dużo koncepcji 'zagospodarowania' tej przestrzeni że troszkę zaczynam się gubić (np. zastanawiamy się czy rezygnacja z WC wogóle i upchnięcie miski w łazience, i przerobienie dawnego WC na garderobę ma sens - wysłałem prośbę o opinie w tej sprawie gdzieś tutaj na Forum).

Pozdrawiam serdecznie

Wojtek

http://mieszkanko.blogspot.com