Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku, szambo mnie zalewa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przed kilkoma czy też kilkunastoma dniami media doniosły o skażeniu ujęcia wody pitnej w okolicach Nowego Targu. W telewizji widać było wypowiedzi mieszkańców, że po wypiciu tej wody chorują. Biadolili, że po czystą wodę muszą wychodzić na ulicę do beczkowozów, że muszą kupowć wodę butelkowaną it. Złorzeczono winnym tego zdarzenia ( w domyśle przemysł, SANEPID itp) A co sie okazało? Przez kilka dni nad potokiem z którego pobierano wodę do wodociągów krążył helikopter z kamerą termowizyjną. I odkryto, że na całym przebiegu strumienia do jego koryta podłączone były wypusty z przydomowych szamb. Czyli, pokrzywdzeni moga mieć pretensję do samych siebie lub też swych sąsiadów i znajomych.

Niestety, taka praktyka jest powszechna. I niestety jest ona tolerowana. W mojej miejscowości przed kilkoma laty do każdego zabudowania przyszła straż miejska i zażądała okazania rachunków za wywóz smieci i opróźnienia szmbaa. Ale ta akcja szybko została zakończona pod "naciskiem społecznym". Zreszta prawo nie pozwala na tego rodzaju "inwigilację" obywatela.

Mojej wojny ("trzecia w tym dwie swiatowe"- z filmu Sami swoi) ciąg dalszy.

Sanepid zawiadomił gminę- wydział ochrony środowiska.

Stałem się wrogiem. No cóż, ostrzegaliście mnie o takiej ewentualności, jednak czyste środowisko jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłem sprawę doprowadzić do końca.

Dziś przyjechał urzędnik z gminy z geodetą i ustalili granice drogi gminnej. Jak myślicie? co się okazało? Granice są naruszone o 2 metry. Proponuję konkurs audiotele.

Granice naruszył:

A Nasz kochany sąsiad

B Smok

C Święty Mikołaj

Do wygrania wiadro cieczy z okolicznego rowu. :grin:

Tak sobie myślę, że w tej sprawie można interweniować u wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska - w ich gestii jest nakładanie kar m.in za nielegalne odprowadzanie ścieków - trzeba się dopytać.

Życzę wytrwałości,

Pozdrowienia,

Gaga2

Oj, Smoku, Smoku... Zamiast podpiąć się ze swoim szambem do tego drenażu i żyć w zgodzie z sąsiadami, to Ty nie dość, że narobiłeś sobie wrogów to jeszcze w dodatku będziesz teraz bulił za wywóz szamba. I coś Ty dobrego narobił?

Jestem mile zaskoczony tak wielkim poparciem z Waszej strony i jeszcze raz dziękuję, ale skoro wielu myśli podobnie jak ja to może zalożymy osobny wątek dotyczący środowiska np. w Prawie i pieniądzach? Wszak problemów jest wiele, nie tylko ścieki, ale też palenie plastików, śmieci w okolicznych lasach i dołach i co tylko Wam i środowisku szkodzi.

No,no - Smok Rewolucjonista :smile:

Ale się rozpędziłeś. Widzę, że Ci się to całkiem spodobało!:grin:

Popieram Smoku i podpisuję się obiema rękami, nogami i ....

głową.:grin:

Zaczynaj. To Tobie należy się pierwszeństwo.

Ania

Nie mogę się powstrzymać - kolejny raz muszę napisać

BRAAAAAWOOOOOO!!!

ps

myślałam, że to choroba, która tylko mnie dopadła, a tu proszę, proszę...

Smoku - ciąg dalszy miał być w ochronie środowiska.

Z tym sukcesem to spokojnie. Ale z pewnością jest to mały/wielki kroczek ku lepszemu.

W urzędach to trwa, a jak jeszcze jest urzędas (nie mylić z urzędnikiem), którego nie przypilnujesz sam, to często wszystko się rozmydla.

Ale zawsze jest nadzieja, że idzie ku poprawie.

pozdrawiam - Ania

Smoku. Znając ludzki harakter trzeba być niestety przygotowanym na pogorszenie stosunków międzysąsiedzkich. Musisz być przygotowany na stoczenie II rundy - ciekawe co sąsiad wymyśli.

Jak powiedział Kargul Sądy sądami ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie.