Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie wieńca - czy to wytrzyma ?

Recommended Posts

Witam wszystkich !

Moja ekipa jak się okazało zrobiła wieniec z 3 drutów żebrowanych fi12, a w narożnikach zbrojenie to jest wpuszczane jedno w drugie i związane drutem wiązałkowym (bez żadnych zagiętych prętów). Dom ma być z uzytkowym poddaszem a wieniec o którym pisze jest pierwszym wieńcem, wykonanym nad piwnicą

Prosze opinie i ewentualnie o rady jak to poprawić choć pewnie to już jest musztarda po obiedzie bo wszystko jest juz zalane betonem.

No nie wiem lepiej -byó zwinąć końce wokół siebie - rozwiązanie dospawanie. Widziałem juz "rozchodzący się" na rogach budynek ale pociesze cie nie chodziło o wieniec tylko na fundamencie z bloczków czyli wogóle bez zbrojenia. a wygieli to chociaż pod kątem 90 czy takie proste wchodzą na siebie(sorry niedoczytałem - nie wygieli :( ). Może da radę zakleszczyć jedne o drugie jakoś

... Widziałem juz "rozchodzący się" na rogach budynek ale pociesze cie nie chodziło o wieniec tylko na fundamencie z bloczków czyli wogóle bez zbrojenia. ...

Bardzo to ciekawe

Fundament zasypali o ubijali wewnątrz (od zewnątrz nieobsypany) i dlatego sięrozlazł ??

Może rano kończyli ostatnie warstwy a w południe już zasypali i ubijali ??

... Widziałem juz "rozchodzący się" na rogach budynek ale pociesze cie nie chodziło o wieniec tylko na fundamencie z bloczków czyli wogóle bez zbrojenia. ...

Bardzo to ciekawe

Fundament zasypali o ubijali wewnątrz (od zewnątrz nieobsypany) i dlatego sięrozlazł ??

Może rano kończyli ostatnie warstwy a w południe już zasypali i ubijali ??

Własnie tak - pekał a "fachowcy" go na bierząco cementem szpachlowali :)

Popierwsze to dziwi wykonanie zbrojenia z 3 prętów !!!

Czy jarzemka były w kształcie trójkątów ?? I czemu ma służyć taki rodzaj zbrojenia bo przecież do wieńca to mało odpowiedni kształt :evil:

Powinno być z czterech o przekroju prostokąta, a na narożnikach cztery pręty 2 mb wygięte na środku pod kątem 90 stopni i każy z nich połączony z poziomymi elementami zbrojenia.

http://www.budujemydom.pl/abc/802_w_jaki_sposob_wykonuje_sie_wieniec_stropowy/

hmmm to nie jest wieniec tylko częściowa pozoracja - nie spełni swego zadania tego właśnie spojenia ścian domu , choć wykona to drugie zadanie - zakotwi strop na ścianie...

niska jakość wykonastwa to typowa rzecz w naszym kraju...

jak wzmocnić??? nijak skoro jest już strop no to nie będzie się go rozbierać,

może jakieś ściągnięcie budynku , ale to dopiero pewnie jak zacznie pękać - a może nie będzie:-)

a jak było w projekcie???

co na to kierownik budowy - co wpisał w dzienniku???

Jak że wszystko jest OK zgodnie z projektem i sztuką /budowlaną

to proponuję zmienić kierownika i ekipę, bo nie wiadomo co ci jeszcze spsocą...

a już na pewno przy stropie nad parterem to proponuję zrobić wieniec normalnie nie oszczędnościowo -

NIE PRZEJMUJ SIE NA PEWNO WYTRZYMA WIESZ OBLICZENIA SA ROBIONE ZAWSZE NA WYROST - NAPEWNO DOM CI SIE NIE ROZJEDZIE NA WIENCU

Zbuduj dom z kartonu bo obliczenia są na wyrost......

jeszcze nie spotkałem sie z rozstepującym domem chyba ze u siebie taki miałes problem

Ja spotkałem kilka przypadków. Wcale nie mówie ,że coś tu musi akurat się stać ale nie można pisać,że na pewno będzie ok.

BTW domy tak łatwo się nie "rozłażą" w końcu jeszcze jst wiązanie muru :wink:

co dzień przechodze koło kilkuset kamienic które stoją juz ponad 200 lat . fundamenty maja z kamieni polnych , nie mają wienców , stropów żelbetonowych niech mi więc eksperci z forum wytłumaczą dlaczego te budyni jeszcze stoją?? według ich opinii to po tygodniu powinny sie zawalić. :wink: :wink:

Po co straszycie bezpodstawnie ze budynek sie rozjedzie ??

co dzień przechodze koło kilkuset kamienic które stoją juz ponad 200 lat . fundamenty maja z kamieni polnych , nie mają wienców , stropów żelbetonowych niech mi więc eksperci z forum wytłumaczą dlaczego te budyni jeszcze stoją?? według ich opinii to po tygodniu powinny sie zawalić. :wink: :wink:

Po co straszycie bezpodstawnie ze budynek sie rozjedzie ??

Znowu 50 raz pisać o tym samym - kiedyś dla przykładu mury miały 80 cm zamiast 18 tak jak teraz bywają z Silki np. - druga rzecz jeśli nie ma problemów z gruntem, nierównomiernych osiadań, podmyć, rozmyć itd., zmiany charakterystyki gruntu itp to i nie ma ingerencji wieńca tak w skrócie jak z poduszką powietrzną, jest ale 99% ludzi na szczęście nie doświadcza jej użycia - natomiast jak zobaczysz co się dzieje z kamienicami gdy występują np. problemy z gruntem to szybko zmienisz zdanie - np. aktualny temat - podtopienia, stary budynek potrafi doprowadzić do katastrofy. nowy z reguły do awarii.