Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

teraz ...... Jak urządzić pokój dla 3-latka?

toms-77

Recommended Posts

Wiesz co? czasem tak sobie myślę, że dzieciom to i tak wszystko jedno. te wszystkie tapety w misie, zasłonki w Barbie i inne pierdoły... Nasza mała (4) "odziedziczyła" pokój po śp. Babci. Wyposażyliśmy w meble z IKEA, ma być dużo przestrzeni na te wszystkie zapasowe majteczki, skarpetki, rajstopki. Szafa z wieszaczkami na wiszące ciuchy - pojemna - w końcu to mała baba ;) No i skrzynki i skrzyneczki na zabawki - nie ma zmiłuj... ;)

Ściany wyklejone tapetą w tradycyjnym, "babciowym" stylu, wiszący żyrandol świecznikowy a la "fin de siecle" - no i co? dziecko ma swój własny świat, niezależny od kolorowych obrazków, które je otaczają. Wydaje mi się, że naszej Alicji jest w jej pokoiku dobrze.

A te wszystkie misiowo-barbiowo-lalkowo tapetko-firanko-gadżety to tylko ku poprawie samopoczucia młodych, ekstatycznie nastawionych rodziców, którzy są wspaniałym źródłem ściągnięcia kasy.

O.

Powiadam, jako doświadczony rodzic (starsza córka 23), a jako dziecko spałem w pokoju, w którym był taki szlaczek na ścianie i zasłonki (wcale nie dziecinne) - ileż ja tam w wyobraźni widziałem - te twarze, postacie, psy, koty - cokolwiek zechcesz....

A jak smyk zechce, żeby mieć na ścianie samochodzik - to weź pędzel i mu namaluj - ściana nie ołtarz...

Jeszcze sobie dom pomyśli, że my tu dla niego....

powodziska,

Cpt_Q

Jest nad czym myśleć. Ja aktualnie mam zdarte stare tapety i przymierzam się do nowych. Radek ma 4,5 roku. Na ścianami w jego pokoju myśle chyba już pół roku ;D. Ostatecznie położe tapety papierowe do malowania (myślałam nad tymi z włukna szklanego ale to troche drogo). Kupiłam białą farbe i pigmenty podstawowe. Ścianę dzielę na trzy części w poziomie dwie góne maluje na jasny błękitny (niebieski to jego ulubiony kolor). Dolny pasek na zielono (trawa). Przy czym dolny pasek będzie falisty a'la pagórki. No i na takim tle będziemy malować postacie z jego ulubionych bajek a zaczynamy od auta Mcqueen i formuły 1. Radka interesują tylko te postacie, które może identyfikować z bajkami. Pod sufitem pomaluję chmurki i ufo koniecznie ;). Z czasem będę domalowywać kolejne postacie. Nie jestem jakimś cud plastykiem ale wystarczy wydrukować z neta obrazki do kolorowania powiekszyć ewentualnie na kserze lub druknąć na foli i nanieść na ściane. Dzieciak będzie szczęśliwy a i malować można w wolnych chwilach. Ściana będzie żyła i zmieniała się. Pamiętam jak miałam 10 lat i mogłam sobie w swoim pokoju malować po ścianach plakatówkami. To był raj dla mnie. Miałam tylko jeden zakaz "Nie ruszać mebli" ;D

Super są te naklejki "kosmos".Moze własnie je zastosuje w pokoju dla naszego synka.Narazie mam dwie koncepcje.

Pierwsza to własnie pokój kosmiczny.Sciany chcę pomalowac na kolory dwa odcienie niebieskiego i srebno-szary.Na scianie różnie: gwiazki, planety, rakiety, może uda mi sie gdzies znalesc fajną fototapete zdjęcia ziemi z kosmosu.Szafeczki wybralismy z brw capslock w kolorze niebiesko-szarym.

Drugi pomysł to pokój morski.Kolory podobnie:tez odcienie niebieskiego plus zółty.Jakies fale, plaża, latarnia morska, rybki, muszle, statki. Widzialam gdzies takie ramki ala bulaje.Kilka bym powiesiła na scianie by udawały okienka, a za szybka wstawimy może zdjęcia.

• 2 weeks później...
może też fajnym być pokój -safari...kolory zgniła zieleń,piaskowy.na ścianie namalowana gigantyczna żyrafa, do wysokości lamperii-h=90-100cm może mata ze słomki...do tego mebelki najprostsze sosnowe ivary,pudła na drobiazgi,kufry,jakaś pufa do siedzenia obita materiałem w cętki-można kupić,drabinka sznurkowa na ścianie....te klimaty

A u mojego 3latka są pomalowane na bananową żółć ściany, nad łóżkiem border, kilka obrazków i stare meble pomalowane na granatowo-czerwono. To tyle z wyposażenia. Do tego ma 2 regały na zabawki i kilka koszy i IKEI ale to wszystko stoi puste bo codziennie zabawki lądują na podłodze (MUSI się bawić wszystkimi). Także nawet nie pamiętam jak wygląda wykładzina :) A na ścianie mam tajemnicze wzorki wymalowane kredkami. Jego pokój, to niech sobie maluje - tylko tam.

Ogólnie zauważyłam, że wystrój jest bardziej dla rodziców. Dziecko sie będzie świetnie bawiło w każdym pokoju. Podobnie jest jeszcze u 7latków. Także mam jeszcze czas na żądania co do wystroju :)