Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

Witam bardzo serdecznie wszystkich szacownych forumowiczów. W końcu przestałem tylko czytać, ale wziąłem się za pisanie, i oto mój pierwszy post. Nie jestem zbyt wylewny ale spróbuję coś napisać.

Jesteśmy z żoną na etapie szukania naszego wymarzonego projektu. Mamy działke 2400 m2 i jesteśmy zdecydowani( aczkolwiek jeszcze nie na 100%) na domek parterowy. Nasze wymagania pokojowe to: 3 sypialnie + pokój gościnny + gabinet + salon.Czyli domek o powierzchni 180-210 m2

W tej chwili nasza uwaga skoncentrowała się na projekcie

KOMFORTOWY 2 z pracowni MGPROJEKT. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy/komfortowy.html

Czy ktoś może zbudował,buduje lub zamierza budować taki domek i chciałby sie podzielić swoimi uwagami, chętnie wysłucham.

Czy ktoś interesował się bliżej tym projektem ? Co o nim sądzicie ?

Bardzo prosżę o wszelkie komentarze do tego projektu. Co byście zmienili a co jest Waszym zdaniem ok. Każda opinia jest bezcenna. Ewentualnie może jakiś podobny ale inny projekt możecie polecić.

Pozdrawiam

Artur

• Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam zamiar budowac dopiero za 2 lata, ale przejrzałam już setki projektów, trafiłam na Komfortowy i bardzo się do niego przywiązałam. Oczywiscie nie jestem fachowcem i nie potrafię ocenić jakie problemy mogą wystąpić przy jego realizacji. Pewnie takie same jak z wieloma innymi. Ponieważ Komfortowy i Komfortowy C nie do końca mi odpowiadały dalej buszowałam w internecie i znalazłam chyba najlepszą, rozwojową wersje - Komfortowy 2. Jest na stronie

http://www.wlasny-dom.pl/materialy/INTERNET_2046/index.html ma lepsze wejscie - wiatrołap i przejscie z garażu. Poza tym są garderoby w pokojach dzieci i poddasze do wykorzystania. Mam jeszcze kilka drobnych pomysłów na rozwiązanie wnętrz, ale nie do końca przemyslanych. na stronie mgprojekt w zakładce realizacje jest Komfortowy. Chyba wersja podstawowa. Może można jakos do niego dotrzeć i zobaczyć na żywo. :lol:

Dzięki Marcinka za informacje, jesli chodzi o obejrzenie na żywo, to próbowałem się dowiedzieć w pracowni gdzie taki dom można obejrzec, ale niestety nie udostepniają takich informacji.

Wogóle to jest bardzo ciężki z nimi kontakt, albo nie odbierają telefonów albo są ciągle zajęte, na maila z prośbą o rzut właśnie Komfortowego 2 czekałem ponad tydzień czasu, oczywiście dzwoniąc codziennie i przypominjąc się.

Może byś zdradziła jakie masz pomysły na przeróbkę, każda wizja jest mile widziana, ja planuję, na razie w fazie różnych pomysłów zlikwidowac saunę a zamiast niej zrobić pralnię, zlikwidować łazienkę w sypialni rodziców a zrobić taki mój pokoik z komputerem czyli taki jakby gabinet, a zamiast gabinetu, pokój dla gości. Oczywiście jeszcze wszystko może się zmienić, ale podobno takie pierwsze szybkie pomysły są najlepsze.

Oczywiscie, że mogę zdradzić. Bardzo mi się podoba Twój pomysł z pralnią. Ja też miałam zamiar zlikwidować saune, ale w jej miejsce chciałam przesunąć WC i jeszcze zrobić jakis schowek. Powiększoną kotłownię chcę podzielić, żeby zrobić pomieszczenie z wejsciem tylko od ogrodu. Przyda się miejsce na grabie i inne akcesoria ogrodowe, a nie chciałabym robić magazynu z garażu. Przejscie z garażu do kotłowni też bym zlikwidowała - wystarczy to do przedsionka. Łazienka przy sypialni bardzo mi się podoba, więc jej nie zlikwiduję tylko wannę zamienię na prysznic. Będzie z tym problem, bo nie zrezygnuję z okna więc trzeba będzie wprowadzić jakies zmiany w układzie scian garderoba-łazienka. Pokój goscinny zrobiłabym na górze z lewej strony schodów. Z prawej planuję jeszcze jedną łazienkę. Wracamy na dół. Gabinet chciałabym otworzyć na pokój dzienny a zamknąć przejscia do sypilni i na korytarz. Własnie możliwosć połączenia garnków z komputerem była jednym z powodów, dla których wybrałam ten projekt. Choć na pewno nie jedynym. Bardzo mi się podoba to dyskretne wejscie na poddasze i wyjscie z sypialni na taras. No i jeszcze zlikwidowałabym "ogródek" i w tym miejscu zrobiłabym wyjscie z salonu na taras. Myslałam jeszcze o poszerzeniu okapu - dom by zyskał na proporcjach i zyskałoby się trochę więcej miejsca na zadaszonym tarasie, ale to może być już zbyt kosztowne. Strasznie się rozpisałam i nie wiem czy udźwigniesz te wszystkie zmiany. A co do kontaktów z firmą, to tylko raz do nich wysłałam maila z prosbą o płytkę z projektami. Przysłali bardzo szybko. Myslałam, że jest cos więcej na niej, ale niestety. Nie ma tam nawet Komfortowego 2 i w ogóle jest bardzo skromna. Pozdrawiam :lol:

• 1 month później...

Witam,

Po rocznych poszukiwaniach odpowiedniego projektu zdecydowalismy się w końcu z żoną na komfortowy II i chyba niewiele w nim zmienimy. Zmiany będą tylko przy adoptacji p[oddasza w druigim etapie. Czy ktoś z Was juz rozpoczął budowę?

Pozdrawiamy :)

Będę budować w gminie Klembów, powiat wołomiński, projektu jeszcze nie kupiłem, na razie to wszystko się przeciąga jeśli chodzi o zakup działki natury że jakiś geodeta źle narysował drogę, inni się nie chcą zgodzić na zmiany itp. Generalnie moje założenie było takie, że przez zimę pozałatwiam wszystkie formalności i a z budową ruszę wiosną. Ale czas pokaże.

Czy budujecie w wersji normalnej czy odbicie lustrzane? Bo mi z układu działki wychodzi odbicie lustrzane, a nie mogę sie doprosić w biurze o to, żeby mi przysłali taki projekt.

Bedziemy budowac wersje prezentowaną jako oryginalna. Masz problemy zeby skontaktowac sie z pracownia mgprojekt? jesli robisz to przez email to oni sa odcieci od swiata od 2 tygodni - bo neostrada im nawaliła. Rozmawialem z nimi telefonicznie. aktualnie telefon to jedyny kontakt, chyba ze chcesz ogladnac oryginał projektu to mozna to zrobic u przedstawicieli na ul. Bartyckiej w W-wie. Tam tez mozna go kupic w takiej samej cenie. Mysle ze analogicznie bedzie z lustrzanym odbiciem.

:roll:

Jezeli chodzi o geodete to proponuje byc bardzo ostroznym. Jak sie raz pomylil to trzeba sprawdzac czy wszystko co mowi ma pokrycie w decyzjach urzedowych, glowa do gory 6 miesiecy to duzo czasu.

Pozdr

8)

Czesc

Oto adresy ze strony int. mg projektu

1.Warszawa, COIB RR, Porady Budowlane, ul. Bartycka 26/paw.B, tel. (22) 8513093

2. Warszawa, A&Z Projekt, ul. Bartycka 26 paw. 18, tel. (22) 4998018

3. Warszawa, Bisaba, ul. Bartycka 24/26 paw. 156, tel. (22) 5591 138

Jeszcze zastanawiamy sie nad projektami ze strony:

http://www.stylowydom.com.pl/przeglad.html

ale chyba pozostaniemy przy komfortowym.

Pozdr :D

• 5 weeks później...
  • 1 month później...

Czy nikt nie buduje KOMFORTOWEGO. Chcę budować parterówkę ponieważ mam działkę bardzo długą i dość szeroką działkę (30 x 150 m).

Napiszcie czy WAM też się podoba, proszę o komentarze również osoby, które go nie budują a chcą się wypowiedzieć. Co sądzicie o rozmieszczeniu pomieszczeń.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy/widok2.php

ja też się za niego biorę ale dopiero na wiosnę 2008. Narazie dałam mojemu bratu który buduje takie domy żeby obejrzał propozycję ich materiałów i stwierdził że są dobrze wybrane więc jakiś plus już jest. Po przejrzeniu miliona projektów ten jest cały czas jako number one. ale najchętniej bym go obejrzała w realu.